Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

30 Juni 2016 - IJsland

5 Redenen waarom je zondag voor IJsland moet zijn

Terug
Portret Eppo Steenhuisen
Eppo Steenhuisen

Weet veel over: Alaska, Canada, IJsland, Groenland, Spitsbergen, Antarctica en Nieuw-Zeeland

IJsland heeft de afgelopen week voor een van de grootste stunts uit de EK geschiedenis gezorgd door Engeland eruit te knikkeren. Het kleinste land ooit op een EK (zo’n 300.000 inwoners, Rusland heeft 400 keer meer inwoners, Engeland 200 keer) was natuurlijk al verrassend uit de bus gekomen door in de groepsfase zelfs boven Portugal te eindigen, dat ze ook in staat zouden zijn grootmacht Engeland te verslaan, dat had niemand verwacht. Bijna niemand dan! Maar wie nam die kleine schare IJsland fans, inclusief een losgeslagen IJslandspecialist uit Arnhem, ooit serieus?
Hoe leuk onze zuiderburen ook voetballen, hoe graag we het ook Frankrijk zouden gunnen, dit zijn volgens ons de 5 redenen waarom je toch voor IJsland moet zijn.

1. IJsland is de ultieme underdog
En daar hebben wij Nederlanders een zwak voor. Een land met minder inwoners dan een middelmatig Engels stadje, maar meer passie dan een hele natie, waar de helft van de spelers op eerste divisie niveau (of lager!) speelt. Daar kun je toch niet tegen zijn?

2. Ze houden niet van sterallures, schwalbes en aanstellerij op het veld
Misschien was Ronaldo na de 1 -1 tegen Portugal daarom wel zo boos. Hij weigerde na afloop ook shirtje te ruilen. Het had Portugal deze keer in elk geval niets gebracht. IJsland coach Lars Lagerback is voorstander van een videoscheidsrechter. “Zijn we van al die aanstellerij af,” meent hij.

3. Ze hebben de leukste fans
Samen met Ierland, eerlijk is eerlijk. Maar we zijn nu eenmaal voor IJsland. Met tegen de 10% van de bevolking die een kaartje heeft weten te bemachtigen kent bijna iedereen elkaar. Het is net een klein Viking dorp in het stadion. De IJslandse hakka, ook wel omschreven als de Viking kreet, die elke wedstrijd door het stadion galmt, is inmiddels in heel Europa bekend.

4. De co-trainer is tevens tandarts
De assistant bondcoach, Hallgrimsson, die na dit toernooi het stokje overneemt van de huidige bondscoach Lars Lagerback, oefent nog altijd -naast deze baan- zijn beroep als tandarts uit. Gewoon jezelf blijven. Typisch IJslands. Dat is wat anders dan 4,6 miljoen per jaar verdienen, zoals de Engelse coach Hodgson doet. Deed moet ik zeggen, want hij kwam de klap in het gezicht die IJsland hem gaf, niet te boven.

 

5. Je verstaat niets van het commentaar
Maar het is hilarisch om naar te luisteren! Het commentaar (en dan vooral met betrekking tot de goals) van Gudmundur Benediktsson, wiens zoon overigens bij Jong PSV speelt, is inmiddels een hype op tv en internet.

Áfram Ísland!

Reisexpert

Ik lijd onder een lichte koffieverslaving die op reis in met name Alaska of Canada licht obsessieve vormen kan aannemen. Degene die daar wel eens koffie heeft geprobeerd weet waarom. Mijn kinderen vinden mijn fascinatie voor ontdekkingsreizigers 'wel grappig'. Ik heb vrijwel mijn hele werkzame leven in de reiswereld gewerkt, je kunt dus gerust aannemen dat ik niets anders kan.

Weet veel over: Alaska, Canada, IJsland, Groenland, Spitsbergen, Antarctica en Nieuw-Zeeland

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

21 Jan 2016 - IJsland

5 Onbekende must do’s in Zuid-IJsland

Er is mij gevraagd of ik voor ons nieuwe blog iets wil schri Lees verder

21 Apr 2016 - IJsland en IJsland winterreizen

Op zoek naar het Noorderlicht in IJsland

In maart 2016 reisde ik met een internationale groep door he Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.