Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Dagprogramma 15 Dagen

Natuurparken & Fjorden

Terug Bekijk samenvatting

Met je eigen auto maak je een Noorwegen rondreis en rijd je langs het prachtige Noorse hooggebergte en de legendarische fjorden. Je hebt ruim de tijd om de natuur te verkennen en voelt je klein naast de hoge, met sneeuw bedekte bergtoppen en in de fjorden met hun steile bergwanden. Behalve de indrukwekkende natuur bezoek je ook havenstad Bergen. De overtocht per veerboot naar Oslo en vanaf Bergen hebben we al voor je geboekt.

Dag 1

Accommodatie: binnen- of buitenhut aan boord ferry Color Line (LG)

Ferry van Kiel naar Oslo

Je rijdt naar Kiel in Duitsland waar je aan boord gaat van de cruiseferry van Color Line naar Oslo. De boot vertrekt om 14.00 uur en je overnacht aan boord.

Dag 2

Accommodatie: Scandic Holmenkollen Park Hotel (LO) of vergelijkbaar

Aankomst in Oslo, vrije dag

Om ca. 10.00 uur in de ochtend kom je met de ferry aan in Oslo waar je een nacht verblijft. De sfeer in Oslo is prettig door het vele groen, een overdaad aan cultuur, de ligging aan het Oslofjord en de omringende bergen. Er zijn veel musea, o.a. het Munch-museum en musea met moderne kunst, over de historie en het Vikingverleden. Op het museumeiland Bygdøy liggen musea over poolreizen en scheepvaart. In het centrum van de stad bezoek je het Rådhus, de Domkirken en kan je bij het Koninklijk Paleis de wisseling van de wacht zien. Ook heel bekend is het Vigelandspark met beeldhouwwerken van de beroemde kunstenaar Vigeland. Aker Brygge is een voormalige scheepswerf, die in de jaren '90 geheel is opgeknapt en nu een zeer populair winkel- en uitgaansgebied is. 

Dag 3 (ca. 260 km)

Accommodatie: Bessheim Fjellstue (HP) of vergelijkbaar

Rit naar Bessheim

De eerste stop van deze Noorwegen rondreis is het natuurrijk gelegen Bessheim waar je twee nachten verblijft. Bessheim ligt aan de rand van N.P. Jotunheimen, een waar wandelparadijs. Wandelroutes vertrekken direct vanaf je hotel. 

Dag 4

Accommodatie: Bessheim Fjellstue (HP) of vergelijkbaar

Wandelen in het nationaal park Jotunheimen

Ten westen van Bessheim ligt het nationaal park Jotunheimen. Wandelingen in het park starten onder andere vanaf de parkeerplaats bij Gjendesheim of op de hoogvlakte Valdresflye. Een aanrader is een dagwandeling over de bergrug Besseggen die je combineert met een boottocht over het Gjende meer, terug naar Gjendesheim. Je kunt ook vanaf je hotel de wandeling naar Besseggen maken. 

Dag 5 (ca. 150 km)

Accommodatie: Kongsvold Fjeldstue (LO) of vergelijkbaar

Rit naar het N.P. Dovrefjell

Via het nationaal park Dovrefjell rijd je naar Oppdal voor de volgende twee overnachtingen. Onderweg naar Oppdal is het een aanrader om een stop te maken bij het uitkijkpunt Snøhetta, ca. 30 km ten noorden van Dombås. Vanaf de parkeerplaats is het 1,5 km wandelen naar het uitkijkpunt vanwaar je de berg Snøhetta ziet liggen. 

Dag 6

Accommodatie: Kongsvold Fjeldstue (LO) of vergelijkbaar

Nationaal park Dovrefjell

Oppdal ligt tussen de bergen van de Dovrefjell en de Trollheimen en biedt veel excursiemogelijkheden in de natuur. Zo wordt er een muskusossafari georganiseerd in het nationaal park Dovrefjell. Het is ook zeker mogelijk om op eigen gelegenheid een wandeling te maken op de Dovrefjell, op een van de vele gemarkeerde wandelpaden.

Dag 7 (ca. 190 km)

Accommodatie: Thon Hotel Moldefjord (LO) of vergelijkbaar

Rit naar Molde

Vandaag rijd je door het Sunndalen naar Molde, aan het Romsdalsfjord. Vind je het niet erg om vandaag extra kilometers (ca. 100 km) te rijden? Neem dan de route via Kristiansund en de Atlantische route. Op de Atlantische route rijd je via boogbruggen van eiland naar eiland. Je verblijft één nacht in Molde.

Dag 8 (ca. 145 km)

Accommodatie: Hotell Union (LO) of vergelijkbaar

Rit naar Geiranger

Vandaag gaat de tocht naar Geiranger waar je de komende twee nachten verblijft. Je rijdt langs het fjord naar Åndalsnes en vervolgens via vele haarspeldbochten naar de bergpas Trollstigen. De weg brengt je naar een hoogte van 850 meter. Je passeert watervallen en boven aangekomen is het genieten van een schitterend uitzicht over het dal. Van boven is ook goed te zien hoe knap de elf lange haarspeldbochten tegen de noordkant van de berg zijn aangebouwd. Deze weg is ’s winters gesloten en gaat normaal gesproken in mei open.

