Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Dagprogramma 19 Dagen

Vier windstreken van IJsland

Terug Bekijk samenvatting

De reis begint met het prachtige schiereiland Snaefellsnes. Van daaruit steek je per veerboot over naar het ruige fjordenlandschap van de Westfjorden. Na de meer verlaten delen van IJsland volgen we de bekende hoogtepunten: vulkanen, gletsjers, het fotogenieke ijsbergenmeer, de geiser en watervallen. Dit is een fantastische reis voor reizigers die iets meer tijd hebben om alle verschillende aspecten van IJsland te zien en beleven.  

Dag 1 (ca. 5 km)

Vlucht naar IJsland, auto ophalen en (optioneel) Blue Lagoon, naar Reykjanes

Vanaf Schiphol vlieg je naar Keflavík, de internationale luchthaven in het zuidwesten van IJsland. Je huurauto staat klaar op het vliegveld, waarna je het schiereiland Reykjanes oprijdt. Hier kan je een rondrit maken door de zwarte lavavelden en langs de ruige kust. Dit is voor veel toeristen nog een onbekend gebied. Op meerdere plaatsen zijn hete bronnen met borrelende modderpoelen en stomende zwavelbronnen. Op dit schiereiland ligt ook de bekende Blue Lagoon. Hier kan je een bad nemen in het blauwwitte water dat afkomstig is van een geothermische centrale. Het water heeft een temperatuur van rond de 37°C, bevat veel zouten en heeft ook een genezende werking. Overnachting in Keflavík of Grindavík. 

Dag 2 (ca. 150 km)

Rit naar het schiereiland Snaefellsnes

Je eerste dagrit voert naar het hete bronnengebied Reykholt. Reizigers die een 4WD hebben gehuurd kunnen daar via de binnenlandroute Kaldidalur naartoe rijden als de route geopend is, anderen over de ringweg. Als je over de Kaldidalur rijdt kom je langs Thingvellir. Heb je een gewone auto dan kan je vandaag naar Thingvellir Nationaal Park rijden of dit aan het einde van de reis doen. In beide gevallen rijd je naar het Reykholtsdal, waar je even ten oosten van Reykholt de sierlijke watervallen Hraunfossar en Barnafoss kunt bewonderen. Vooral de Hraunfossar is een heel speciale waterval omdat het water van onder een lavaveld tevoorschijn komt. Bezoek ook de Deildartunguhver, IJslands grootste hete bron, met 200 liter kokend water per seconde. Ontdek samen hoe de grond borrelt en spuit! Je kunt hier ook een geothermisch bad vinden: Krauma. Het warme water van de bron wordt gemengd met water van de gletsjer. Je rijdt verder naar het schiereiland Snæfellsnes, waar overnacht wordt. 

Dag 3

Gehele dag op Snaefellsnes

Vandaag heb je alle tijd om rustig te genieten van dit  prachtige stukje West-IJsland. Er is voldoende tijd om een flinke wandeling te maken, vogels te spotten of te fotograferen. Vanuit Stykkishólmur is het mogelijk een mooie natuur- en vogelboottocht te maken. In de IJslandse wateren zwemmen veel walvissen en zeehonden. Voor de lunch of een kop koffie raden wij je aan om een bezoek te brengen aan Hotel Budir, gelegen aan de zuidkust. Voordat je morgen begint aan de route in de Westfjorden is het verstandig om ervoor te zorgen dat je de auto vol tankt en wat eten en drinken inkoopt. De komende dagen zal je weinig tot geen benzinestations en winkels tegen komen. Overnachting op het schiereiland Snaefellsnes.

Dag 4 (ca. 100 km)

Ferry over de Breidafjördur naar de Westfjorden

Je hebt de ochtend nog op het schiereiland te besteden, breng een bezoek aan Stykkishólmur. 's Middags (op zaterdag in de ochtend vertrek) vertrekt je veerboot, vanuit Stykkishólmur over de Breidafjördur naar Brjánslaekur. Een hele mooie tocht, waarbij je langs kleine eilandjes vaart. Je komt aan in de Westfjorden, een uitgesproken fjordenlandschap met brede U-vormige fjorden die soms diep landinwaarts gaan. Er zijn weinig vlakke stukken land en de bergen rijzen op de meeste plekken steil op uit zee. Overnachting in omgeving Breidavík/Patreksfjördur.

Dag 5

Vogelrots Látrabjarg

Het grootste vogelspektakel van IJsland bevindt zich hier in het uiterste westen van IJsland, de gigantische vogelrots Látrabjarg. Hier nestelen in het vogelseizoen duizenden vogels waaronder papegaaiduikers, Jan van Genten, aalscholvers en alken. Al met al een spectaculair landschap waar je met name rust zult vinden en maar weinig bevolking of andere reizigers tegenkomt. Je kunt dan vandaag ook de hele dag in alle rust genieten van deze omgeving want de overnachting is in dezelfde accommodatie als gisteren.    

