Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Dagprogramma 8 Dagen

Northern lights exploration - kleine groep

Terug Bekijk samenvatting

Ervaar het beste van IJsland in de winter. Je reist met een klein internationaal gezelschap en onder leiding van een Engelssprekende gids. Zo verken je het westen van IJsland met het schiereiland Snaefellsnes en het Reykholtsdal én de zuidkust tot aan de Vatnajökull gletsjer. Er is veel tijd ingeruimd om meer over het noorderlicht te weten te komen én om dit zogenaamde aurora borealis zelf te spotten. 

Dag 1 (ca. 50 km)

Vlucht naar Keflavík, naar Reykjavík

Vanaf Schiphol vlieg je ’s middags naar Keflavík in het zuidwesten van IJsland. Per Flybus ga je naar Reykjavík. De Flybus staat op de grote parkeerplaats voor de aankomsthal. Je geeft aan de chauffeur door bij welk hotel je afgezet wilt worden. Vandaag is er geen reisleiding. Je hebt een vrije avond in Reykjavik. Kijk rond in in het oude centrum van Reykjavík: langs de vijver Tjörnin, het stadhuis, de haven en de winkelstraat Laugavegur. Hier vind je leuke winkels en restaurants. 

Dag 2 (ca. 245 km)

Reykjavík en het Reykholtsdal met Hraunfossar waterval

Je ontmoet de gids en start de reis met een rondrit door de stad Reykjavík. Daarna rijd je richting Borgarnes. Deze omgeving is bekend als de Saga vallei omdat er veel historische verhalen zijn over dit gebied. Je brengt een bezoek aan de vulkaankrater Grábrók en gaat naar de grootste warmwaterbron Deildartunguhver. Deze bron produceert wel 180 liter water per seconde. Uiteraard staan ook de mooie watervallen Hraunfossar en Barnafoss op het programma. 's Middags wordt er een lezing gehouden over het noorderlicht. Na het diner ga je naar buiten om op zoek te gaan het noorderlicht. 

Dag 3 (ca. 300 km)

Dag op schiereiland Snaefellsnes, tocht in lavagrot

Snaefellsnes is de uiterste westpunt van IJsland. Een ruige bergketen loopt over de lengte van het schiereiland. Door de lavavelden en langs de oceaan rijden we naar Grundarfjördur, een havenplaats met op de achtergrond de veel gefotografeerde berg Kirkjufell. Aan de zuidkant van Snaefellsnes gaan we naar de dorpjes Arnarstapi en Hellnar. Kijk je ogen uit als we daarna in de lavagrot Vatnshellir, gevormd tijdens een eruptie ongeveer 5000-8000 jaar geleden, afdalen. De grot is breed, lang en goed bereikbaar. Een gids neemt je, gewapend met helm en zaklamp, mee voor een tocht door de grot. Ook vandaag leer je meer over noorderlicht, bijvoorbeeld hoe je het kunt fotograferen. Na het diner stappen we weer naar buiten en gaan we proberen we het noorderlicht te zien. 

Dag 4 (ca. 260 km)

Gouden cirkel

Via het Hvalfjördur fjord met mooie vergezichten kom je bij Nationaal Park Thingvellir. Dit park is geologisch en historisch erg interessant. Hier is de breuklijn tussen het Europese en Amerikaanse continent zichtbaar.  De volgende stop is bij Geysir. Hier zie je de vulkanisch activiteit bij de borrelende bronnen maar ook de spuitende geiser, Strokkur. De chef van Restaurant Geysir neemt je meer naar het hete bronnen gebied. Je kunt hier vers, onder de grond gebakken brood, met IJslandse boter, geothermisch gekookte eieren en haring proeven. De route gaat verder naar Gullfoss, de gouden waterval die in twee trappen naar beneden valt. Op weg naar het overnachtingsadres stoppen we bij een manege, waar je informatie krijgt over de bijzondere IJslandse paarden. 's Avonds kun je weer in alle rust van het donker genieten en de lucht afspeuren naar de Aurora Borealis.

Dag 5 (ca. 225 km)

Zuidkust van IJsland

Vandaag staat een rit langs de zuidkust op het programma. In het Lava center leer je, op een indrukwekkende en leuke manier, meer over geologie en actieve vulkanen. Bij Skogar staat een volksmuseum dat een goed beeld geeft van het leven van de IJslanders aan het begin van de vorige eeuw. Ook staan er de typische turfhuisjes met grasdaken van vroeger. De Skogafoss waterval valt 60 meter naar beneden. Vaak is hier een mooie regenboog te zien. We nemen ook een kijkje bij het zwarte strand en de rotsen en kliffen bij Reynisfjara. Je verblijft twee nachten in de omgeving van Kirkjubaejarklaustur. De avonden zijn hier erg donker, dus weer zeer geschikt om het noorderlicht te spotten, als het zich laat zien.

Dag 6 (ca. 200 km)

Skaftafell en ijsbergenmeer

Vandaag draait het om gletsjers, ijs en ijsbergen! Allereerst bezoeken we het adembenemende Jökulsárlón. Dit meer ligt vol met ijsbergen in alle wonderlijke vormen en kleuren. Je hebt hier voldoende tijd om rond te lopen en de prachtige ijsbergen te fotograferen. Het is ook de moeite waard om naar het zwarte strand te lopen waar de ijsbergen aanspoelen. 's Middags stoppen we bij het kleine turfkerkje van Hof en rijden dan door naar het Skaftafell Nationaal Park om een wandeling te maken naar de gletsjer of een tentoonstelling te bekijken in het informatie centrum. 's Avonds wordt er een film getoond over het noorderlicht. 

Tussen oktober en april, afhankelijk van het weer, is het mogelijk om een optionele excursie te ondernemen naar een ijsgrot. Bekijk het blauwe ijs en de bijzondere ijssculpturen onder de Vatnajökull gletsjer. Je gaat op pad met een ervaren gids. Dit is echt een unieke ervaring! De tocht duurt circa 2,5 uur in totaal waarvan je 30 minuten in een 4WD naar de grot toe rijdt en daarna wandel je nog 5-15 minuten voor je de grot bereikt. Je kunt deze excursie boeken op dag 2 tijdens de reis. De kosten zijn ISK 23.000 per persoon. Je mist een deel van het bovengenoemde programma, maar kunt zeker een kijkje nemen bij het ijsbergenmeer. 

Dag 7 (ca. 370 km)

Accommodatie: Centerhotel Plaza of Arnarhvoll, Reykjavík - standard room, private facilities (LO)

Terug langs de zuidkust naar Reykjavík en bezoek Blue Lagoon

Een mooie rit brengt je naar de zwarte stranden bij Vík. Zelfs in de winter zie je hier vogels op de kliffen. De Seljalandsfoss waterval is schitterend. Waarschijnlijk is deze zelfs deels bevroren. Langs de zuidkust rijd je weer terug en dan gaan we naar de Blue Lagoon, gelegen op het schiereiland Reykjanes, waar je kunt badderen in het blauwwitte water dat altijd rond de 38 graden is. Om ongeveer 19.00 uur wordt je naar Reykjavík gebracht en neem je afscheid van de gids.
De avond is vrij te besteden in de hoofdstad. De overnachting is in Reykjavík

Dag 8 (ca. 50 km)

Vlucht naar Amsterdam met Icelandair

In de vroege ochtend ga je op eigen gelegenheid per Flybus naar de luchthaven Keflavík. In drie uur tijd vlieg je terug naar Amsterdam.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.