Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

06 Juni 2019 - Argentinië en Chili

De mooiste nationale parken van het Merengebied

Terug
Portret Antonette Spaan
Antonette Spaan

Weet veel over: Alaska, Argentinië, Chili, Canada, Antarctica

Het Chileense en Argentijnse Merengebied is een aaneenschakeling van natuurschoon en vormt het noordelijke deel van Patagonië. Wanneer je op de kaart naar deze gebieden kijkt, zie je talloze nationale parken liggen zowel aan de oostelijke als de westelijke zijde van het Andesgebergte. Alhoewel ze allemaal op een relatief klein oppervlak liggen, hebben ze ieder een eigen karakter en zijn ze op hun eigen manier stuk voor stuk uniek. Bij deze een overzicht!

1. Nahuel Huapi
Parque Nacional Nahuel Huapi is het oudste nationale park van Patagonië en ligt grofweg gezien rondom de stad Bariloche. Wanneer je de beroemde Lake Crossing van Argentinië naar Chili of vice versa maakt, reis je door dit nationale park. Ook de uitgedoofde vulkaan Cerro Tronador, die ten zuiden van Bariloche ligt, behoort tot dit nationale park. Bij Cerro Tronador vind je de zwarte gletsjer, een bijzonder stukje natuur dat een bezoek meer dan waard is.

2. Lanín
Het nationale park Lanín ontleent zijn naam aan de Volcan Lanín, die op de grens van Argentiniëen Chili ligt in het noordelijke Argentijnse Merengebied. Het landschap is hier aanzienlijk droger en kaler dan dat van Nahuel Huapi, maar zeker niet minder indrukwekkend. Je vindt hier veel bijzondere flora waaronder de lenga en de araucania bomen. De Lanín vulkaan is permanent bedekt met een laag sneeuw en het is onbekend wanneer deze voor het laatst precies is uitgebarsten. De uitvalsbasis voor Lanín is San Martin de los Andes, een gezellig en alpien aandoend stadje enkele uren rijden ten noorden van Bariloche.

3. Huerquehue
Deze naam is even oefenen, maar Huerquehue spreek je zo ongeveer uit als 'huwerkeehuwee'. Dit nationale park ligt in het noordelijke Merengebied van Chili, vlakbij Pucón. Je kunt er prachtige wandelingen maken waaronder de Los Lagos Trail, waarbij je talloze bergmeren passeert en grote kans maakt de Patagonische specht te zien, herkenbaar aan zijn rode kop. Ook zijn er diverse watervallen waaronder de Salto Trufulco en Cascada de Aguilá. Dit nationale park is met name interessant voor wandelaars die het niet erg vinden een wat langere hike te maken en op zoek zijn naar eenzame landschappen.

4. Villarrica
Villarrica Parque Nacional kreeg zijn naam van de Villarrica vulkaan, één van de meest actieve vulkanen van Chili die hoog boven de oevers van het gelijknamige meer uittorent. De vulkaan is 2.847 meter hoog en kan, wanneer deze niet actief is, beklommen worden onder begeleiding van een gids. De Villarrica vulkaan is één van de weinige vulkanen ter wereld met een lavameer in de krater. De laatste grote uitbarsting was in 2015, waarna de beklimmingen voor enige tijd stil lagen. Evenals Huerquehue bezoek je het Villarrica Parque Nacional vanuit Pucón.

5. Puyehue
Wat verder naar het Chileense zuiden vind je Puyehue Parque Nacional. Wanneer je met de auto van Puerto Montt naar Bariloche rijdt, kom je door dit nationale park. Ook Puyehue wordt gedomineerd door een reeks vulkanen, de Puyehue vulkaan en de Cordón Caulle. Samen vormen ze het Puyehue-Cordón Caulle vulkanische complex dat al ten minste 30.000 jaar actief is. Als bezoeker kun je diverse korte wandelingen maken, watervallen bekijken en het bezoekerscentrum binnen lopen waar je uitgebreide informatie vindt over het vulkanisme in dit gebied.

Vincente Perez Rosales
Parque Nacional Vicente Perez Rosales ten slotte ligt ten oosten van de Chileense stad Puerto Varas (vlakbij Puerto Montt) en kenmerkt zich door felblauwe meren, groene oerbossen, watervallen én de immer met sneeuw bedekte Osorno vulkaan. De eerder genoemde Lake Crossing voert je ook door dit nationale park, maar mocht je deze oversteek niet maken, dan kun je met de auto onder meer een bezoek brengen aan de watervallen van Petrohue en de oevers van het Lago Todos los Santos meer.

 Behalve deze nationale parken zijn er in dit gebied nog talloze andere natuurgebieden die niet tot een nationaal park behoren, maar wel de moeite waard zijn om te bezoeken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het eco-reservaat Huilo Huilo (Chili) en het gebied rondom Lago Nonthue (Argentinië).

Welk nationale park is het mooist?
Eerlijk is eerlijk, ik kan moeilijk kiezen. Elk park heeft zijn eigen charme, zijn eigen karakter en zijn eigen kwaliteiten. Als liefhebber van ijs en gletsjers vond ik Nahuel Huapi prachtig, maar ook de rust van Huerquehue sprak me enorm aan. Wie zich interesseert voor bijzondere fauna kan zijn hart ophalen in Lanín en voor de vulkaanfans onder ons is Puyehue natuurlijk een pareltje. Kortom: een keuze maken is lastig en dus kun je het 't best maar gewoon zelf gaan ontdekken in Patagonië!

Reisexpert

Stuur mij naar een bestemming waar ze wildernis, bergen en ijs hebben en ik ben gelukkig. Urenlang wandelen door de ongerepte natuur en kamperen op de mooiste plekken vind ik geweldig, en dat kan natuurlijk perfect op alle Askja bestemmingen!

Weet veel over: Alaska, Argentinië, Chili, Canada, Antarctica

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

20 Jul 2016 - Patagonië, Argentinië en Chili

Voor op de bucketlist: de nationale parken van Patagonië

“Oh, Patagonië, dat staat ook nog op onze bucketl Lees verder

08 Sep 2016 - Argentinië, Patagonië en Chili

Paklijst voor Argentinië en Chili (en een klein stukje Brazilië)

Nog een paar nachtjes slapen en dan is het zover, dan stap i Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.