Dag 6 (ca. 275 km)

Via Dynjandi waterval naar Ísafjördur

Een lange rijdag voor vandaag op weg naar het noorden. Onderweg zie je hoge kale bergen, mooie watervallen, misschien een eenzame poolvos, vervallen haringfabrieken en oude kerkjes. Een bezoek aan de trapsgewijs uitwaaierende Dynjandi waterval mag niet overgeslagen worden en, als je voldoende tijd overhoudt, is een bezoek aan het museum Ósvör, iets voor Bolungarvik, zeker op zijn plaats. Je overnacht in de omgeving van Isafjördur.

Dag 7

Isafjördur en (optioneel) excursie naar Vigur of Hornstrandir

Ísafjördur is de belangrijkste handels- en vissersplaats van de Vestfirdir, zoals de IJslanders de Westfjorden zelf noemen. Van hieruit kun je (op sommige weekdagen) een leuke boottocht maken naar onder andere het kleine eilandje Vigur. Daar vindt men de enige windmolen van IJsland, het kleinste postkantoor met eigen poststempel en een gezellige lunchroom. Maar er zijn ook duizenden vogels te vinden. Ook een excursie naar Hornstrandir is een aanrader. Diepe fjorden, afgelegen baaien en overweldigende kliffen en kans om zeehonden, walvissen en vele soorten vogels te zien. 
Je hoeft geen excursie te boeken, want Ísafjördur zelf is een gezellige plaats. Maak een wandeling naar de haven en bezoek het Maritiem museum over de geschiedenis van de visserij. Er zijn ook gezellige cafés. Wie meer wil wandelen kan langs het water lopen of de heuvels op. Rij zelf met de auto naar Bolungarvík, het meest noordelijke dorp in de Westfjorden. Breng een bezoek aan het Ósvör museum, een replica van een oude visserspost, waar je begroet wordt door een gids pak dat IJslandse zeelieden in de 19e eeuw droegen. Ook hier kun je fantastisch wandelen, naar de top van de Bolafjall berg met een verbluffend uitzicht. 

Excursietip: 
Excursie Hornstrandir met wandeling
Vogelexcursie Vigur

Dag 8 (ca. 240 km)

Rit in oostelijke richting, omgeving Holmavík

De route langs de immense kustlijn van de Westfjorden neemt aardig wat tijd in beslag. Her en der vind je kleine verwarmde zwembaden langs de route; een heerlijke duik zal je rijdag optimaal maken. Houd je ogen open voor de zeevogels en zeehonden die vaak langs de weg en het fjord liggen. Je waant je nog steeds in niemandsland. Overnachting in omgeving Holmavík/Drangsnes.

Dag 9 (ca. 145 km)

Skagafjördur in Noord-IJsland

Vanaf Holmavík rijd je vandaag richting Skagafjördur. In de ochtend heb je nog tijd om het Strandir gebied te bezoeken. Deze gravelweg loopt langs scherpe bergen en ruige kust. Op het strand ligt aangespoeld drijfhout. Een prachtig gebied voor een korte rit. Je laat de indrukwekkende fjorden achter je en zult zien dat in deze streek van IJsland de bevolking weer toeneemt. Onderweg zie je diepe valleien met grasland en boerderijen en rijd je door het gebied Skagafjördur, bekend om zijn vele IJslandse paarden. Bij Hvammstangi kun je van de ringweg af naar het schiereiland Vatsnes op zoek naar zeehonden en het prehistorisch monster Hvitserkur, dat eigenlijk een basaltrots is. Je overnacht vanavond in de omgeving van Hvammstangi en Laugarbakki.    

Dag 10 (ca. 300 km)

Godafoss waterval en Mývatn

Akureyri wordt ook wel de hoofdstad van het noorden genoemd. Net als in Reykjavík vind je hier een avantgardistische kerk met bijzondere glas-in-loodramen, een mooie botanische tuin en leuke koffiecafeetjes. Op weg naar Mývatn is het een goed idee om eerst via de noordkust naar Husavík te rijden. Vanuit de haven kunnen er diverse excursies worden gemaakt, bijvoorbeeld een walvisexcursie of een boottocht naar het eilandje Lundey. Via de waterval Godafoss rijd je naar Mývatn, waar je in de middag aankomt. Je hebt nog ruim de tijd om alvast wat van de bezienswaardigheden te bekijken. Bij Námaskard bijvoorbeeld, zal je verstelt staan van het leven in de aardbodem. Pruttelende modderpoelen, spuitende stoombronnen en kleurrijke heuvels vormen een spektakel voor ogen, oren en neus. ‘s Avonds heb je nog de tijd om een wandeling te maken in de omgeving, donker wordt het toch bijna niet! Je overnachting zal in de omgeving van Mývatn en Húsavík zijn.

