Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

19 Jul 2021 - Noorwegen

Zijn er in Noorwegen veel muggen?

Terug
Portret Jesse ten Hoor
Jesse ten Hoor

Weet veel over: Noord-Amerika, Groot-Brittannië, Oostenrijk en Zuidwest-Veluwe

Het is tijdens infodagen (kent u ze nog?) en webinars zo’n beetje de meestgestelde vraag. Maar ook op verjaardagen is het vaste prik. Als je wat verveeld in je taartje zit te prikken en je je terloops laat ontvallen dat je midden in de zomer naar Noorwegen vertrekt, komt die ene vraag altijd wel boven: “Stikt het daar in de zomer niet van de muggen?”.

Je zou in zo’n geval kunnen volstaan met een kort antwoord (te weten: “nee”). Want waarom zou je die vervelende oom ook wijzer maken dan ‘ie al is. Met z’n Crocs. En mouwloze hemd. Blijft het er tenminste lekker rustig. Maar het uitgebreide antwoord is wel degelijk interessant.

Afhankelijk van locatie en seizoen

Er zijn een hoop fabeltjes over muggen. Maar – woordgrap-alert – daar prikken we in deze blog natuurlijk gewoon doorheen. Allereerst spelen een hoop factoren een rol. Ga je bijvoorbeeld naar het binnenland of alleen naar de kust? Het noorden? Of juist het zuiden? En in welk seizoen?

Als vuistregel kun je aanhouden dat je aan zee weinig tot geen last zult hebben van muggen vanwege de wind. Als je vervolgens het binnenland onderverdeelt in het noorden en het zuiden, kun je het beste onthouden dat hoe hoger je komt, hoe meer last je van muggen hebt. In Zuid-Noorwegen heb je er niet heel veel meer last van dan in bijvoorbeeld Nederland. In Lapland (jazeker, Lapland beslaat ook Noorwegen!) zijn een stuk meer muggen te vinden, omdat je er ook veel bos en stilstaand water hebt.  

Maar er is meer om rekening mee te houden. Het seizoen waarin je gaat is ook van belang. In de zomermaanden (met name juli en augustus) zijn de meeste muggen actief. Nog een factor: persoonlijke voorkeur. Waar de één bij de eerste de beste mug een soort chemische verdedigingslinie aanlegt met good old ‘Deet’, haalt de ander z’n schouders er over op. Het is dus ook maar net hoe je er mee omgaat. Dat gezegd hebbende: zolang je niet hoogzomer in Lapland midden in een bos een uur of wat zonder Deet naakt gaat liggen recreëren, valt het reuze mee. Kortom: weet wat je kunt verwachten (qua locatie en seizoen) en zorg voor een goede voorbereiding. Dan kan je zomer echt niet stuk. 

Reisexpert

Er gaat wat mij betreft niets boven een dag skiën met ‘kaiserwetter’. Hoewel je me voor een roadtrip door Amerika/Canada ook wel wakker kunt maken. Verder mag ik graag een potje door de blubber rijden met m’n mountainbike en heb ik een kat, genaamd Piccolinie, vernoemd naar een klein diepvriespizzaatje.

Weet veel over: Noord-Amerika, Groot-Brittannië, Oostenrijk en Zuidwest-Veluwe

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

21 Dec 2017 - Noorwegen

Noorwegen met kleine kinderen

Ik reis zelf al jaren door Noorwegen voor mijn werk. Deze zo... Lees verder

29 Okt 2019 - Lapland

Het noorderlicht spotten van stap tot stap

Met twee collega’s reisde ik eind maart naar het mooie... Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.