Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

Dagprogramma 9 Dagen

Het Beste van IJsland

Terug Bekijk samenvatting

Bij deze reis bezoek je bijna alle bezienswaardigheden van IJsland. Het is een comfortabele busreis onder begeleiding van Nederlandse reisleiding met overnachtingen in hotels. Bovendien zijn veel maaltijden inbegrepen. Ideaal dus voor wie veel wil zien en goed verzorgd wil genieten van IJslands mooiste plekjes. Er zijn vertrekken van juni tot in september. In het voorjaar worden de dagen al lekker lang en in juni en juli gaat de zon bijna niet onder. Kies je voor vertrek in september dan heb je kans om het noorderlicht te zien.

Dag 1

Vlucht naar Keflavík met Icelandair, bus naar omgeving Hveragerdi

Vanaf Schiphol vlieg je ’s middags met Icelandair naar Keflavík in het zuidwesten van IJsland. De bus met chauffeur wacht je hier op. De reisleiding reist met je mee naar IJsland of staat op je te wachten op het vliegveld van Keflavik. Via de lavavelden van het schiereiland Reykjanes rijden we naar de eerste accommodatie in de omgeving van Hveragerdi. Het is een mooie rit en een eerste kennismaking met de indrukwekkende vergezichten, weidsheid en het ruige landschap van IJsland.

Dag 2

Zuidkust en Skaftafell Nationaal Park

Na ons eerste IJslandse ontbijt beginnen we met een bezoek aan de Seljalandsfoss. Deze waterval is bijzonder omdat er een pad achter langs loopt; met wat geklauter en geglibber kun je dan eens een waterval van de achterkant bekijken. Van de voorkant is de Seljalandsfoss ook schitterend en wanneer de zon schijnt zijn er vaak prachtige regenbogen te zien, die mooie foto’s opleveren. Niet ver daar vandaan zien we vervolgens de 60 meter hoge Skógafoss waterval. Aan de zuidkust van IJsland vormen enorme ijskappen het indrukwekkende decor van met mos begroeide lavavelden en uitgestrekte spoelzandvlaktes. In het bos- en bloemrijke nationaal park Skaftafell komen we oog in oog te staan met de grootste gletsjer van Europa. Het park ligt fraai tussen twee gletsjertongen van de Vatnajökull, een ijskap die zo omvangrijk is dat alle gletsjers van Scandinavië en het Alpengebied er gemakkelijk in verdwijnen. De overnachting is in de omgeving van Kirkjubaejarklaustur en Skaftafell Nationaal Park.

Dag 3

Bezoek ijsbergenmeer Jökulsárlón en naar de Oostfjorden

Vandaag zien we een ander aspect van de grote Vatnajökull gletsjer. We bezoeken het betoverend mooie ijsbergenmeer, Jökulsárlón, gelegen aan de voet van de Breidamerkurjökull. In het meer drijven tal van ijsbergen rond. Al wandelend langs de oever van het meer ontdek je steeds nieuwe ijsbergen in de meest wonderlijke vormen. Optioneel kun je een mooie boottocht op het meer maken. We vervolgen onze route naar het oosten van IJsland, waar we overnachten in het vissersplaatsje Breiddalsvík.

Dag 4

Via Egilsstadir naar Mývatn

De diepe fjorden in het oosten zijn van elkaar gescheiden door steile en hoge bergplateaus. Onderweg naar Mývatn kunnen we de opmerkelijke trapsgewijze opbouw van zowel oude als jongere basaltlagen bewonderen. Vanaf Egilsstadir, de grootste plaats in het oosten, rijden we door een desolate lavawoestijn naar Mývatn. Dit meer en de omgeving vormen een gebied dat buitengewoon rijk bedeeld is met vulkanische verschijnselen. Mývatn is tevens bekend vanwege de rijkdom aan vogelsoorten. Vooral de harlekijneend en de brilduiker trekken de aandacht. We brengen hier een bezoek aan Námaskard met de vele zwavelbronnen en modderpoelen. We overnachten twee nachten in het gebied tussen het meer Mývatn en de plaats Laugar.

