Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

Dagprogramma 11 Dagen

Van poolcirkel tot Lofoten

Terug Bekijk samenvatting

Dit is een bijzondere Noorwegen rondreis naar de nog relatief onbekende regio Helgeland en naar de eilandengroep Lofoten. Het landschap rondom de poolcirkel is erg veelzijdig dankzij de fjorden, bergen en ontelbare eilanden, waarvan de meeste per ferry te bereiken zijn. Je verblijft er een paar dagen om het te kunnen verkennen. Dan passeer je via de kustroute 'Kystriksveien' de poolcirkel en neem je de ferry naar de indrukwekkende Lofoten. 

Dag 1

Accommodatie: Thon Hotel Nordlys (LO) of vergelijkbaar

Vlucht naar Bodø, huurauto ophalen

Vanaf Schiphol vlieg je naar Oslo, waar je overstapt op de vlucht naar Bodø. De huurauto staat klaar op de luchthaven van Bodø en je rijdt vervolgens naar het hotel in het centrum van Bodø. Je bevindt je nu al ten noorden van de poolcirkel, waar de zon tussen begin juni en half juli niet onder gaat. Bodø wordt aan alle kanten omringd door een schitterende natuur: ten zuiden het berggebied Børvasstindene en aan de noordkant de zee met eilanden.

Dag 2 (ca. 280 km)

Accommodatie: Korgfjellet Fjellstue - huisje (LO)

Rit via Mo i Rana naar Korgen

Je rijdt landinwaarts langs de Saltfjorden en begint dan aan de route in zuidelijke richting naar Mo i Rana. Je rijdt langs Saltfjellet. In dit nationale park ligt de Svartisen gletsjer, één van de grootste gletsjer van Noord-Europa. De omgeving is indrukwekkend, onder grote druk is hier marmergesteente gevormd waardoor grillige formaties zijn ontstaan. Tussen de rotsen zijn diverse waterstromen te zien, sommige lopen zelfs meer onder de rotsen dan dat je van buiten kunt zien. In dit berggebied met beboste streken zwerven bovendien elanden en vossen rond.

De denkbeeldige poolcirkel loopt dwars over de hoogvlakte van het Saltfjellet nationaal park. Het passeren van de poolcirkel gaat niet onopgemerkt voorbij. Het Polarsirkelsenter markeert deze geografische plaats met een wereldbol, een souvenirwinkeltje, een klein cafetaria en binnen een expositie. Je overnacht één nacht in de omgeving van Korgen in een prachtig gebied.

Dag 3 (ca. 65 km)

Accommodatie: Scandic Syv Söstre (LO) of vergelijkbaar

Rit naar Sandnessjøen

De te rijden afstand naar Sandnessjøen, waar je de komende drie nachten verblijft, is niet zo groot. Het is daarom mogelijk om eerst een wandeling te maken in de omgeving van je huisje bij Korgfjellet Fjellstue. Je geniet van de stilte en de uitgstrektheid van dit gebied. In de verte zie je de bergen in Zweden liggen. In de middag rijd je naar Sandnessjøen, dat in het district Helgeland ligt, in het midden van Noorwegen.

Dag 4-5

Accommodatie: Scandic Syv Söstre (LO) of vergelijkbaar

Vrije dagen in Helgeland

Sandnessjøen is je uitvalsbasis voor de komende dagen, waarin je de prachtige natuur van de regio Helgeland gaat ontdekken. Vanuit Sandnessjøen maak je uitstapjes naar schitterende bergen en de adembenemende kust met ontelbare eilanden.

Op korte afstand van Sandnessjøen ligt de bergketen 'Zeven Zusters'. Zeven imposante bergtoppen die via gemarkeerde wandelpaden te bereiken zijn. Ten zuiden van Sandnessjøen ligt het museum over de legendarische dichter Petter Dass, op een prachtige locatie aan de kust.

De Vega-archipel voor de kust van Brønnøysund heeft Unesco tot Werelderfgoed verklaard. De archipel heeft deze status te danken aan de unieke kustcultuur. Er zijn twee grote eilanden omgeven door 6500 kleine eilandjes. Ze zijn bezaaid met vuurtorens en kleine vissersdorpen met havens en pakhuizen.

Vanuit Sandnessjøen vaar je in circa 30 minuten naar het eiland Dønna, dat met een brug verbonden is aan het kleinere eiland Herøy. Ontdek deze eilanden per fiets! Vanuit Sandnessjøen maak je bootexcursies naar eilandjes zoals Traena en Lovund. Op Lovund zijn in de zomermaanden veel papegaaiduikers te spotten.


