Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Dagprogramma 17 Dagen

Natuurlijk Noorwegen

Terug Bekijk samenvatting

Denk je aan Noorwegen, dan denk je aan de prachtige natuur en de vele fjorden die diep het land binnendringen. Het Sognefjord met haar uitlopers, de ijskap Jostedalsbreen met haar gletsjertongen, het beroemde Geirangerfjord, de boogbruggen van de Atlantische route en het nationaal park Rondane zijn de basis van deze reis. Door het rustige reistempo heb je ruim de tijd om de vele bezienswaardigheden te bezoeken. Je slaapt in huisjes en de ferry naar Bergen en vanaf Oslo hebben we voor je geboekt.

Dag 1

Accommodatie: binnen- of buitenhut aan boord van de ferry van Fjord Line (LG)

Ferry van Hirtshals naar Bergen

Je rijdt naar Hirtshals in het noorden van Denemarken waar je aan boord gaat van de ferry van Fjord Line naar Bergen. De boot vertrekt om 20.00 uur en je overnacht aan boord van de ferry.

Dag 2 (ca. 205 km)

Accommodatie: huisje Østerbø Fjellstove (LG)

Aankomst in Bergen, rit naar het Aurlandsdalen

In de ochtend vaar je langs de kustlijn van het zuiden van Noorwegen, tussen eilandjes door naar Bergen. De ferry komt rond 12.30 uur aan in de haven van Bergen waar je Noorwegen rondreis echt van start gaat. Voordat je de reis naar het Aurlandsdalen gaat beginnen kan je eerst nog een wandeling maken door het centrum van de gezellige havenstad. Via vele tunnels rijd je via Voss en Flåm naar de Aurlandsdalen vallei waar je de komende vier nachten gaat verblijven.

Dag 3

Accommodatie: huisje Østerbø Fjellstove (LG)

Aurlandsfjord, Flåm, Nærøyfjord en Undredal

Aurland en Flåm liggen aan het Aurlandsfjord, een zijarm van het Sognefjord. Vanuit Flåm vertrekken boten voor tochten over het Aurlandsfjord en het smalle Nærøyfjord. Hier ligt ook het treinstation van de Fåmsbanen. De Flåmsbanen gaat over een spoorbaantje van 20 km naar het bergstation Myrdal en onderweg wordt een hoogteverschil van 865 meter overwonnen. Het treintje stopt onderweg bij een mooie waterval. Undredal is een dorpje aan het Aurlandsfjord met het kleinste staafkerkje van Noorwegen en is vooral bekend om de witte en bruine geitenkaas. Het dorpje is omgeven door steile bergwanden en je maakt er mooie wandelingen in de directe omgeving. Maak zeker de wandeling van ca. 30 minuten naar het uitkijkpunt Hjødna voor een mooi uitzicht op het dorpje en het fjord.

Dag 4

Accommodatie: huisje Østerbø Fjellstove (LG)

Wandelen in de Aurlandsdalen vallei

Je huisje ligt in de Aurlandsdalen vallei, op een hoogte van 820 meter boven de zeespiegel, en is omgeven door een berglandschap waar diverse mooie wandelroutes zijn uitgezet. De vallei staat bekend om de diversiteit met steile bergen, rivieren, meertjes, watervallen en bloemenvelden. Maak een prachtige dagwandeling door de vallei van ca. 25 km richting het Aurlandsfjord en neem de wandelbus terug naar Østerbø. 

Dag 5

Accommodatie: huisje Østerbø Fjellstove (LG)

De hoogvlakte Aurlandsfjellet

De hoogvlakte Aurlandsfjellet ligt tussen het Aurlandsfjord en het Sognefjord bij de plaats Lærdal. De 46 kilometerlange weg over de hoogvlakte is een van de mooiste routes van Noorwegen. In de winter is de weg gesloten omdat er dan veel sneeuw valt. Boven Aurland ligt het uitzichtpunt Stegastein. Rijd je een klein stukje verder dan parkeer je bij het startpunt voor de wandeling naar de top van de berg Prest welke zeer geliefd is bij de lokale bevolking. Op de top geniet je van een panoramisch uitzicht op het berglandschap en het Aurlandsfjord ver onder je. 