Dag 5

Dagtocht langs de vele hoogtepunten van Mývatn

Nergens ter wereld tref je zoveel verschillende vulkanische verschijnselen op zo’n klein oppervlak aan. Vandaag hebben we de hele dag de tijd om de hoogtepunten rond Mývatn met de bus te bezoeken. We beginnen bij de grillige lavaformaties van Dimmuborgir en de ringvormige explosiekrater Hverfjall. Dan volgen de zwarte lavavelden van Leirhnjúkur met zwavelbronnen en modderpoelen. Overal rond Mývatn bruist, borrelt, pruttelt en spuit het. In de grond zijn warme grijze modderpoelen, waar de dikke modder in kookt. Er zijn gaten waar stoom uit spuit en de grond is gekleurd door verschillende mineralen die er in opgelost zijn. Er zit hier veel zwavel in de bodem, dat is te zien aan de gele kleur er we kunnen het zeker ook ruiken.

Dag 6

Via Husavík (optionele walvisexcursie), Godafoss en Akureyri richting Varmahlid

We beginnen vandaag met een rit naar het schilderachtige vissersdorp Húsavík waar je optioneel kunt deelnemen aan een walvisexcursie. ’s Middags vervolgen we onze route. We brengen een bezoek aan de Godafoss waterval en de hoofdstad van het Noorden: Akureyri, gelegen aan IJslands langste fjord. Na een mooie rit door het Öxnadalur overnachten we in de omgeving van het kleine dorp Varmahlíd.

Dag 7

Ringweg en hooglandroute Uxahryggir naar Thingvellir

Een boeiende busrit brengt je naar het zuiden. Voor Borgarnes verlaten we de ringweg en rijden een rivierdal in met veel landbouw. Geleidelijk komen we in onbewoond gebied. Dit is het kale hoogland van IJsland. De Uxahryggir route doorkruist de steenwoestijn en komt dan uit bij de lavavelden en heuvels bij het Thingvallavatn meer. We bezoeken Thingvellir, een beschermd Nationaal Park en een belangrijke plek voor de IJslanders. Het is een 6 kilometer brede en 40 kilometer lange verzakking, die wordt begrensd door diepe kloven en scheuren. Thingvellir ligt op de grens van de Europese en Amerikaanse tektonische platen en is ontstaan als gevolg van het uiteendrijven van deze platen. ’s Werelds eerste democratie werd hier geboren, Thingvellir fungeerde vroeger als rechtsprekersvlakte en wordt nu gezien als een kostbaar historisch park. De overnachting is in de omgeving van Laugarvatn.

Dag 8

Bezoek Gullfoss waterval, Geysir gebied en naar Reykjavík, vrije middag

In de ochtend bezoeken we de meest bekende bezienswaardigheden van IJsland. We rijden naar de machtige waterval Gullfoss, volgens velen de mooiste waterval van IJsland. Vlak daarbij ligt het Geysir-gebied met de actieve springbron Strokkur, die elke acht minuten wel tot twintig meter hoog spuit.  Aansluitend reizen we naar Reykjavík waar je in de middag nog tijd hebt om een bezoek te brengen aan het centrum van deze gezellige hoofdstad. In de avond kunnen we gezamenlijk dineren, in één van de vele restaurants van Reykjavík (niet inbegrepen).

Dag 9

Bus naar Keflavík en terugvlucht naar Amsterdam met Icelandair

We nemen afscheid van IJsland en rijden we naar Keflavík voor de terugvlucht naar Nederland met Icelandair.

N.B. In het voor- en naseizoen, grofweg buiten de maanden juni, juli en augustus, kan het weer van invloed zijn op de bereikbaarheid van bepaalde attracties en op de reisduur van bepaalde trajecten. In dat geval kan het voorkomen dat bovengenoemd dagprogramma enigszins wordt aangepast door de reisleiding.   

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.