Excursietip: 
Walvisspotten vanuit Husavík

Dag 11

Gehele dag bij Mývatn

Rond Mývatn zijn er mooie wandelingen te maken, waarbij je de meeste hoogtepunten zult zien. Een halve dagtocht is bijvoorbeeld de wandeling door het lava-labyrinth Dimmuborgir, naar de Hverfjall (een explosiekrater) en de Grotagjá (een grot met warm water). Een andere halve dagtocht is een bezoek aan het gebied rond de Krafla. Dit is een vulkanisch gebied, met lava en kraters, dat onder andere in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw nog actief was. Overal komt er stoom uit de grond en ruikt het naar zwavel. Als je wilt ontspannen raden we het Nature Bath aan. Dit is een mineraalrijk bad, net als de Blue Lagoon, gelegen in Jardbardshólar, vlakbij het pruttelende Námaskard. Eventueel kun je deze dag ook gebruiken om een dagexcursie naar de spectaculaire vulkaan Askja te maken. Astronauten hebben hier in het verleden getraind en als je dit gebied bezoekt zul je vanzelf begrijpen waarom.  

Excursietip: 
Naar de Askja vanuit Mývatn

Dag 12 (ca. 165 km)

Rit naar Egilsstadir in Oost-IJsland

’s Morgens heb je nog tijd om een laatste bezienswaardigheid bij Mývatn te bezoeken. Daarna rijd je via een prachtig en vrijwel verlaten steenwoestijngebied naar de volgende windstreek van IJsland; het oosten. Het is een eenzame route en onderweg kun je bij helder weer één van IJslands mooiste tafelbergen, de breedgeschouderde Herdubreid, van een afstand bekijken. Je overnacht in de omgeving van Egilsstadir. Egilsstadir is de belangrijkste plaats in Oost-IJsland. Toch wonen er maar ongeveer 1600 mensen en is het pas vanaf 1950 uitgegroeid tot een administratief centrum voor de regio.    

Dag 13 (ca. 190 km)

Door de Oostfjorden

Via de fjordenroute rijd je richting Höfn. Als je geïnteresseerd bent en langs de fjordenkust rijdt, kun je onderweg nog een bezoekje brengen aan het stenenmuseum Steinasafn Petru van wijlen Petra Sveinsdóttir, bij Stödvarfjördur. Zij heeft een mooie collectie mineralen en fossielen bijeengebracht in haar museumpje. Onderweg stop je in het plaatsje Djúpivogur. In het havencafé kun je heerlijk gebak eten of lunchen. Er is ook een klein museum gevestigd. Mocht het meezitten qua tijd, dan zou je van hieruit een bootexcursie naar het eiland Papey kunnen overwegen. Vroeger werd het bewoond door monniken, tegenwoordig hebben de diverse soorten vogels daar het rijk voor zich alleen. Overnachting in omgeving Höfn.

Dag 14 (ca. 200 km)

Bezoek ijsbergenmeer Jökulsárlón en (optioneel) Ingólfshöfdi

Met voortdurend uitzicht op de grote gletsjer Vatnajökull rijd je in westelijke richting. Wie zin heeft in actie kan een sneeuwscootertocht maken. Het is ook mogelijk om een kajaktocht te maken met een kleine groep over een onbekend en goed verstopt ijsbergenmeer. Een zeer bijzondere ervaring om de ijsbergen van zo dichtbij te bekijken. In ieder geval bezoek je het beroemde gletsjermeer Jökulsárlón, waarin ijsbergen in de meest wonderlijke vormen ronddrijven. Je kunt hier een excursie op het water maken, zeker de moeite waard, maar je kunt ook een stuk langs het meer wandelen. Je overnacht in de omgeving van de grote gletsjer Vatnajökull, bij Skaftafell of Kirkjubaejarklaustur.

