Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

Dagprogramma 13 Dagen

IJsland op eigen wijze

Terug Bekijk samenvatting

Deze inmiddels klassieke autorondreis gaat heel IJsland rond en is zo opgebouwd dat je soms ook twee nachten op één plek blijft. Dat is ideaal voor reizigers die op een rustige manier IJsland willen ontdekken. Er is tijd om te fotograferen, wandelen en relaxen. Maar ook diegenen die op IJsland willen snorkelen, een walvissafari willen maken of het binnenland in willen gaan, komen aan hun trekken. Zij benutten de extra dagen om bijzondere excursies te maken.    

Dag 1 (ca. 60 km)

Vlucht naar IJsland, rondrit over Reykjanes en naar Reykjavík

Vanaf Schiphol vlieg je naar Keflavík, de internationale luchthaven in het zuidwesten van IJsland. Je huurauto staat klaar op het vliegveld, waarna je het schiereiland Reykjanes oprijdt. Hier kan je een rondrit maken door de zwarte lavavelden en langs de ruige kust. Dit is voor veel toeristen nog een onbekend gebied. Op meerdere plaatsen zijn hete bronnen met borrelende modderpoelen en stomende zwavelbronnen. Op dit schiereiland ligt ook de bekende Blue Lagoon. Hier kan je een bad nemen in het blauwwitte water dat afkomstig is van een geothermische centrale. Het water heeft een temperatuur van rond de 37°C, bevat veel zouten en heeft ook een genezende werking. Vervolgens rijd je naar de hoofdstad Reykjavík, waar je overnacht. Als je een late aankomst hebt op IJsland kun je ook in de omgeving van de luchthaven verblijven zodat je niet zo ver meer hoeft te rijden. 

Dag 2 (ca. 200 km)

Richting het noorden naar Skagafjördur

Je eerste dagrit van de IJsland rondreis voert naar het hete bronnengebied Reykholt. Reizigers die een 4WD hebben gehuurd kunnen daar via de binnenlandroute Kaldidalur naartoe rijden als de route geopend is, anderen over de ringweg. Je kunt een bezoek brengen aan het Reykholtsdal. Ten oosten van Reykholt liggen de sierlijke watervallen Hraunfossar en Barnafoss. Vooral de Hraunfossar is een heel speciale waterval omdat het water van onder een lavaveld tevoorschijn komt. Bezoek ook de Deildartunguhver, IJslands grootste hete bron, met 200 liter kokend water per seconde. Ontdek samen hoe de grond borrelt en spuit! Er is hier een warm bad: Krauma. Het warme water van de bron wordt gemengd met water van de gletsjer.

Je kunt even verderop nog een korte wandeling maken  bij de lavavelden en kratertjes bij Bifröst. Daarna rijd je naar het gebied rond de Skagafjördur, bekend om zijn vele IJslandse paarden. Je overnacht in de omgeving van Hvammstangi en Laugarbakki. Bij mooi weer is het absoluut een aanrader om een rit over het schiereiland Vatsnes te maken. Vanaf de weg langs de kust heb je schitterend uitzicht op verre kustlijnen. Aan de oostkant van het schiereiland bezoek je de basaltrots Hvítserkur, een 15 meter hoge rotsformatie in zee, die lijkt op een prehistorisch dier. Als je naar het strand afdaalt en stukje langs de zee loopt, heb je bovendien een grote kans om zeehonden te zien zwemmen of te zien liggen op de zandbanken. Bij minder mooi weer kun je in plaats van Vatsnes geheel rond te rijden vanaf de ringweg alleen tot Hvítserkur rijden en weer terug.

Dag 3

Optionele excursies raften, paardrijden of rit naar Siglufjördur

Je hebt vandaag de keuze om zeer uiteenlopende activiteiten en bezoeken te maken. Het is mogelijk om een paardrijtocht te maken op één van de IJslanders die hier gefokt worden. Ook worden er vanuit Varmahlid spectaculaire rafting tochten georganiseerd. Wie het iets rustiger aan wil doen kan naar Glaumbaer, net ten noorden van Varmahlid, waar je het museum kunt bezoeken. Er is een kerkje en een turfboerderij, waar je een indruk krijgt hoe de IJslanders op het platteland leefden. Je kunt de handelsposten Hólar en Hofsós bezoeken of een boottocht maken, bijvoorbeeld naar het rotseiland Drangey. Een aanrader is om naar het noordelijker gelegen vissersplaatsje Siglufjördur te rijden. Dit was in de eerste helft van de 19de eeuw het belangrijkste centrum voor de haringvisserij. Het museum ter plaatse geeft een nostalgisch beeld van de opkomst, bloei en teloorgang van de ooit zeer lucratieve haringhandel. Onderweg kan je een duik nemen in het mooie zwembad van Hofsos. Deze is spectaculair gelegen aan een fjord. De overnachting is op dezelfde plek als gisteren.

