Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

09 Oktober 2020 - Lapland en Lapland

Zweeds Lapland in de winter

Terug
Portret Ilse van der Horst-Borghouts
Ilse van der Horst-Borghouts

Weet veel over: Noorwegen en Zweden

Zweeds Lapland in de winter

Zweeds Lapland is een bijzonder stukje wildernis met hoge bergen, diepe valleien, vriendelijke bevolking en veel wildlife. Een ideale bestemming voor een wintervakantie vol met activiteiten. Begin december vorig jaar ging ik op reis om de mooiste plekjes van het noorden van Zweden te ontdekken.

Met het vliegtuig naar Luleå

Samen met een collega vertrek ik vanaf Schiphol met Scandinavian Airlines. Eerst een tussenstop op Stockholm en vervolgens door naar Luleå. Na aankomst op de kleine en overzichtelijke luchthaven van Luleå halen we onze huurauto op waarmee we de komende dagen door Zweeds Lapland gaan reizen. Als we bij de parkeerplaats aankomen is het direct duidelijk dat we in Zweden zijn: rijen huurauto’s van het merk Volvo. Ook wij gaan met een goed uitgeruste Volvo op pad waarmee we veilig over de besneeuwde wegen konden rijden en goed tegen de lage temperaturen kan.  

Brändön Lodge

Doordat het al donker is, is het winterse landschap nog magischer wanneer we onderweg zijn naar de Brändön Lodge. De kleinschalige lodge heeft een prachtige ligging, direct aan de kust en net buiten het stadje Luleå. Het is die avond bewolkt, maar anders zou het een perfecte plek zijn om het noorderlicht te aanschouwen boven de uitgestrekte en bevroren zee. De huisjes van de lodge liggen verspreid tussen de dennenbomen. Ze zijn gezellig ingericht en je kunt er heel prima met vier personen slapen. In het hoofdgebouw, gemaakt van boomstammen, is een lounge met haard. In het restaurant genieten we van de verse forel en diverse soorten worst van rendier en eland!


Sörbyn Lodge

Na een goede nacht, rijden we de binnenlanden van Zweeds Lapland in. Een prachtig decor van besneeuwde dennenbomen en een prachtig licht, omdat de zon amper boven de horizon uitkomt deze tijd van het jaar. We genieten bewust en met volle teugen. Onze volgende bestemming is de Sörbyn Lodge, die ligt aan de rand van een dorpje van circa 150 inwoners heel mooi aan een uitgestrekt meer. De vriendelijke eigenaresse verwelkomt ons hartelijk en bij een knisperend haardvuur worden we verwend met een plateau met gedroogde elanden worst, kaas, vers gemaakte jam en knapperig knäckebröd. De lodge staat ook bij de lokale bevolking bekend om hun goede restaurant waar ecologische producten worden gebruikt. Naast de lodge staat een apart gebouw waar de hotelkamers zich bevinden; ruime kamers met een gezellige inrichting. Een aantal kamers zijn ook geschikt voor families met kinderen.   

Huskyfarm Yellow Snow Husky

Op ongeveer een half uurtje rijden van de Sörbyn Lodge ligt de huskyboerderij van de Nederlanders Erik en Sanne. In een afgelegen gebied hebben zij een prachtig verblijf voor hun husky’s gebouwd. Wij gaan vandaag met ze mee naar een van de wildernishutten die gebruikt wordt tijdens hun meerdaagse tochten. Uniek aan deze tochten is dat je de huskysafari echt met je eigen groepje maakt en afgestemd wordt op je eigen wensen. De hut die wij bezoeken is heel basic maar perfect om een nacht door te brengen in de wildernis. Een voedzame warme maaltijd wordt bereid, het is er heerlijk warm, de kaarsen branden en in een naastgelegen ruimte staan de bedden al klaar voor de gasten. Buiten vind je een droogtoilet en kan je gebruik maken van de sauna. Er is geen lichtvervuiling en door het nabijgelegen meer is er vrij zicht op de hemel. Kortom: een ideale plek voor het spotten van het noorderlicht. De weersomstandigheden hebben we natuurlijk niet in de hand; wij hadden deze avond helaas geen geluk.

