Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

15 Mei 2019 - Groenland en IJsland

De mooiste fjorden van onze bestemmingen

Terug
Portret Ilse van der Horst-Borghouts
Ilse van der Horst-Borghouts

Weet veel over: Noorwegen en Zweden

Als je denkt aan fjorden, dan denk je al snel aan Noorwegen. Maar er zijn meer landen waar fjorden te vinden zijn. Bijvoorbeeld in Nieuw-Zeeland, waar je het misschien niet zo snel zou verwachten. Onze reisspecialisten hebben al veel fjorden gezien. In deze blog vertellen zij over de 5 mooiste fjorden van onze bestemmingen.

Groenland – Illulissat ijsfjord
Voor mij met stip op nummer 1: het ijsfjord in Illulissat in Groenland. Het mooiste fjord van onze bestemmingen. Het fjord staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Sermeq Kujalleq gletsjer, aan het eind van de fjord, staat bekend als één van de snelst bewegende gletsjers ter wereld. Het beweegt ongeveer 19 meter per dag! Er vallen hier dagelijks gigantische hoeveelheden ijs in de oceaan en deze ijsbergen komen allemaal in het fjord bij Illulissat terecht.

Natuurlijk had ik wel een idee hoe het er uit zou zien, maar ik moet bekennen dat toen ik eenmaal op de boot zat tijdens een cruise door het ijsfjord, het al mijn verwachtingen overtrof. Honderden ijsbergen, zo ver als ik kon kijken en met afmetingen die je bijna niet kan bevatten; letterlijk huizenhoog. Als je dan beseft dat je alleen maar het topje van de ijsberg ziet en er onder water nog veel meer ijs is, voel je je heel nietig en word je stil van dit overweldigende natuurspektakel. De stilte werd echter plots verbroken door een walvis die vlak bij onze boot opdook. Het was zo’n magisch moment, op een van de meest bijzondere plekken ter wereld, dat je denk ik nu wel begrijpt waarom dit fjord in Groenland voor mij de meest bijzondere is!

Carla Ebben

Noorwegen – Geirangerfjord
De kustlijn van Noorwegen staat bekend om het prachtige fjordengebied. Aan het Lysefjord ligt het beroemde wandeldoel Preikestolen, een uitstekende rots boven het fjord. Het Sognefjord is het langste en diepste fjord ter wereld. Dit fjord heeft diverse mooie uitlopers waaronder het Nærøyfjord en Aurlandsfjord. In de lente staan de fruitbomen aan het Hardangerfjord prachtig in bloei, met op de achtergrond de besneeuwde bergen. Maar mijn absolute favoriet van al deze Noorse fjorden is en blijft het Geirangerfjord. De steile en hoge bergwanden, de mooiste watervallen en het gezellige plaatsje Geiranger maken het plaatje compleet. Tijdens de boottocht op het fjord keek ik mijn ogen uit.

Je kunt er ook een kajaktocht maken, dan voel je je ontzettend nietig want je peddelt met je kajak letterlijk in het fjord. Bekijk je het fjord liever van bovenaf? Ten zuiden van Geiranger vind je het uitzichtpunt Dalsnibba op een hoogte van bijna 1500 meter. Vanaf daar zie je ver beneden je het Geirangerfjord piepklein liggen tussen de hoge omliggende bergen.

Ilse van der Horst-Borghouts

Nieuw-Zeeland – Marlborough Sounds
Wanneer je Nieuw-Zeeland in één adem noemt met ‘Marlborough’ denkt de wijnliefhebber gelijk aan Sauvignon Blanc. Terecht! Het is dé regio voor de beste Sav’s, zoals ze deze wijn lokaal noemen. Maar de Marlborough regio is meer dan velden vol wijnranken zover het oogt reikt. Honderdvijftig kilometer aan kustlijn, rustige baaien, afgelegen strandjes, hellingen vol groene varens en inheemse bomen en enkele comfortabele lodges maken het fjordengebied, de Marlborough Sounds, voor mij tot een favoriete plek om te bezoeken. Wanneer je met de ferry van het Noordereiland naar het Zuidereiland vaart word je al getrakteerd op een stukje van dit bijzondere deel van Nieuw-Zeeland. Voor een echt cadeautje tijdens jouw reis neem je de watertaxi vanuit het havenplaatsje Picton naar één van de lodges in de Marlborough Sounds. Relax een aantal dagen in een hangmat en ontdek de baai van je lodge per kajak of wandel van lodge naar lodge door de groene oase over de Queen Charlotte Track. Een prachtige route voor wandelaars en ook toegankelijk voor fietsers. Verwen jezelf na een dag in deze sprookjesachtige fjorden op heerlijke, lokaal gekweekte Green Shell mosselen of ‘New Zealand King Salmon’.