Dag 6 (ca. 245 km)

Accommodatie: huisje Strynsvatn Camping (LG)

Via de uitlopers van de Jostedalsbreen ijskap naar Stryn

Via de 24 kilometerlange Lærdal tunnel rijd je naar Fodnes waar je de ferry neemt over het Sognefjord. De route gaat vervolgens via Sogndal om de ijskap Jostedalsbreen heen. Onderweg zie je de gletsjertong Bøyabreen al vanaf de weg liggen. Maak hier een stop en een korte wandeling. De route gaat verder naar het Nordfjord en het Strynsvatn meer waar je drie nachten in een huisje slaapt.

Dag 7

Accommodatie: huisje Strynsvatn Camping (LG)

Vrije dag in de omgeving van Stryn en Loen

Het Strynsvatn meer wordt omgeven door een prachtig berglandschap waar diverse mooie wandelingen uitgezet zijn. Vanaf het plaatsje Hjelle maak je een wandeling via de waterval Glomnesfossen naar de verlaten bergboerderij Segestad voor een weids uitzicht op het Strynsvatn meer. Aan de zuidkant van het meer vind je het bezoekerscentrum Jostedalsbreen Nasjonalparksenter waar je veel te weten komt over de enorme ijskap Jostedalsbreen. Het is de grootste gletsjer op het Europese vasteland en bedekt een gebied van 487 vierkante kilometer. Er zijn meer dan 50 gletsjertongen, waaronder de beroemde Briksdalsbreen en de Nigardsbreen. Bekijk in het centrum zeker de panoramische gletsjer film.

Aan het Nordfjord ligt het plaatsje Loen waar je de skylift kunt nemen naar de top van de berg Hoven. In 6 tot 7 minuten ben je op de top en vanaf het restaurant heb je een panoramisch uitzicht op onder andere het Lovatnet meer en het fjord. Er starten diverse wandelingen of wandel terug naar beneden. Heb je zin in een avontuur? Doe dan de spectaculaire Via Ferrata, uitgezet tegen de berg Hoven. Het heeft de langste ViaFerrata brug van Europa met een lengte van 120 meter. Vanaf Loen is een klein stukje rijden naar het Brikdal. Je maakt een prachtige rit door de Briksdal vallei met aan het einde de gletsjertong Briksdalsbreen. De Kjenndalsbreen is een andere gletsjertong van de Jostedalsbreen en ligt aan het einde van de Loen vallei.

Dag 8

Accommodatie: huisje Strynsvatn Camping (LG)

Dagtocht naar het Geirangerfjord

Een mooie dagtocht met de auto maak je naar het Geirangerfjord. Voordat je het Geirangerfjord bereikt, kun je de tolweg nemen naar het uitzichtpunt Dalsnibba om te genieten van een panoramisch uitzicht op het Geirangerfjord ver onder je en de omliggende bergen. In Geiranger is het mogelijk om een kajak te huren en een tocht te maken op het fjord, een bijzondere ervaring. Of maak een wandeling over een van de vele wandelroutes rondom het fjord. Aan het einde van de dag neem je in de haven van Geiranger de ferry naar Hellesylt, vanwaar je terug naar Stryn rijdt. In de zomermaanden is dit een drukke ferry, vergeet dus niet om vooraf een plekje te reserveren.

Dag 9 (ca. 175 km)

Accommodatie: huisje Lensmansgarden (LG)

Rit via de Trollstigen naar het Romsdalsfjord

Vandaag ga je op weg naar het noordelijk gelegen fjordengebied, bij Åndalsnes en de Trollstigen. Je rijdt eerst naar Stranda waar je de ferry over het fjord neemt. Je vervolgt je weg via Gudbrandsjuvet, waar de kracht van het water mooie formaties heeft gevormd in het gesteente, naar de bergpas Trollstigen. Op de bergpas geniet je van een mooi uitzicht op het dal en de haarspeldbochten van de weg die zich naar beneden slingert. Je slaapt de komende vier nachten in een huisje vlakbij het Romsdalsfjord en op korte afstand van Åndalsnes.

Dag 10

Accommodatie: huisje Lensmansgarden (LG)

Wandelen in de omgeving van Åndalsnes

In de bergen rondom Åndalsnes vind je een aantal hele leuke wandelingen. Vanaf het centrum van Åndalsnes klim je omhoog naar het uitzichtpunt Rampestreken voor een weids uitzicht op het plaatsje ver onder je, het fjord en de omliggende bergen. Het uitzichtpunt kan je ook bereiken door eerst de gondel te nemen naar de top van de berg en vervolgens een stuk af te dalen. Op de top van de berg vind je nog meer wandelingen. Vanaf Isfjorden rijd je naar het beginpunt van de korte wandeling naar Litlefjellet. Ideaal wanneer je met kinderen reist, want binnen een half uurtje heb je de top bereikt en kijk je ver het dal in. Je hebt ook uitzicht op de scherpe tanden van de beroemde Trollveggen. 