’s Werelds eerste ijshotel

We reizen verder naar het noorden en worden onderweg verrast door een eland, die besluit om vlak voor ons de weg over te steken. Wat een prachtige beesten zijn het toch en heel bijzonder om ze in de vrije natuur tegen te komen. Hoe noordelijker we gaan, hoe meer rendieren we tegenkomen. Ten oosten van de stad Kiruna bezoeken we het IJshotel in Jukkasjärvi. Het hotel is gemaakt van sneeuw en ijs, voor het eerst in 1989. Het was daarmee het eerste IJshotel ter wereld. Tegenwoordig kan je hier het hele jaar door slapen in een kamer van ijs in het zogeheten 365 gebouw. Aan de buitenkant bedekt met gras en de binnenkant is geheel van ijs met hotelkamers en natuurlijk een ijsbar. Ieder jaar wordt daarnaast het IJshotel gebouwd en als wij er zijn, zijn ze al heel druk met de gigantische blokken van ijs. Vind je het toch te koud om in een ijskamer te slapen dan bieden ze ook de mogelijkheid voor een normale ‘warme’ kamer.

N.P. Abisko

De laatste stop van onze reis is het nationaal park Abisko, ten noordwesten van Kiruna aan het uitgestrekte meer Torneträsk. Als we Kiruna achter ons laten wordt het landschap steeds uitgestrekter, worden de bergen hoger en de bomen steeds schaarser. Abisko is op verschillende manieren te bereiken. Vanuit Kiruna kan je de trein nemen naar Abisko en zo onderweg genieten van het winterse landschap.
Abisko is een klein dorp en het staat algemeen bekend als de beste plek om het noorderlicht te zien. Door de ligging tussen de bergen heeft Abisko de meeste heldere nachten, een van dé voorwaarden om van het noorderlicht te kunnen bewonderen. Wij gaan die avond met de stoeltjeslift mee naar het Aurora Sky Station, hoog op de berg gelegen. Goed ingepakt in een thermo overal en laarzen genieten we van de stille tocht omhoog. Helaas geen noorderlicht deze avond, maar door het felle maanlicht toch een bijzonder uitzicht op de bergen, het meer en de lampjes in het dorp onder ons. Dit zou met recht een magische plek zijn als het noorderlicht zich hier zou laten zien. Wij zijn stiekem een beetje verliefd geworden op Abisko!

8 redenen om op reis te gaan naar Zweeds Lapland

- Een zeer gevarieerd landschap met de hoogste bergen van Lapland
- Het eerste ijshotel ter wereld staat in Zweeds Lapland
- Goed eten met lokale producten en natuurlijk het typische Zweedse ‘fika’, koffie met wat lekkers
- De excursies zijn kleinschalig
- Wild spotten in de natuur; zoals elanden en rendieren
- Voor de rust, je vindt er nog veel onontdekte plekken en het is er zeer dunbevolkt
- Nationaal Park Abisko is dé plek om het noorderlicht te spotten, door de ligging heb je hier de meeste heldere nachten
- De laatste échte wildernis van Europa

Tijdens mijn reizen kan ik optimaal genieten van rust en ruimte om me heen. Bij voorkeur in een Noors landschap. Mijn man en zoontje zijn ook helemaal enthousiast geworden na een heerlijke vakantie. Ik vertel je graag over de mooiste plekjes, routes en accommodaties. Ook word ik heel blij van eten en ben altijd op zoek naar bij voorkeur biologische recepten.

Weet veel over: Noorwegen en Zweden

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

23 Sep 2019 - Zweden

Waarom naar Zweeds Lapland?

Reizen naar Lapland is ongekend populair en wij begrijpen wa Lees verder

18 Aug 2020 - Lapland

Veelgestelde vragen over Lapland

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over reizen naar Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.