Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

Dagprogramma 16 Dagen

IJsland off-road

Terug Bekijk samenvatting

Deze reis is een soort IJsland voor gevorderden, want de route gaat niet alleen naar de vele bekende hoogtepunten van IJsland, maar ook juist buiten de gebaande paden. Met een 4WD heb je meer mogelijkheden in bijvoorbeeld de Westfjorden en bij Mývatn in Noord-IJsland. Om dwars door het verlaten binnenland over de Sprengisandur te rijden is een 4WD zelfs noodzakelijk. Onderweg steek je enkele rivieren door en op weg naar de kleurrijke bergen van Landmannalaugar nog een paar. Al met al dus een zeer complete en avontuurlijke IJsland reis.

Dag 1 (ca. 5 km)

Vlucht naar IJsland, auto ophalen en (optioneel) Blue Lagoon

Vanaf Schiphol vlieg je naar Keflavík, de internationale luchthaven in het zuidwesten van IJsland. Je huurauto staat klaar op het vliegveld, waarna je het schiereiland Reykjanes oprijdt, hier begint je rondreis IJsland. Je kan een rondrit maken door de zwarte lavavelden en langs de ruige kust. Dit is voor veel toeristen nog een onbekend gebied. Op meerdere plaatsen zijn hete bronnen met borrelende modderpoelen en stomende zwavelbronnen. Op dit schiereiland ligt ook de bekende Blue Lagoon. Hier kan je een bad nemen in het blauwwitte water dat afkomstig is van een geothermische centrale. Het water heeft een temperatuur van rond de 37°C, bevat veel zouten en heeft ook een genezende werking. Overnachting in Keflavík. 

Dag 2 (ca. 300 km)

Rit naar het schiereiland Snaefellsnes

Je eerste dagrit voert naar het hete bronnengebied Reykholt, via de ringweg nr 1 of door de binnenlandse route Kaldidalur. Als je over Kaldidalur rijdt kom je langs Thingvellir Nationaal Park. Aan het einde van de reis kom je hier ook nog langs maar heb je misschien minder tijd voor. In beide gevallen rijd je naar het Reykholtsdal, waar je even ten oosten van Reykholt de sierlijke watervallen Hraunfossar en Barnafoss kunt bewonderen. Vooral de Hraunfossar is een heel speciale waterval omdat het water van onder een lavaveld tevoorschijn komt. Bezoek ook de Deildartunguhver, IJslands grootste hete bron, met 200 liter kokend water per seconde. Ontdek samen hoe de grond borrelt en spuit! Hier kun je ook een geothermisch bad vinden: Krauma. Het warme water van de bron wordt gemengd met water van de gletsjer. Je rijdt verder naar het schiereiland Snæfellsnes, waar je twee nachten verblijft. 

Dag 3 (ca. 175 km)

Gehele dag op schiereiland Snaefellsnes voor wandelingen, een natuurlijk bad of vogels spotten

Vandaag heb je alle tijd om rustig te genieten van dit  prachtige stukje West-IJsland. Er is voldoende tijd om een flinke wandeling te maken, vogels te spotten of te fotograferen. Vanuit Stykkishólmur is het mogelijk een mooie natuur- en vogelboottocht te maken. In de IJslandse wateren zwemmen veel walvissen en zeehonden. Voordat je morgen begint aan de route in de Westfjorden is het verstandig om ervoor te zorgen dat je de auto voltankt en wat eten en drinken inkoopt. De komende dagen zal je weinig tot geen benzinestations en winkels tegen komen. Overnachting op het schiereiland Snaefellsnes.