Dag 6 (ca. 355 km)

Accommodatie: Thon Hotel Nordlys (LO) of vergelijkbaar

Rit naar Bodø

Vandaag staat de route over de indrukwekkende Kystriksvei op het programma. Je rijdt over de mooie kustroute, waarbij je diverse ferries neemt, weer naar het noorden, terug naar Bodø. Onderweg is het genieten van de vergezichten over de kustlijn met de ontelbare eilandjes voor de kust. Tijdens het nemen van een van de ferry's passeer je weer de poolcirkel. De boothuizen en havens die je passeert herinneren aan het bloeiende visserijverleden. Voordat je Bodø hebt bereikt passeer je de Saltstraumen. De Saltstraumen is de sterkste getijdenstroom ter wereld en je ziet hier indrukwekkende draaikolken. Je verblijft een nacht in Bodø voordat je de volgende ochtend de oversteek maakt naar de Lofoten.

Dag 7 (ca. 70 km)

Accommodatie: Statles Rorbusenter - huisje (LO) of vergelijkbaar

Ferry naar Lofoten, Å en Reine

Vanuit Bodø neem je in de ochtend de ferry naar Moskenes op de Lofoten. Na aankomst in Moskenes is een bezoek aan het meest zuidelijk gelegen dorpje van de Lofoten, dat met de auto bereikbaar is, Å een aanrader. Eet hier een heerlijk vers gebakken kaneelbroodje bij de bakker op het dorpspleintje. Via Reine en het prachtige witte zandstrand van Ramberg rijd je naar Mortsund waar je de komende twee nachten verblijft.

Dag 8

Accommodatie: Statles Rorbusenter - huisje (LO) of vergelijkbaar

Vrije dag op de Lofoten

Op de Lofoten maak je de mooiste wandelingen in de ongerepte natuur met eindeloze vergezichten en naar de mooiste witte zandstranden. Het bijzondere Lofotenlicht is een inspiratiebron voor kunstenaars en dat verklaart onder andere de vele musea en galeries die je onderweg tegenkomt. Het eiland Vestvågoy was vroeger één van de belangrijkste landbouwgebieden. Vissers combineerden hun beroep met dat van boer. Bezoek het Vikingmuseum of het vissersplaatsje Unstad. Bij Haukland ligt een prachtig breed wit zandstrand. Maak hier een wandeling naar een hoger gelegen punt voor een foto van het witte strand en de smaragdgroene zee. 

Dag 9 (ca. 75 km)

Accommodatie: Svinøya Rorbuer (LO) of vergelijkbaar

Rit naar Svolvær

Vandaag rijd je een mooie route langs de zuidkant van het eiland Vestvågoy naar Svolvær. Vanaf Vallberg heb je een mooi uizicht op de grillige bergen bij het plaatsje Henningsvær. Austvågøya is het grootste eiland van de Lofoten met het stadje Svolvær. Het is een grotere plaats met 4.000 inwoners en heeft een goed toeristeninformatiecentrum, een winkelcentrum, verschillende restaurants en cafés. De schepen van de Hurtigruten meren hier iedere avond aan. Je verblijft een nacht in een vissershuisje in Svolvær.

Dag 10 (ca. 230 km)

Accommodatie: Thon Hotel Nordlys (LO) of vergelijkbaar

Ferry en rit naar Bodø, huurauto inleveren

Ten zuiden van Svolvær neem je vandaag de ferry naar Skutvík. Skutvík ligt op het eiland Hamarøy, ook hier hebben kunstenaars zich gevestigd vanwege de prachtige natuur. De route leid je vervolgens langs mooie berglandschappen en fjorden terug naar Bodø. Je levert de auto weer in op de luchthaven en neemt de bus of taxi naar het centrum voor de laatste overnachting van deze reis.

Let op: autohuur is volgens het 24 uur systeem. Je dient de auto in te leveren op hetzelfde tijdstip als waarop je de auto op de eerste huurdag hebt opgehaald op het vliegveld. Indien je de auto later inlevert zal er een extra huurdag worden berekend.

Dag 11

Terugvlucht naar Amsterdam

Je neemt afscheid van Noorwegen en gaat met de bus of taxi naar de luchthaven van Bodø voor de terugvlucht naar Nederland.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.