Saskia van der Meij

Faeröer eilanden – Vestmanna
De Faeröer eilanden, een betoverende eilandengroep, halverwege tussen Schotland en IJsland gelegen, mogen in dit lijstje niet ontbreken. Mijn eerste kennismaking met één van de prachtige fjorden daar was tijdens een spectaculaire landing, dwars door het Sǿrvagsfjord naar de piepkleine luchthaven van Vágar. Ik wist niet wat ik zag; imposante, besneeuwde bergwanden aan weerszijden. En, aan het eind van het fjord een verontrustend korte landingsbaan, waar het vliegtuigje flink in de remmen moest. Daar stond ik dan, in ‘the middle of nowhere’ op een eilandje midden in de Noord Atlantische oceaan. Wat een kick! In de dagen daaropvolgend werd ik getrakteerd op prachtige uitzichten, diepe fjorden, bergpassen, hoge kliffen, ontelbare schapen, huizen met grasdaken, een concert in een kerk uit het jaar 1100 en een zeiltocht langs de kust met een prachtige schoener.

Een boottocht vanuit het fjord bij Vestmanna, naar de hoge vogelkliffen, heeft echter nog de meeste indruk op mij gemaakt. Duizenden vogels nestelden op 600 meter hoge kliffen en vanaf het bootje voelde ik mij heel klein. Ik zag onder andere Papegaaiduikers, Alken en Jan van Genten. Het dappere kleine bootje voer ons zelfs een grot in met een opening in het midden zodat we de vogels van dichtbij konden zien cirkelen boven ons hoofd. Een onvergetelijke ervaring! Ik kan niet wachten tot ik de eilanden in september opnieuw mag bezoeken.

Carolien Coenen

IJsland – alleen maar mooie fjorden
Ik kan nooit kiezen als ik iets ‘het mooiste’ op IJsland moet noemen. Wat is nou het mooiste fjord? Bij heel veel fjorden heb ik mooie herinneringen. Zoals die keer dat ik een duik nam in het zwembad van Hofsos gelegen aan het Skagafjördur in het noorden van IJsland. Het verwarmde buitenbad biedt een geweldig uitzicht over het water van het fjord en de besneeuwde toppen van de bergen rondom.
Het Mjóifjördur in het oosten van IJsland is wellicht het meest afgelegen fjord waar ik ben geweest. Het was een lange tocht per auto langs sneeuwmuren over een hoge pas. Bovenaan de pas zijn we gestopt en gingen we zitten in het warme mos. We hadden geweldig uitzicht over het fjord dat kronkelend het land in komt. Ik wilde er eigenlijk helemaal niet meer weg, maar de weg bleek verderop alleen nog maar mooier te worden. Watervallen vielen langs de bergen naar beneden, we werden er helemaal door omringd. Aan het einde van het fjord staat een bijzondere vuurtoren die tevens een belangrijk weerstation is. 

In de Westfjorden ben je omgeven door fjorden maar één van de mooiste vind ik daar het Arnarfjördur. Deze ligt bij de Dynjandi waterval. Dit is de hoogste van in totaal zeven watervallen. Ik liep naar boven langs de stroom, keek achterom en werd overvallen door de schoonheid van het fjord. Ik ben op een steen gaan zitten en kon wel uren genieten van het uitzicht. De prachtige herfstkleuren maakten het plaatje compleet en perfect!

Flora van Ralen-Joosten

Tijdens mijn reizen kan ik optimaal genieten van rust en ruimte om me heen. Bij voorkeur in een Noors landschap. Mijn man en zoontje zijn ook helemaal enthousiast geworden na een heerlijke vakantie. Ik vertel je graag over de mooiste plekjes, routes en accommodaties. Ook word ik heel blij van eten en ben altijd op zoek naar bij voorkeur biologische recepten.

Weet veel over: Noorwegen en Zweden

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

18 Feb 2016 - Spitsbergen, IJsland, Nieuw-Zeeland, Australië, Gr

De meest eenzame plekken ter wereld

“De wereld van Askja is niet heel groot, wij kennen on Lees verder

02 Aug 2018 - IJsland

Roadtrip door de Oostfjorden van IJsland

Daar staan we, verder van de bewoonde wereld af was eigenlij Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.