Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

Dagprogramma 8 Dagen

Expeditiecruise naar het noorden van Spitsbergen, op zoek naar ijsberen

Terug Bekijk samenvatting

Vroeg in het voorjaar, wanneer Spitsbergen uit haar winterslaap ontwaakt, maak je kennis met het arctische landschap in haar puurste vorm. De zon gaat niet meer onder en er ligt nog veel sneeuw wat het landschap bijzonder charmant maakt. In mei en juni is het broedseizoen van de zeevogels die op en rond Spitsbergen leven. Er zijn 164 soorten bekend die in indrukwekkend grote kolonies leven. Dit is de arctische lente bij uitstek! We varen richting het pakijs tussen het noordelijke deel van Spitsbergen en de Noordpool. Hier bevinden we ons op nog geen 1.000 kilometer van de Noordpool, waar we varend langs het pakijs van Noord-Spitsbergen op zoek gaan naar de ‘koning van de Noordpool’: de ijsbeer. De Raudfjord, een prachtig fjord aan de noordkust van West-Spitsbergen, wordt gedomineerd door spectaculaire gletsjers en is een geliefde plek voor ringelrobben en baardrobben. Op de vogelkliffen in de fjord broeden duizenden zeevogels en op de beschutte plekken en onder de vogelkliffen groeit een verrassend rijke vegetatie. Tijdens je reis naar Spitsbergen hoop je natuurlijk ijsberen te zien; dit is de plek waar ze veel gespot worden. Klik hier voor een impressie van deze reis.

Dag 1

Aankomst in Longyearbyen, het administratieve centrum van de Spitsbergen archipel

Je vakantie naar Spitsbergen begint in Longyearbyen, het administratieve centrum van de Spitsbergen archipel. Voor we aan boord gaan is er de gelegenheid om dit voormalige mijnstadje te bezoeken. Een bezoek aan het poolmuseum is zeker de moeite waard. Misschien onverwacht in het poolgebied, maar in de omgeving van Longyearbyen zijn meer dan 100 plantensoorten te vinden waaronder veel planten met mooie bloemen. In de vroege avond zal het schip vertrekken en de grote Isfjord invaren. In deze 75 kilometer lange fjord zien we mogelijk al onze eerste walvissen.

Dag 2

Gedurende de nacht varen we naar het noorden

Gedurende de nacht varen we naar het noorden, naar de Raudfjord, gelegen in het noordwesten van Spitsbergen. Deze prachtige fjord wordt gedomineerd door spectaculaire gletsjers en is een geliefde plek is voor ringelrobben, baardrobben en vaak ook ijsberen. De kliffen in de fjord bieden ook plaats aan grote kolonies dikbekzeekoeten en drieteenmeeuwen.

Dag 3

Varen langs de bijna 5 kilometer lange Monaco gletsjer

Mogelijk bezoeken we de Liefdefjord en varen daar langs de bijna 5 kilometer lange Monaco gletsjer. De Liefdefjord is ijsberengebied en dit magnifieke roofdier wordt dan ook regelmatig waargenomen in de fjord, zelfs op de gletsjer, wat een prachtige fotogelegenheid kan bieden. Het water voor het gletsjerfront is een interessant foerageergebied voor duizenden drieteenmeeuwen, ook beluga’s worden hier regelmatig voor de gletsjer gezien.

Dag 4

Hinlopen Straat in en terug

Vandaag varen we de Hinlopen Straat binnen, een Hoog-Arctische zeestraat tussen West Spitsbergen en Nordaustlandet. In de monding van deze zeestraat worden regelmatig blauwe vinvissen gezien en het gebied is de thuisbasis van walrussen, baardrobben, ivoormeeuwen en ijsberen. We maken een wandeling over de Arctische toendra van het Lomfjordshalvøya en bekijken vanaf de zodiacs de vogelkliffen van alkefjellet, met zijn tienduizenden dikbekzeekoeten en drieteenmeeuwen één van de hoogtepunten van je Spitsbergen vakantie. Aan de oostkant van de Hinlopen Straat, op Nordaustlandet, ervaren we hoe ‘Life in the Freezer’ moet voelen tijdens een landing in Palanderbukta. In deze ijswoestijn leven toch ook nog rendieren, Kleine rietganzen, ivoormeeuwen en ijsberen.

Dag 5

We bevinden ons op bijna 81 graden noorderbreedte en slechts 1000 kilometer van de geografische Noordpool

Ten noorden van Nordaustlandet hopen we vandaag het meest noordelijke punt van de reis te bereiken, bij Phippsøya, één van de Sjuøyane, oftewel de Zeven Eilanden, een groep ongerepte eilanden ten noorden van Nordaustlandet. Hier bevinden we ons op bijna 81 graden noorderbreedte en slechts 1000 kilometer van de geografische Noordpool. Dit is de zogenaamde ‘Hoge Arctische Zone’. IJsberen bevolken deze regio, samen met walrussen en ivoormeeuwen. Mogelijk komen we hier ook pakijs tegen en het schip zal dit dan zeker benaderen om deze witte woestijn te aanschouwen. Het pakijs is de natuurlijke habitat van de ijsbeer en we gaan dan ook pogen dit fantastisch mooie dier hier te zien.

Dag 6

Varen langs de rand van het Continentaal Plat waar vinvissen foerageren

Terugkerend naar de westkust van Spitsbergen varen we langs of mogelijk door het pakijs, waar we blijven uitkijken naar IJsberen, Walrussen en de zeldzame Groenlandse walvis. Ongeveer 40 zeemijlen ten westen van Spitsbergen varen we langs de rand van het Continentaal Plat, daar waar vinvissen foerageren in de ‘upwelling’ stromingen langs de kust van Spitsbergen. Bij de monding van de Kongsfjord is er ook een goede kans om walvissen te zien.

Dag 7

Prins Karls Forland

Op het eiland Prins Karls Forland vinden we een zogenaamde ‘haul-out’, een rustplaats van Walrussen. Het is een bijzondere ervaring deze magnifieke dieren van dichtbij te kunnen zien. Een alternatief is Trygghamna, in de monding van de Isfjord. Hier broeden op de grote vogelklif Alkhornet vele tienduizenden zeevogels. Onder de klif, op de vruchtbare hellingen, zien we vaak rendieren en Poolvossen die onderaan de klif naar gevallen eieren en kuikens zoeken. Tijdens de nacht komen we aan in Longyearbyen voor alweer je laatste avond tijdens deze fantastische reis naar Spitsbergen.

Dag 8

aankomst Longyearbyen

In de ochtend, na het ontbijt, gaan we van boord in Longyearbyen, het administratieve centrum van Spitsbergen. 


LET OP: Alle reisprogramma’s zijn enkel bedoeld als indicatie. De programma’s kunnen variëren, afhankelijk van de plaatselijke ijs- en weersomstandigheden en om zoveel mogelijk gelegenheden te bieden om wilde dieren te zien. Het definitieve programma wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is cruciaal voor expeditiecruises.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.