Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

12 April 2018 - IJsland

De 5 mooiste zwemplekken op IJsland

Terug
Portret Flora van Ralen-Joosten
Flora van Ralen-Joosten

Weet veel over: IJsland, Groenland, Finland, Faeröer

Als ik naar IJsland ga dan heb ik standaard mijn zwemkleding in mijn koffer zitten. Niks fijner dan een warm bad buiten terwijl het lekker koud is. Goed of slecht weer, je kan eigenlijk altijd wel zwemmen op IJsland. In bijna ieder gehucht is er een openluchtzwembad, maar er zijn ook grotere spa’s en op sommige plekken kan je midden in de natuur een bad nemen.

Het bekendste bad op IJsland is natuurlijk de Blue Lagoon. Ik vind het persoonlijk ook één van de mooiste baden omdat het midden in het lavaveld ligt en het water een prachtige blauwwitte kleur heeft. Omdat het dicht bij de luchthaven en Reykjavík ligt is het ook gelijk het drukste bad op IJsland. Eigenlijk vind ik de prijzen te hoog, zeker als je maar kort gaat badderen. Er zijn vele leuke alternatieven op IJsland. De één wat luxer dan de ander. Hierbij mijn 5 favoriete baden:

1. Mývatn nature baths
In de omgeving van het Mývatn meer is mijn favoriete plek om te ontspannen zonder twijfel het Mývatn Nature Baths (Jarðböðin in het IJslands). Een mineraalrijk bad, vergelijkbaar met de Blue Lagoon maar kleinschalig, goedkoper en minder toeristisch. Het ligt vlakbij de pruttelende modderpoelen en stoomgaten van Namaskarð. Het is ook 's avonds geopend. In oktober heb ik hier, na een lange dag, nog een heerlijk bad genomen. Het was donker en het water was lekker warm. Alleen het bad ingaan was een beetje koud! Maar het is ook een geweldige plek met mooi weer. Op een warme dag in april heb ik hier uren doorgebracht in het water, de kleine hotpots er naast en heerlijk in de zon gelegen op de bedjes.

2. Seljavallaug
Langs de zuidkust, midden in de natuur, ligt het bijzondere zwembad Seljavallalaug. Het is niet zo makkelijk om er te komen. Je moet namelijk circa 20 minuten door waterstroompjes wandelen om vervolgens nog over stenen naar de kloof te klauteren. Het oudste zwembad van IJsland ligt verscholen in deze kloof en is niet vanaf de weg te zien. De wandeling wordt ruimschoots beloond met een heerlijk bad waar je zelfs baantjes kunt zwemmen. Er is een primitief kleedhokje bij. Een spectaculaire ervaring!

3. Het zwembad van Hofsos
Het zwembad met het mooiste uitzicht vind ik Infinity Blue, het zwembad van Hófsos in Noord-IJsland. Vanuit het bad heb je een fabelachtig uitzicht over het fjord en de bergen. Altijd als ik in de buurt ben probeer ik even tijd vrij te maken om wat baantjes te trekken. Al is het maar vijf minuten omdat ze eigenlijk gaan sluiten. 's Avonds worden er float sessies gehouden: lounge muziek, zacht licht en kaarsen, alles wordt uit de kast getrokken om een ontspannen sfeer te creëren.

4. De hotpots van Drangsnes
In de Westfjorden is de kleine plaats Drangsnes. Het schiereiland, waar dit dorp op ligt, is een verlaten, kaal en bar gebied. In Drangsnes is een ruige rotskust aan de oostzijde van het schiereiland en in het vissersplaatsje vind je de hotpots die al jaren door zowel locals als bezoekers gebruikt worden. Een bezoekje aan de warme natuurbaden is een ideale manier om een praatje te maken met de lokale bevolking en je kunt tevens genieten van een prachtig uitzicht over het fjord.

5. Rauðamelslaug
Op het schiereiland Snaefellsnes ligt mijn persoonlijke favoriet: Rauðamelslaug. Dit bad ligt verscholen in het binnenland en maar weinig mensen weten het te vinden. De weg voert door lavavelden die begroeid zijn met mos. Vlakbij een vuurrode berg ligt het bad. Toen ik hierheen ging volgde ik netjes de aanwijzingen om er te komen en dat was maar goed ook want anders kan je het zeker niet vinden. Toen we eenmaal op de juiste plek waren dachten we nog verkeerd te zijn. Maar ineens zag ik een houten pallet liggen. Wij liepen erheen en toen we dichterbij kwamen bleek dat daar het warme water was. Je hebt hier een geweldig uitzicht over de lavavelden. In het bad is een trappetje aangelegd. Er is geen kleedruimte dus wij kleedden ons om in de auto en renden door de kou naar het bad. Het water was heerlijk warm. Het uitzicht was zeer indrukwekkend, we konden wel kilometers ver kijken en hadden ook het idee dat er in de wijde omtrek geen mensen waren. Stiekem is dit mijn nummer 1 op IJsland maar het mag van mij nog wel een onontdekt gebied blijven.

Tip: Wil je een overzicht van alle zwembaden op IJsland? Kijk dan eens op: www.hotpoticeland.com

IJsland heeft mijn hart gestolen. Ik ben gek op ongerepte ruige natuur, zwemmen in een warme bron en ik geniet van het lekkere eten zoals Skyr en verse vis!

Weet veel over: IJsland, Groenland, Finland, Faeröer

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

21 Jan 2016 - IJsland

5 Onbekende must do’s in Zuid-IJsland

Er is mij gevraagd of ik voor ons nieuwe blog iets wil schri Lees verder

06 Jul 2016 - IJsland en IJsland winterreizen

Hooglandroute op IJsland, doen of niet doen?

In IJsland zijn veel dingen raar of in ieder geval anders da Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.