Dag 4 (ca. 100 km)

Ferry over de Breidafjördur naar de Westfjorden

Vandaag steek je met de veerboot, vanuit Stykkishólmur de Breidafjördur over. Een hele mooie tocht van drie uur, waarbij je langs kleine eilandjes vaart. De ferry vertrekt om 09.00 uur en om 15.00 uur, alleen eind augustus dagelijks in de middag en op zaterdag om 09.00 uur. In de meeste gevallen boeken wij de ferry van 09.00 uur. 
Je komt aan in Brjánslaekur aan de zuidkant van de Westfjorden. Hier tref je een uitgesproken fjordenlandschap met brede U-vormige fjorden die soms diep landinwaarts gaan. Er zijn weinig vlakke stukken land en de bergen rijzen op de meeste plekken steil op uit zee. Ben je met de vroege boot gekomen, dan kun je Raudisandur vandaag al bezoeken.
Je verblijft twee nachten in Patreksfjördur.

Dag 5 (ca. 125 km)

Vogelrots Látrabjarg

Het grootste vogelspektakel van IJsland bevindt zich hier in het uiterste westen van IJsland, de gigantische vogelrots Látrabjarg. Hier nestelen in het vogelseizoen duizenden vogels waaronder papegaaiduikers, jan-van-genten, aalscholvers en alken. Al met al een spectaculair landschap waar je met name rust zult vinden en maar weinig bevolking of andere reizigers tegenkomt. Je kunt dan vandaag ook de hele dag in alle rust genieten van deze omgeving want de overnachting is in dezelfde accommodatie als gisteren.    

Dag 6 (ca. 200 km)

Rit door de Westfjorden langs de Dynjandi waterval naar Ísafjördur

Vandaag ga je op weg naar het noorden van de Westfjorden. Een aanrader is om het jeeptrack langs het Arnarfjord te rijden naar het wel heel bijzondere museumpje en de kinderlijke sculpturen van de wijlen Samúel Jónsson. Je rijdt terug en gaat weer noordwaarts. Een bezoek aan de trapsgewijs uitwaaierende Dynjandi waterval mag niet overgeslagen worden. Als je voldoende tijd overhoudt, is een bezoek aan het museum Ósvör, iets voor Bolungarvik, zeker op zijn plaats. Je overnacht twee nachten in de omgeving van Isafjördur.

Dag 7

Isafjördur en (optioneel) excursie naar Vigur of Hornstrandir

Ísafjördur is de belangrijkste handels- en vissersplaats van de Vestfirdir, zoals de IJslanders de Westfjorden zelf noemen. Van hieruit kun je een leuke boottocht maken naar onder andere het kleine eilandje Vigur. Hier vindt men de enige windmolen van IJsland, het kleinste postkantoor met eigen poststempel en een gezellige lunchroom. Maar er zijn ook duizenden vogels te vinden. Ook een excursie naar Hornstrandir is een aanrader. Diepe fjorden, afgelegen baaien en overweldigende kliffen en kans om zeehonden, walvissen en vele soorte vogels te zien. 

Dag 8 (ca. 300 km)

Rit door verlaten IJsland naar regio Dalir

De route langs de immense kustlijn van de Westfjorden neemt aardig wat tijd in beslag. Onderweg zie je hoge kale bergen, mooie watervallen, misschien een eenzame poolvos en oude kerkjes. Her en der vind je kleine verwarmde zwembaden langs de route; een heerlijke duik zal je rijdag optimaal maken. Houd je ogen open voor de zeevogels en zeehonden die vaak langs de weg en het fjord liggen. Je waant je nog steeds in niemandsland. Je overnacht aan de kust in de regio Dalir.
    

Dag 9 (ca. 290 km)