Dag 4 (ca. 275 km)

Akureyri, Godafoss en Mývatn

Je rijdt verder naar Akureyri, ook wel de hoofdstad van het noorden genoemd. In deze stad tref je onder meer een aantal musea, een mooie botanische tuin en een heerlijk zwembad. Vergeet ook niet de hooggelegen, avant-gardistische kerk met bijzondere glas-in-loodramen te bezoeken. Je rijdt naar de Godafoss, een imponerende krachtige waterval, zoals je er nog meer zult zien op IJsland. Het is mogelijk om daarvandaan naar Húsavík te gaan. Hier kan je een walvisexcursie maken. Vervolgens zak je af naar het vulkanische Mývatn gebied. ’s Middags en ’s avonds (het is lang licht) heb je tijd om een eerste indruk te krijgen. Je overnacht twee nachten in de omgeving van Mývatn, Laugar, of Húsavík.

Dag 5

Hoogtepunten van Mývatn

Vandaag heb je de hele dag voor het Mývatn gebied in Noord-IJsland. Je kunt een halve dagwandeling maken door het lava-labyrinth Dimmuborgir, naar de Hverfjall (een explosiekrater) en de Grotagjá (een grot met warm water). Een andere halve dagtocht is een bezoek aan het gebied rond de Krafla. Dit is een vulkanisch gebied, met lava en kraters, dat onder andere in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw nog actief was. Overal komt er stoom uit de grond en ruikt het naar zwavel. Je kan dit combineren met een bezoekje aan het geothermische gebied Námaskard wat vlakbij ligt. Als je wilt ontspannen raden we het Mývatn Nature Bath aan. Dit is een mineraalrijk bad, net als de Blue Lagoon.

Dag 6 (ca. 165 km)

Krachtige waterval Dettifoss, via het verlaten binnenland naar het oosten

Je rijdt weg uit Mývatn richting Oost-IJsland en kunt eerst een bezoek brengen aan de indrukwekkende waterval Dettifoss. Vanaf de Dettifoss kan je ook nog doorlopen naar de meer stroomopwaarts gelegen Selfoss. Door een prachtig en vrijwel verlaten woestijngebied reis je verder. Onderweg kun je, bij helder weer, één van IJslands mooiste tafelbergen, de breedgeschouderde Herdubreid,van afstand bekijken. Je overnacht in de omgeving van Egilsstadir.

Dag 7 (ca. 270 km)

Via fjordenkust richting Höfn

Via de fjordenroute rijd je richting het zuiden. Je kan onderweg een bezoekje brengen aan het stenenmuseum Steinasafn Petru van wijlen Petra Sveinsdóttir, bij Stödvarfjördur. Zij heeft een mooie collectie mineralen en fossielen bijeengebracht in haar museumpje. Warm aanbevolen is onderweg het plaatsje Djúpivogur. In het sfeervolle havencafé kan je heerlijk gebak eten of lunchen. Er is ook een klein museum gevestigd. Mocht het meezitten qua tijd, dan zou je een bootexcursie naar het eiland Papey kunnen overwegen. Deze boot vertrekt vanuit de haven van Djúpivogur. Je overnacht in de omgeving van Höfn.

Dag 8 (ca. 150 km)

IJsbergenmeer Jökulsárlón en (optioneel) Ingólfshöfdi

Je vervolgt de ringweg naar het zuiden en komt in het gebied dat gedomineerd wordt door de grote gletsjer Vatnajökull. Onder deze gigantische Vatnajökull was nog een uitbarsting van de vulkaan Grimsvötn in mei 2011. Het is hier mogelijk (van 15 mei t/m 20 september) een kajaktocht maken met een kleine groep over een onbekend en goed verstopt ijsbergenmeer. Een zeer bijzondere ervaring om de ijsbergen van zo dichtbij te bekijken. Aan de zuidkant van de ijskap bezoek je het beroemde gletsjermeer Jökulsárlón, waarin ijsbergen in de meest wonderlijke vormen ronddrijven. Je kunt hier een korte bootexcursie op het water maken of een eind langs het meer lopen. Ook is het mogelijk even verderop een excursie te maken naar het eilandje Ingólfshöfdi, dat het exclusieve domein is van papegaaiduikers en andere interessante zeevogels. Je kan deze excursie ook morgen doen, afhankelijk van je overnachtingadres. Tot slot rijd je over de ringweg naar de accommodatie in de omgeving van Skaftafell Nationaal Park of in de omgeving van Kirkjubaejarklaustur. 

