Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

Herfstkleuren in het Isfjord, Spitsbergen

  • • Kans op noorderlicht
  • • Prachtige herfstkleuren
  • • Maximaal 20 passagiers
  • • Reis per zeilschip
Duur 8 Dagen

Soort Scheepsreizen

Prijs (vanaf) Op aanvraag

Isfjorden – een reis door de culturele geschiedenis en erfgoed van Spitsbergen

Het grote en uitgestrekte Isfjord is bij uitstek het ideale fjord om in een korte tijd de veelzijdigheid van Spitsbergen te zien. Naast een prachtige natuur met unieke bergformaties, indrukwekkende gletsjers en grote kolonies zeevogels en pooldieren, herbergt het een schat aan cultureel erfgoed dat in de afgelopen 400 jaar goed bewaard is gebleven door het koude klimaat.

Menselijke activiteiten, die op het randje liggen van wat menselijk mogelijk is, hebben hier duidelijk hun sporen achtergelaten en bieden een verhalende inkijk in het verleden. Op de stranden over het gehele fjord zijn deze sporen van menselijk leven en activiteiten zichtbaar die laten zien hoezeer het landschap en de mensen verbonden waren. De geschiedenis van Spitsbergen gaat over mensen van allerlei nationaliteiten die naar het eiland kwamen om de natuurlijke bronnen te verkennen en te gebruiken: van de vroege aanwezigheid van walvisvaarders, de mijnbouwwerkers in de 19e en 20e eeuw, tragedies van overwinteraars tot nu.

Het grote en uitgestrekte Isfjord is bij uitstek het ideale fjord om in een korte tijd de veelzijdigheid van Spitsbergen te zien. Naast een prachtige natuur met unieke bergformaties, indrukwekkende gletsjers en grote kolonies zeevogels en pooldieren, herbergt het een schat aan cultureel erfgoed dat in de afgelopen 400 jaar goed bewaard is gebleven door het koude klimaat. Menselijke activiteiten, die op het randje liggen van wat menselijk mogelijk is, hebben hier duidelijk hun sporen achtergelaten en bieden een verhalende inkijk in het verleden. Op de stranden over het gehele fjord zijn deze sporen van menselijk leven en activiteiten zichtbaar die laten zien hoezeer het landschap en de mensen verbonden waren.

De geschiedenis van Spitsbergen gaat over mensen van allerlei nationaliteiten die naar het eiland kwamen om de natuurlijke bronnen te verkennen en te gebruiken: van de vroege aanwezigheid van walvisvaarders, de mijnbouwwerkers in de 19e en 20e eeuw, tragedies van overwinteraars tot nu. Begeef je op een reis waar we de geschiedenis van Spitsbergen induiken door landingen bij Bohemanflya en Trygghamna, waar we Russische spooksteden zullen aandoen en geologische wonderen en indrukwekkende gletsjers zullen bezichtigen. Nu de Arctische herfst nadert, de dagen per dag weer korter worden en het weer onstuimiger kan zijn, biedt het de ideale gelegenheid om de culturele schatten te ontdekken. Door de overzichtelijke afstanden, zal deze reis de mogelijkheid bieden om de afstanden tussen de bezienswaardigheden zoveel mogelijk zeilend af te leggen naar gelang de weersomstandigheden.

Gedurende deze reizen zet de overgang van 24 uur daglicht naar totale duisternis in, waardoor we in de ochtenden en avonden prachtige violet- en andere pasteltinten in de lucht ervaren. Het fenomenale licht in deze tijd maakt deze reizen uitermate geschikt voor liefhebbers van fotografie. Als we geluk hebben, kunnen we in de nacht hopelijk ook het noorderlicht aanschouwen.