Je vervolgt je weg en voordat je het fjord weer hebt bereikt moet je zeker nog een stop maken bij Gudbrandsjuvet, een mooi ravijn van 20-25 meter diep dat door de rivier gevormd is. Je steekt bij Linge het fjord over en rijdt het laatste stukje naar het Geirangerfjord. Je daalt af via de Eagle's Road en hebt bij het uitzichtpunt een panoramisch uitzicht op het fjord met de waterval de Zeven Gezusters en het plaatsje Geiranger ver beneden je. 

Dag 9

Accommodatie: Hotell Union (LO) of vergelijkbaar

Geirangerfjord

Het smalle Geirangerfjord met de bijna loodrechte wanden en sierlijke watervallen is misschien wel het mooiste fjord van Noorwegen. Sinds 2005 staat het zelfs op de werelderfgoedlijst van Unesco. De Zeven Gezusters is een hele bekende waterval aan het fjord. Geiranger is een kleine plaats met ongeveer 240 inwoners, die grote aantallen toeristen trekt. Vandaag heb je de tijd om er met de auto of te voet op uit te gaan. Vlakbij Geiranger bevindt zich het uitzichtpunt Flydalsjuvet, een overhangende rotspunt waar mensen zonder hoogtevrees een spectaculair uitzicht hebben hoog boven het fjord. Mooie wandelingen maak je naar de twee uitzichtpunten, Vesteråsfjellet of Skageflå, waarbij je neerkijkt op het fjord. Je kunt uiteraard ook een boottocht maken. Onderweg vaar je langs kleine boerderijen aan het fjord en afgelegen zomerboerderijen op kleine terrassen hoog boven het fjord. Soms vraag je je echt af hoe hier zich ooit mensen hebben kunnen vestigen. Ook vergaap je je aan de watervallen die langs de loodrechte rotswanden naar beneden storten. 

Dag 10 (ca. 260 km)

Accommodatie: Kviknes Hotel (LO) of vergelijkbaar

Rit naar Balestrand, Sognefjord

Van Geiranger gaat de route vandaag naar de omgeving van Balestrand, aan het Sognefjord. Het Sognefjord is niet alleen het langste, maar ook het diepste fjord van Noorwegen. Onderweg zie je enkele uitlopers van de grote ijskap Jostedalsbreen liggen. De laatste 25 kilometer rijd je langs het fjord en passeer je Leikanger. In de lente staan hier de fruitbomen prachtig in bloei en kleurt het landschap roze en wit. Het pittoreske dorp Balestrand ligt op een mooi punt waar verschillende fjordarmen samenkomen.

Dag 11 (ca. 160 km)

Accommodatie: Hardangerfjord Hotell (LO) of vergelijkbaar

Rit naar Øystese, Hardangerfjord

Per ferry steek je het Sognefjord over om de reis te vervolgen naar Øystese aan het Hardangerfjord voor twee overnachtingen. Een ideale ligging om het nationaal park Hardangervidda en de omgeving rondom het Hardangerfjord met de Folgefonna gletsjer te ontdekken.

Dag 12

Accommodatie: Hardangerfjord Hotell (LO) of vergelijkbaar

Hardangerfjord, hoogvlakte Hardangervidda

De Hardangervidda is de grootste hoogvlakte van Europa. Het centrale deel ligt op een hoogte van 1200 - 1400 meter en aan de noordkant rijzen de bergen op tot 1900 meter. De hoogvlakte is rijk aan flora en fauna en hier leeft de grootste kudde wilde rendieren van Noord-Europa. Er zijn volop wandelpaden. Het gebied telt ook een paar schitterende watervallen waaronder de Vøringsfossen, waar het water 180 meter omlaag stort. Er voert onder andere een pad over de top dat uitzicht biedt op de waterval. In Eidfjord staat het Hardangervidda Natursenter met tentoonstellingen over de hoogvlakte.

Dag 13 (ca. 100 km)

Accommodatie: Hotel Zander K (LO) of vergelijkbaar

Rit naar Bergen

Vandaag rijd je naar Bergen voor de laatste overnachting in Noorwegen. Bergen staat bekend als de toegangspoort tot de fjorden en is de tweede grootste stad van Noorwegen met ongeveer 240.000 inwoners. Het is een levendige stad met een universiteit en veel cultuur. In de zomer is het dan ook gezellig druk bij de haven Vågen en de Bryggenkade met zijn oude handelshuizen. Eén van de pakhuizen is het Hanze museum en is ingericht in 18e eeuwse stijl. Breng ook een bezoek aan de kunstenaarswijk en neem de tandradbaan Fløybanen naar de top van de berg Fløyen voor een mooi uitzicht over de stad. Op de vismarkt is altijd wat te doen en eet je de heerlijkste broodjes met garnalen of zalm.

Dag 14

Accommodatie: binnen- of buitenhut aan boord ferry Fjord Line (LG)

Ferry van Bergen naar Hirtshals

In de ochtend heb je nog tijd om de laatste typische Noorse souvenirs aan te schaffen. Vroeg in de middag vertrekt de ferry van Fjord Line om 13.30 uur naar Hirtshals in Denemarken. Tot de avond vaart het schip een mooie route langs de kust van Noorwegen en geniet je van mooie uitzichten op de kustlijn. Je overnacht aan boord in een binnen- of buitenhut.

Dag 15

Aankomst Hirtshals, terugreis naar huis

Rond 8.00 uur komt het schip aan in Hirtshals waarna je door Denemarken en Duitsland terug naar Nederland rijdt.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.