Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

11 Januari 2018 - Schotland

Schotland; ruige kusten, groene velden, kilts en doedelzakken, haggis en natuurlijk een van de bestemmingen van Askja Reizen!

Terug
Portret Elyanne Bouwman
Elyanne Bouwman

Weet veel over: Schotland

Ik ben Elyanne, de stagiaire van Askja Reizen en vandaag neem ik jullie via deze blog graag mee naar mijn favoriete bestemming: Schotland. Voor mijn studie heb ik tot tweemaal toe een paar maanden in dit prachtige land mogen wonen en ik heb nog regelmatig heimwee!  

Glasgow
Glasgow is de grootste stad van Schotland en ongeveer een kwart van de bevolking woont hier. Daarnaast vind je hier ook de grootste luchthaven van Schotland en is er een grote kans dat je ook vanuit deze stad aan je reis begint.

Gebouwd rond de rivier Clyde vind je een gezellige stad, waar er voor ieder wat te doen is. Er zijn veel musea, parken en winkels. Ben je in het weekend in Glasgow? Kijk dan zeker of  een van de ‘Glaswegian’ teams speelt. Er is bijna geen plek gezelliger in het weekend dan op de tribunes bij Celtic of de Rangers. Of nog beter; een bezoek aan ‘’The Old firm’’, als de beide clubs tegen elkaar spelen. Het is dé oerstrijd van Glasgow, waarbij er achteraf weer vrede wordt gesloten in de pub. Tijdens mijn vele weekenden in Glasgow ging ik vaak stukken lopen door het prachtige park Kelvingrove, bezocht ik het museum en ging daarna lekker eten en wat drinken bij een van de vele barretjes en restaurantjes langs de rivier. Over de pub gesproken, er zijn er een heleboel in Glasgow. Mijn favoriet was de Pot Still. In deze pub vind je ongeveer 700 verschillende Whisky’s. Het zijn er zoveel, dat het barpersoneel vaak met ladders jouw keuze van een van de metershoge planken moet pakken.

Voor die whisky is natuurlijk ook een goede onderlaag nodig, en vaak gaan in de pub de drank en het eten hand in hand. Vaste gerechten die in iedere pub wel te vinden zijn, zijn onder andere fish & chips, pot pies en het Schotse toetje Sticky Toffee pudding. Als je helemaal op de Schotse toer wil gaan, bestel dan zeker een keer Schotse Haggis. Het is misschien een spannend gerecht om zomaar te bestellen, maar het is erg lekker. Je moet alleen niet weten waar het van gemaakt is!

Skye
Naar mijn mening is het hoogtepunt van iedere reis naar Schotland een bezoek aan the Isle of Skye, oftewel; het eiland Skye. Het eiland ligt aan de westkant van Schotland en is het grootste eiland van de binnen Hebriden. Het is verbonden met Groot-Brittannië door een grote brug, maar nog mooier is het aankomen per boot. Het eiland wordt op de meeste bootreizen van Askja Reizen ook aangedaan.  De kusten van Skye zijn aan iedere kant verschillend, van witte stranden tot indrukwekkende kliffen, maar altijd verrassend en nog beter te zien vanaf een schip. Aan de oostkant van Skye vind je The Old Man of Storr; deze imposante heuvel is vanaf ver al te zien en waarschijnlijk een van de bekendste landschappen van Schotland.

Een van mijn favoriete beelden van Skye is de brug van Slichagan. Deze stenen brug staat midden tussen de bergen en in de 5 minuten dat je er staat, lijkt het soms of er totaal van seizoen gewisseld wordt.  Met mooie herinneringen denk ik terug aan mijn reis naar Skye. Het eiland is niet erg groot, waardoor er veel tijd is om alle verschillende plekken te zien en ontdekken. Het is op Skye bijna niet mogelijk te verdwalen, want je komt altijd weer op een mooi punt uit. Zo sloeg ik een pad in dat niet op de kaart stond. Het was een smal zandpad en tussen de muurtjes en schaapjes kronkelde deze zich verder langs de kust. Aan het einde van de weg was een klif met een prachtig uitzicht; eindeloze kleine eilandjes in een turquoise zee. Ook vond ik de Fairy Glen en Fairy Pools op Skye geweldig. Mijn tip is om hier ’s ochtends vroeg heen te gaan, om de grote drukte voor te zijn. Tijdens mijn bezoek aan de Fairy Glen was ik zelfs helemaal alleen. Het maakte deze, toch al behoorlijk magische, plek nog magischer.

In de stad op Skye, Portree, kun je heerlijk eten. Stad is echter een groot woord voor Portree. Het is een stad voor Schotse begrippen, maar telt slechts 2.000 inwoners. De vis is werkelijk dagvers en vanuit veel restaurantjes kijk je uit op de haven. In de haven staan allerlei gekleurde huisjes, wat zorgt voor een typisch uitzicht. Portree ligt tussen hoge kliffen en de eerste keer dat je zicht krijgt op de haven is een onvergetelijk moment.  Ook vind je op Skye veel verschillende whisky’s en speciaal bieren. Op de verschillende whisky reizen met zeilschip de Flying Dutchman, te boeken bij Askja Reizen, doe je veel van deze stokerijen aan. In de barretjes in Portree vind je veel speciaal bieren, zoals the Isle of Skye bieren en de Skye Ales.

Op Skye wordt ook veel Gaelic gesproken. In de maanden dat ik in Schotland heb gewoond, heb ik maar weinig van het Gaelic geleerd. Het wordt voornamelijk in de highlands en op de eilanden gesproken. Wel spreken alle Schotten tot op een bepaald niveau ‘Scots’. Dit is Engels, maar met een accent. Je kunt het zien als dialect.

Bestemming Schotland
Schotland is een land dat in je hart gaat zitten. De natuur, de bevolking en de cultuur maken het tot een unieke bestemming. Keer op keer verbaast het land mij weer, en ik hoop dat je Schotland ooit de kans geeft hetzelfde gevoel te ervaren.

Vanaf mei gaan er weer scheepsreizen naar Schotland. Wij verwelkomen je graag op een van deze reizen zodat je Schotland zelf ook kunt bewonderen en de gezelligheid zelf kunt ervaren. Ik hoop zelf volgend jaar terug te gaan naar dit prachtige land. Ik weet zeker dat het gaat voelen als thuiskomen.

Guidbye & hae a guid journey!

Reisexpert

Weet veel over: Schotland

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

03 Jun 2016 - Spitsbergen en Antarctica

Over doorgezaagde schepen en helikopterplatforms

Bootreizen worden de laatste jaren steeds populairder. Ook A Lees verder

04 Aug 2016 - Spitsbergen

Over ijsberen, blauwe vinvissen, walrussen en pakijs. En gewoon geluk.

Soms heb je geluk als medewerker van Askja Reizen, dan mag j Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.