Excursietip: 
Vogels kijken op Ingólfshöfdi

Dag 15

Nationaal Park Skaftafell

Vandaag blijf je in de omgeving van Skaftafell. Het Nationaal Park Skaftafell, gelegen aan de voet van de gletsjer Vatnajökull, is zeer geschikt om te wandelen. Het bloemrijke gebied kent een aantal zeer duidelijk gemarkeerde wandelingen, vaak langs gletsjertongen en met prachtig uitzicht op zowel ijzige massa’s als op de spoelzandvlaktes bij zee. Je kunt o.a. naar de waterval Svartifoss lopen, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden (wandelingen van 1 tot 8 uur). Ook kun je een excursie maken naar het eilandje Ingólfshöfdi dat het exclusieve domein is van papegaaiduikers, grote jagers en andere interessante zeevogels. Houd er rekening mee dat de papegaaiduikers ongeveer half augustus weer naar zee gaan. De overnachting is weer op dezelfde plek.

Excursietip: 
Gletjserwandeling vanaf Skaftafell

Dag 16 (ca. 150 km)

Langs de zuidkust met watervallen en gletsjers naar omgeving Hvolsvöllur

Je rijdt in westelijke richting door enorme spoelzandvlaktes. In de buurt van Kirkjubaejarklaustur zijn een paar mooie wandelingen uitgezet. O.a. de kloof Fjadrárgljúfur is de moeite waard. Vóór Vík rijd je over een spoelzandvlakte, gevormd door de Katla, een vulkaan die schuil gaat onder de Mýrdalsjökull ijskap. Deze is verbonden met de Eyjafjallajökull, die in 2010 bekend is geworden door de grote vulkaanuitbarsting. In de omgeving van Vík liggen een aantal vogelrotsen, waarbij je Dyrhólaey zeker niet mag overslaan. Tot begin augustus nestelen hier papegaaiduikers (van mei tot circa 20 juni is het gebied beperkt geopend i.v.m. het broedseizoen). Bij de Mýrdalsjökull is er de mogelijkheid om naar de voet van een gletsjertong te rijden. De Skógafoss is een waterval, waar het water 60 meter naar beneden stort. Ook hoger in de rivier liggen prachtige kleinere watervallen, die te voet makkelijk te bereiken zijn. Loop via de trap naar boven en volg de rivier naar boven. Je rijdt verder en kunt onderweg nog een foss bezoeken, namelijk de Seljalandsfoss. Hier kun je zelfs achterlangs lopen.
Overnachting in de omgeving tussen Skogar en Hvolsvöllur.    

Dag 17 (ca. 210 km)

Gouden Cirkel en Reykjavik, auto inleveren

Vandaag ga je naar de bekendste bezienswaardigheden van IJsland, de Gouden Cirkel. Tijdens de rit er naar toe kun je bij helder weer onderweg de beroemde vulkaan Hekla zien. Deze kwam voor het laatst tot uitbarsting in 2000. Dan rijd je door naar het bekende hete bronnen gebied Geysir met de geiser Strokkur. IJslands beroemdste waterval Gullfoss ligt 10 kilometer verder dan Geysir. Vervolgens kun je een bezoek brengen aan het Nationale Park Thingvellir. Thingvellir ligt precies op de plaats waar de Europese en Amerikaanse continenten van elkaar afdrijven, waardoor enorme scheuren in het landschap zijn ontstaan die nergens beter te zien zijn dan hier. Nog een laatste wandeling in de natuur voordat je de gezellige drukte van Reykjavík instapt waar je de auto inlevert.

Let op: autohuur is volgens het 24 uur systeem. Je dient de auto in te leveren op hetzelfde tijdstip waarop je de eerste huurdag de auto heeft opgehaald op het vliegveld. Als je de auto later inlevert zal er een extra huurdag worden berekend.

Dag 18

Vrije dag in Reykjavík

In Reykjavík heb je een dag vrij te besteden. Reykjavík is een moderne hoofdstad met een levendig centrum. Er is genoeg te beleven: veel mooie winkels in de hoofdstraat, diverse musea, moderne architectuur en bij mooi weer kun je naar het bijzonder strand van Reykjavík, Nauthólsvík. Er zijn ook een aantal excursiemogelijkheden vanuit Reykjavík, zoals bijvoorbeeld een bezoek aan de Westmaneilanden of het maken van een walvissafari. In de avond heb je ruime keuze uit de vele restaurants die Reykjavík telt en voor de liefhebber kan er gestapt worden tot in de vroege uurtjes.

Dag 19

Naar de luchthaven, vlucht van IJsland naar Nederland

Je neemt afscheid van Reykjavík en IJsland en gaat op eigen gelegenheid naar Keflavík voor de terugvlucht naar Nederland. 

Via de organisatie Reykjavík Excursions kun je de transfer Flybus boeken. Deze transfer brengt je in ca. 1.15 uur naar de luchthaven vanuit je hotel in Reykjavík, met een overstap op de BSI busterminal. 

Wij kunnen ook een extra dag autohuur voor je bijboeken. Meer informatie over de prijzen kan je bij ons opvragen of hier bekijken. 

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.