Lees meer over deze reis

Dagprogramma

Dag 1 - Aankomst in Longyearbyen, het administratieve centrum van Spitsbergen: Aankomst in Longyearbyen, het administratieve centrum van Spitsbergen. Voor we aan het einde van de middag aan boord gaan is er de gelegenheid om dit voormalige mijnstadje te bezoeken. Als u in de gelegenheid bent, is het een absolute aanrader om het Svalbard museum te bezoeken. Hier kun je je alvast verdiepen in de geschiedenis van het eiland, de kolenmijnindustrie, de rijkdom aan unieke pooldiersoorten, wetenschappelijke ontwikkelingen en de velepoolexpedities. Na je bezoek kun je een wandeling maken door het voormalige mijnstadje waar u in de diverse winkeltjes een collectie van unieke Arctische producten en souvenirs kunt vinden. Aan de zogenoemde ‘floating pier’ ligt ons zeilschip Noorderlicht op u te wachten waar vanaf 16:00 ingescheept kan worden. Na een welkomstpraatje van de kapitein, zullen de trossen losgegooid worden en krijgt u een uitgebreide veiligheidsinstructie van de bemanning. Aansluitend geniet je van een heerlijk 3-gangendiner aan boord, terwijl het schip koers maakt richting de baai Gipsvika waar geankerd zal worden voor de nacht. Bij onze ankerplek trekt allereerst het geweldige uitzicht over de majestueuze klif Templet uw aandacht, een bijzonder geërodeerde bergtop van sedimentair gesteente dat zo’n 290 miljoen jaar geleden gevormd werd. Gipsvika dankt zijn naam aan het gebied waar gips gemakkelijk te zien is in de lange, witte, horizontale strepen in de plateaurotsen.
Dag 2 - Bezoek de mysterieuze spookstad Pyramiden: Na een voedzaam ontbijt, maak je je klaar voor de eerste zodiac landing  in Gipsvaka. Het Schotse mijnbouwbedrijf Scottish Spitsbergen Syndicate heeft hier zijn sporen nagelaten in het begin van de 20e eeuw. Dichtbij het strandje van kiezelstenen vinden we diverse culturele overblijfselen die achtergelaten zijn door het mijnbouwbedrijf. Een oude roestige Amerikaanse tractor, een aantal trailers en een weg waarover de tractoren reden richting Gipsdalen zijn herinneringen aan hun verblijf. Het laat zien dat de bodem van Spitsbergen erg gevoelig is voor menselijke bemoeienis en het lange tijd duurt voordat de kwetsbare natuur met zijn fragiele vegetatie de sporen van menselijke activiteiten bedekt. Ook oudere overblijfselen van menselijke activiteiten, van de Russische Pomoren, zijn verderop zichtbaar. Na deze landing varen we dieper het Isfjord in richting de Russische nederzetting Pyramiden. Het plaatsje is vernoemd naar de piramidevormige berg naast het stadje en in 1910 door de Zweden gesticht. In 1927 werd het verkocht aan de Russen en, naast koolwinning, diende het als voorbeeld om Europa te laten zien dat een goede communistische samenleving kon bestaan. Duizenden mannen, vrouwen en kinderen werden hier naartoe gestuurd om te wonen en te werken. Na de val van de Sovjet-Unie verlieten de meeste inwoners het mijnstadje abrupt en de sporen die zij hebben nagelaten zijn mede door de koude omgeving extreem goed intact gebleven. In de huizen liggen nog kranten op tafel en in de klaslokalen liggen onafgewerkte toetsen. Toen op 31 maart 1998 de koolmijn definitief werd gesloten, bleef er enkel nog een spookstadje achter. Vandaag de dag zijn er een handjevol mensen die in het hotel van het stadje verblijven om met name toeristen te verwelkomen en rond te leiden door de verlaten stad.
Dag 3 - Pareltjes van de natuur: gletsjer Nordenskiöldbreen & Skansbukta: In de ochtend krijgen we een rondleiding door het spookachtige stadje, waar je zult opmerken dat de communistische stijl nadrukkelijk aanwezig is. Zo staat er een groot standbeeld van het hoofd van Lenin op het grote plein, opschriften in het Russisch en oude installaties behorende bij de voormalige kolenmijn. Nadat iedereen weer veilig terug aan boord is, zetten we de reis voort richting de gletsjer Nordenskiöldbreen, één van de grootste gletsjers in het Isfjord. Hoewel de gletsjer zich de afgelopen jaren sterk heeft teruggetrokken, is de gletsjer nog altijd erg indrukwekkend. Kijk hier ook goed uit naar ijsberen die zich hier de afgelopen jaren herhaaldelijk hebben laten zien!In de avond arriveren we in het prachtige Skansbukta waar we in de beschutte baai een veilige ankerplek zoeken voor de nacht.
Dag 4 - Voorbij het historische Kapp Thorsden richting Trygghamna: In de ochtend plannen we een landing bij Skansbukta waar zichtbaar is hoe het landschap en historische monumenten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Onder de indrukwekkende kliffen vinden we o.a. restanten van de gipsmijn die hier ooit actief was, een huisje en een gehavende houten boot, die waarschijnlijk gebruikt werd om het gips van land naar een groter transportschip over tebrengen. De overblijfselen van de mijnindustrie in Skansbukta zijn sterk in verval en langzaam wint de natuur hier zijn land terug. Terwijl we koers zetten in de richting van Trygghamna varen we voorbij Kapp Thorsden, een locatie waar veel wetenschappelijk onderzoek en delfstoffenwinning heeft plaatsgevonden. Bij deze kaap vinden we ook het oudste huis van Spitsbergen, het Svenskehuset uit 1872, waar het bekende ‘Svenskehuset tragedie’ heeft plaatsgevonden. Onze expeditieleider kan hier zeker meer over vertellen terwijl het schip de kaap voorbij vaart. In de beschutte baai bij Trygghamna gaan we in de avond voor anker. De naam Trygghamna komt van de oorspronkelijke Nederlandse naam ‘behouden haven’, vanwege zijn beschutte en veilige ankermogelijkheden.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.