Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

06 Augustus 2019 - Noorwegen

Waarom Noorwegen in het voorjaar een uitstekend idee is

Terug
Portret Antonette Spaan
Antonette Spaan

Weet veel over: Alaska, Argentinië, Chili, Canada, Antarctica

Het is begin mei wanneer ik mijn mailbox open en de vraag krijg of ik twee weken later mee op reis wil naar Noorwegen. Zo’n uitnodiging sla ik uiteraard niet zomaar af en dus zit ik medio mei in het vliegtuig naar Bergen voor een fietstocht door Fjord-Noorwegen. Bij het inpakken twijfel ik: korte broek mee? T-shirts mee? Zonnebrand mee? Aangezien er ruimbagage voor me is bijgeboekt, besluit ik van alles een beetje in mijn rugzak te gooien. Wie weet komt het nog van pas.

Aankomst in Bergen
Aan komen vliegen in Noorwegen is zoals altijd een ware treatment. IJsvlaktes en fjorden: ik kan er geen genoeg van krijgen. Bij het verlaten van de luchthaven is het nog net warm genoeg voor een t-shirt en ik ben blij dat ik die heb ingepakt. Al tijdens de rit naar Voss merk ik hoe jong het voorjaar hier nog is: sommige bomen beginnen net bladeren te krijgen, zelfs op de lagere bergen ligt nog sneeuw en alles ziet er fris en jong uit.

’s Avonds na het diner maak ik nog een korte wandeling. Het is inmiddels al rond middernacht, maar nog steeds licht. Ik vind dit altijd een heel bijzonder fenomeen: je stapt in het vliegtuig en een paar uur later sta je in de midzomernachtzon en ben je ’s nachts aan het worstelen om de slaap te vatten. Het hoort een beetje bij de noordelijke bestemmingen en maakt een reis in deze gebieden altijd extra speciaal.

Fjells met sneeuw
De volgende dag is het echt tijd om op pad te gaan en de eerste fjells op te gaan. In de buurt van Voss maken we een stop bij de Tvindefossen waterval, die in het voorjaar op haar mooist is vanwege al het smeltwater dat uit de bergen naar beneden stroomt. In Myrkdalen, onze overnachtingsplek, ligt nog aardig wat sneeuw. De skipiste reikt tot aan mijn hotelkamer en de laatste resten sneeuw dus ook. Dat belooft wat voor morgen, als we écht de hoogte in gaan!

De eerste fjell die op het programma staat is de Vikafjellet, die zijn hoogste punt bereikt bij Skjelingavatnet op bijna 1.000 meter. De tocht naar boven is geweldig en het uitzicht boven op de pas evenzo. Ik bevind me in een eindeloos landschap van sneeuw en ijs. Overal om mij heen langs de weg liggen nog metersdikke lagen met sneeuw en de Vikafjellet is pas sinds enkele dagen open. De meeste meren zijn nog bevroren of slechts deels ontdooid: de dikke ijsschotsen zorgen voor een indrukwekkend geheel.

Bij Vangsnes steken we het fjord over en op de boot kan de jas uit: de zon schijnt maximaal en het is ontzettend mooi. Het laatste stukje fietsen van Dragsvik naar Balestrand is optimaal genieten: wat een prachtig stukje natuur heeft moeder aarde hier voor ons gefabriceerd. Onze volgende bestemming is de Gaularfjellet en om daar te geraken, komen we eerst langs een enorm verlaten arm van het Sognefjord. We zien nagenoeg niemand anders en ook tijdens de rit er naar toe ondervinden we geen drukte of opstoppingen.

Eenmaal boven is de Gaularfjellet zo mogelijk nog mooier dan de Vikafjellet. Vanaf het uitzichtspunt Utsikten kun je kilometers ver kijken en hier op de pas is het allemaal nog wat ijziger dan gisteren. Bij de Flatheim Farm waar we overnachten, huppelen de pasgeboren lammetjes door de weide. Ook hier breng ik een nacht door in licht en stilte: een heel bijzondere ervaring.

Verwondering over het voorjaar in Noorwegen
Het blijft me verbazen: het is zo bijzonder dat je binnen no-time van besneeuwde bergpassen ineens aan de fjorden staat. Oftewel van een dikke jas naar een t-shirt in korte tijd. Dat de wegen nagenoeg leeg zijn en dat de ontluikende natuur zo’n enorme indruk op me maakt.

Diezelfde zomer ben ik in juli wederom in Noorwegen als onderdeel van mijn Scandinavië roadtrip en merk ik dat het hoogseizoen in volle gang is: de wegen zijn drukker, de parkeerplaatsen voller en de sneeuw op de fjells is nagenoeg allemaal gesmolten. Alhoewel Noorwegen hoe dan ook prachtig is en ook in het hoogseizoen enorm de moeite waard is, ben ik blij dat ik Noorwegen ook in een rustigere periode heb mogen ervaren. Mocht je een reis naar Noorwegen overwegen en het voorjaar is een optie voor je, dan kan ik je dit van harte aanbevelen.  

PS Dit artikel over mooi weer tijdens het voorjaar in Noorwegen geeft uiteraard geen garanties voor de toekomst :).

Reisexpert

Stuur mij naar een bestemming waar ze wildernis, bergen en ijs hebben en ik ben gelukkig. Urenlang wandelen door de ongerepte natuur en kamperen op de mooiste plekken vind ik geweldig, en dat kan natuurlijk perfect op alle Askja bestemmingen!

Weet veel over: Alaska, Argentinië, Chili, Canada, Antarctica

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

23 Jun 2016 - Noorwegen en Noorwegen winterreizen

10 Redenen waarom je echt eens naar Noorwegen op vakantie moet!

Noorwegen staat dit jaar in de top 15 van meest geliefde vak Lees verder

08 Aug 2018 - Noorwegen

Noorwegen, over de top!

Wat waren de fjorden en hoge bergen van Noorwegen weer indru Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.