Skagafjördur en naar Siglufjördur in Noord-IJsland

Je laat de indrukwekkende fjorden achter je en zult zien dat in deze streek van IJsland de bevolking weer toeneemt. Onderweg zie je diepe valleien met grasland en boerderijen en rijd je door het gebied Skagafjördur, bekend om zijn vele IJslandse paarden. Bij Hvammstangi kan je van de ringweg af naar het schiereiland Vatsnes op zoek naar zeehonden en het prehistorisch monster Hvitserkur, dat eigenlijk een basaltrots is. Bij Varmahlíd staat de museumboerderij van Glaumbaer. Varmahlid is ook het gebied waar de IJslandse paarden worden gefokt. Vanuit hier ga je het schiereiland Tröllaskagi op richting Siglufjördur. Onderweg moet je zeker een duik nemen in het zwembad van Hofsós. Vanuit dit bad heb je een spectaculair uitzicht over het fjord. Siglufjörður is een dorp dat ooit ontstaan is uit de haringvisserij. In het museum wordt de opkomst, hoogtij en het verval van de haringvangst weergegeven. Tegenwoordig is het een gezellig dorp, dat mooi aan het fjord ligt. In Siglufjörður verblijf je één nacht.


Dag 10 (ca. 170 km)

Het stadje Akureyri, Godafoss waterval en Mývatn

Het noordelijk deel van het schiereiland Tröllaskagi bestaat uit een grillig bergmassief. De vissersplaatsen lagen van oudsher zeer geïsoleerd en waren vroeger alleen over zee bereikbaar. In de loop van de tijd zijn steeds meer wegen aangelegd en de dorpen zodoende over land ontsloten. Er kunnen mooie wandelingen gemaakt worden in het berggebied. Vanuit Dalvik kan je een walvistocht gaan maken.
In Akureyri tref je onder meer een aantal musea, een mooie botanische tuin en een heerlijk zwembad. Vergeet ook niet de hooggelegen, avant-gardistische kerk met bijzondere glas-in-loodramen te bezoeken. Op weg naar Mývatn kom je langs de mooie Godafoss waterval.
Vervolgens is het een goed idee om eerst via de noordkust naar Husavík te rijden. Vanuit de haven kunnen er diverse excursies worden gemaakt, bijvoorbeeld een walvisexcursie. Op het schiereiland Tjörnes is de mogelijkheid om papegaaiduikers te bekijken, die hier voorkomen. Je overnachting is in de omgeving van Mývatn, Laugar of Húsavík.

Dag 11

Vulkanisme bij Mývatn

Vandaag heb je de hele dag voor het Mývatn gebied in Noord-IJsland. Je kunt een halve dagwandeling maken door het lava-labyrinth Dimmuborgir, naar de Hverfjall (een explosiekrater) en de Grotagjá (een grot met warm water). Een andere halve dagtocht is een bezoek aan het gebied rond de Krafla. Dit is een vulkanisch gebied, met lava en kraters, dat onder andere in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw nog actief was. Overal komt er stoom uit de grond en ruikt het naar zwavel. Je kan dit combineren met een bezoekje aan het geothermische gebied Námaskard wat er vlakbij ligt). Als je wilt ontspannen raden we het Mývatn Nature Bath aan. Dit is een mineraalrijk bad, net als de Blue Lagoon.

Dag 12 (ca. 275 km)

Hooglandroute Sprengisandur met onderweg Aldeyarfoss waterval

Dit wordt een lange maar fantastische rijdag. Je rijdt van Noord- naar Zuid-IJsland, via de mooiste en tevens langste binnenlandroute: Sprengisandur. Voordat je begint aan de route is het verstandig om ervoor te zorgen dat je de auto vol tankt en wat eten en drinken inkoopt. Je komt namelijk onderweg geen benzinestations en winkels tegen. In het noordelijk deel van de route stop je natuurlijk bij de Aldeyarfoss, een woeste waterval, omgeven met mooie basaltzuilen. Vervolgens is het de gigantische uitgestrektheid die veel indruk maakt. Het laatste deel van de route gaat tussen de gletsjers Hofsjökull en Vatnajökull door. Hier moet je een paar rivieren doorsteken. Je overnacht aan het einde van de route. Er zijn niet veel overnachtingsmogelijkheden hier, waardoor er de mogelijkheid bestaat dat je morgen wat kilometers extra moet rijden.