Dag 9

Omgeving Skaftafell; optionele gletsjerwandeling

Het Nationale Park Skaftafell, gelegen aan de voet van de gletsjer Vatnajökull is zeer geschikt om te wandelen. Het bloemrijke gebied kent een aantal zeer duidelijk gemarkeerde wandelingen, vaak langs gletsjertongen en met prachtig uitzicht op zowel ijzige massa’s als op de spoelzandvlaktes bij zee. Je kunt bijvoorbeeld naar de waterval Svartifoss lopen, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden (wandelingen van 1 tot 8 uur). Een gletsjerwandeling behoort ook tot de mogelijkheden. Bij Kirkjubaejarklaustur zijn ook verschillende wandelingen te maken. Bijvoorbeeld langs de kloof Fjadrárgljúfur, achter de accommodatie Hunkubakkar. Of een wandeling langs de waterval Systravatn. Deze mooie wandeling van circa twee uur, begint aan het einde van het dorp, gaat naar een plateau met een mooi uitzicht en eindigt weer in Kirkjubaejarklaustur. Je overnacht op dezelfde plek als gisteren.

Dag 10 (ca. 155 km)

Langs de zuidkust naar Skogar / Hvolsvöllur

Vóór Vík rijd je over een spoelzandvlakte, gevormd door de Katla, een vulkaan die schuil gaat onder de Mýrdalsjökull ijskap. Deze is verbonden met de Eyjafjallajökull, die in 2010 bekend is geworden door de grote vulkaanuitbarsting. In de omgeving van Vík liggen een aantal vogelrotsen, waarbij je Dyrhólaey zeker niet mag overslaan. Tot begin augustus nestelen hier papegaaiduikers (van mei tot circa 20 juni is het gebied beperkt geopend i.v.m. het broedseizoen). Bij de Mýrdalsjökull is er de mogelijkheid om naar de voet van een gletsjertong te rijden. De Skógafoss is een heel hoge waterval, waar het water 60 meter naar beneden stort. Ook hoger in de rivier liggen prachtige watervallen, die te voet gemakkelijk te bereiken zijn. Ga met de trap naar boven en loop dan verder stroomopwaarts het binnenland in. Je rijdt verder en kunt onderweg nog een foss bezoeken, namelijk de Seljalandsfoss. Hier kun je, met wat geklauter, achterlangs lopen. Bij helder weer kan je onderweg de beroemde vulkaan Hekla zien. Overnachting in de omgeving van Skogar of Hvolsvöllur.

Dag 11 (ca. 220 km)

Gouden Cirkel: Geysir, Gullfoss en Thingvellir, naar Reykjavík

Vandaag breng je, voordat je terug rijdt naar Reykjavik, een bezoek aan de gouden cirkel: het hete bronnen gebied Geysir met de geiser Strokkur. IJslands beroemdste waterval Gullfoss ligt 10 kilometer verder dan Geysir. Als laatste kan je nog Thingvellir bekijken. Thingvellir Nationaal Park ligt precies op de plaats waar de Europese en Amerikaanse continenten van elkaar afdrijven, waardoor scheuren in het landschap zijn ontstaan die soms meer dan 100 meter diep zijn en nergens beter te zien zijn dan hier. Vervolgens rijd je naar Reykjavik, de hoofdstad van IJsland, waar je twee nachten verblijft.


Dag 12

Vrije dag in Reykjavík

De laatste dag van de IJsland reis heb je in Reykjavík een dag vrij te besteden. Reykjavík is een moderne hoofdstad met een levendig centrum. Er is genoeg te beleven: veel mooie winkels in de hoofdstraat, diverse musea, moderne architectuur en bij mooi weer kan je naar het bijzonder strand van Reykjavík, Nauthólsvík. Er zijn ook een aantal excursiemogelijkheden vanuit Reykjavík, zoals bijvoorbeeld een een superjeeptocht, een bezoek aan een vulkaan of de Westmaneilanden of het maken van een walvissafari. In de avond heb je ruime keuze uit de vele restaurants die Reykjavík telt en voor de liefhebber kan er gestapt worden tot in de vroege uurtjes.

Dag 13

Naar de luchthaven, auto inleveren en vlucht van IJsland naar Nederland

Je neemt afscheid van IJsland. Je rijdt met je auto naar de luchthaven. Je levert de auto in op het vliegveld en vliegt terug naar Nederland.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.