Dag 11

Accommodatie: huisje Lensmansgarden (LG)

Bezoek aan de stad Ålesund

De Jugendstil stad Ålesund ligt op ca. 1,5 uur rijden van je accommodatie. Struin door de straten en langs de kanalen, bezoek een museum of beklim de trappen naar het uitzichtpunt op de Berg Aksla. Vanaf Ålesund is het mogelijk om een boottocht te maken naar het prachtige Hjørundfjord of het vogeleiland Runde waar in de zomermaanden de papegaaiduikers te bewonderen zijn. 

Dag 12

Accommodatie: huisje Lensmansgarden (LG)

Dagtocht naar de Atlantische route

Maak ook zeker een dagtocht naar de toeristische route ‘Atlanhavsvegen’ (Atlantische weg). De weg is 8,3 km lang en gaat over scheren en eilanden, die verbonden zijn met acht bruggen. Je komt uit op het eiland Averøy, waar een typisch Noorse staafkerk te bezichtigen is. Via een tunnel (tol) bereik je het stadje Kristiansund, gelegen op vier eilanden. Bezoek op de terugweg het uitkijpunt Varden bij de stad Molden wanneer het helder weer is. Je hebt dan namelijk een panoramisch uitzicht op het fjord en de bergtoppen van de Romsdals Alpen.

Dag 13 (ca. 225 km)

Accommodatie: huisje Rondane River Lodge (LG)

Door het Romsdal naar het N.P. Rondane

Na het ontbijt ga je op pad naar de bergen van het N.P. Rondane. De rit start door het smalle Romsdal waar je je nietig voelt tussen de hoge rotswanden. Je volgt daarna de nationaal toeristische route ten noorden en oosten van Rondane naar je accommodatie waar je de komende drie nachten in een huisje verblijft.

Dag 14

Accommodatie: huisje Rondane River Lodge (LG)

Nationaal park Rondane

De lodge ligt aan de oostkant van het N.P. Rondane en door de beschutte ligging achter de bergen van Rondane op een van de droogste plekken van Noorwegen. De bergen en rivieren zorgen ervoor dat je vele activiteiten kunt ondernemen vanuit de lodge. Het nationaal park heeft veel gemarkeerde wandelpaden. Doordat de bergen niet steil zijn is het gebied geschikt voor alle type wandelaars, van beginners tot gevorderden. Onderweg geniet je van de uitzichten en spot je hoogstwaarschijnlijk ook wildlife. De rivieren en meren zitten vol met forel en Arctische zalm en zeer geschikt dus voor een dag vissen. Op de wateren kan je ook gaan kanoën met de hele familie. In de avond is het een aanrader om mee te gaan met de elandsafari om op zoek te gaan naar de koning van het woud.

Dag 15

Accommodatie: huisje Rondane River Lodge (LG)

Vrije dag in N.P. Dovrefjell of Sjoa vallei

Vanuit de lodge zijn het N.P. Dovrefjell en de Sjoa vallei ook zeer goed te bereiken. De Dovrefjell is vooral bekend om de muskusossen. Tijdens een begeleide wandeling door het nationaal park ga je op zoek naar de muskusos. In de Sjoa vallei kan je gaan raften op de Sjoa rivier, een spectaculaire activiteit. 

Dag 16 (ca. 280 km)

Accommodatie: binnen- of buitenhut aan boord van de ferry van Color Line(LG)

Rit naar Oslo, ferry van Oslo naar Kiel

Er is een einde gekomen aan dit avontuur door Noorwegen. Je rijdt naar Oslo waar je vroeg in de middag aan boord gaat van de cruiseferry van Color Line. De ferry vertrekt om 14.00 en je overnacht aan boord. Het begin van de tocht gaat door het smalle Oslofjord dus ga direct na vertrek het buitendek op.

Dag 17

Aankomst in Kiel, terugreis naar huis

De ferry komt om 10.00 uur aan in de haven van Kiel. Door Duitsland rijd je terug naar Nederland.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.