Dag 13 (ca. 160 km)

Kleurrijk Landmannalaugar en vuurkloof Eldgjá naar Kirkjubaejarklaustur

Het berggebied van Landmannalaugar kent iedereen van foto’s. Het is dan ook een zeer bijzonder (wandel)gebied met prachtig gekleurde rhyolietbergen. Vergeet niet om een bad te nemen in de warme beek van Landmannalaugar. Vervolgens rijd je via de spectaculaire vuurkloof Eldgjá, met prachtige waterval, weer naar de ringweg. Vraag voor vertrek bij de accommodatie na wat de waterstand van de rivier is op dat moment. Dit is voor je eigen veiligheid bij het doorsteken van deze rivier. Een klein eindje naar het oosten ligt het dorp Kirkjubaejarklaustur. Bij Kirkjubaejarklaustur zijn een paar wandelingen uitgezet, met een fantastisch uitzicht op de vlakte en de ijskap Vatnajökull. Hier overnacht je of meer richting Skaftafell.

Dag 14 (ca. 200 km)

IJsbergenmeer Jökulsárlón en Nationaal Park Skaftafell

Vandaag is er tijd om de omgeving te bekijken. Natuurlijk rijd je naar het beroemde gletsjermeer Jökulsárlón, waarin tal van ijsbergen in de meest wonderlijke vormen ronddrijven. Je kunt hier met een zodiac of amfibievoertuig het water opgaan of een eind langs het meer lopen. Het is ook mogelijk om een kajaktocht maken met een kleine groep over een onbekend en goed verstopt ijsbergenmeer. Een zeer bijzondere ervaring om de ijsbergen van zo dichtbij te bekijken. Een andere optionele excursie is naar het eilandje Ingólfshöfdi, dat het exclusieve domein is van papegaaiduikers en andere zeevogels. Veel mensen vinden de excursie naar Ingólfshöfdi de leukste excursie van IJsland! Als je voldoende tijd hebt, kun je nog een wandeling maken in Nationaal Park Skaftafell. Dit is een ideaal, bloemrijk gebied met veel gemarkeerde paden (wandelingen van 1 tot 8 uur). Je kunt o.a. naar de waterval Svartifoss lopen, de oude boerderij Sel met grasdak of verder omhoog. Er is een mooi uitzicht op de gletsjertongen en op de spoelzandvlaktes aan de zuidkust. Tot slot rijd je over de ringweg weer naar de accommodatie in de omgeving van Kirkjubaejarklaustur/Skafatafell.

Dag 15 (ca. 360 km)

Zuidkust van IJsland, Geysir en Gullfoss en Reykjavik

De laatste etappe naar Reykjavík zal niet spectaculair zijn qua rijden met een 4WD auto, maar er zijn zeker een aantal bezienswaardigheden die je niet mag missen. Vóór Vík rijd je over een spoelzandvlakte, gevormd door de Katla, een vulkaan die schuil gaat onder de Mýrdalsjökull ijskap. Deze is verbonden met de Eyjafjallajökull, die in 2010 bekend is geworden door de grote vulkaanuitbarsting. In de omgeving van Vík liggen een aantal vogelrotsen, waarbij je Dyrhólaey zeker niet mag overslaan. Tot begin augustus nestelen hier papegaaiduikers (van mei tot circa 20 juni is het gebied beperkt geopend i.v.m. het broedseizoen). Vervolgens bezoek je de hoge waterval Skógafoss, als je naar boven loopt is het aan te raden even door te lopen het binnenland in, waar je nog meer watervallen ziet en minder bezoekers. De Seljalandsfoss ligt vlak naast de ringweg en hier kan je achterlangs lopen. Uiteindelijk bereik je Reykjavík, de hoofdstad van IJsland.

Dag 16 (ca. 60 km)

Auto inleveren op de luchthaven, vlucht naar Nederland

Je neemt afscheid van IJsland. Je rijdt met je auto naar de luchthaven. Je levert de auto in op het vliegveld en vliegt terug naar Nederland. Een prachtige rondreis door IJsland is ten einde.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.