Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

Vakantie Lapland

In Finland en Zweden vind je de prachtigste natuurgebieden van Europa. Onze Lapland reizen in de winter zijn favoriet bij iedereen die van een actieve vakantie houdt. Ga jij het hoge noorden ontdekken op je vakantie?

Ontdek Lapland in de winter! De uitgestrekte bossen, bergen en talloze bevroren meren zijn dan bedekt met een dikke laag sneeuw. Askja heeft een ruim aanbod aan Laplandreizen in Fins Lapland en Zweeds Lapalnd. Laat je tijdens je vakantie Finland of vakantie Zweden betoveren door sneeuw en ijs tijdens een fantastische vakantie in Lapland, met activiteiten zoals een huskysafari of een sneeuwscootertocht.

De kans om tijdens een wintervakantie in Lapland het noorderlicht te zien geeft een extra dimensie aan je reis. Stel je voor: een sereen wit landschap, dennenbomen die buigen onder het gewicht van de sneeuw en overal een oorverdovende stilte. Kun jij nog wachten om naar Lapland te gaan?

Askja Reizen
Als echte Laplandkenner hebben wij een groot aanbod aan individuele reizen naar Zweeds Lapland en Fins Lapland. Je kunt Finland of Zweden ook combineren met een reis naar Noorwegen.

Wil je zelf je reis samenstellen, een van onze reizen uitbreiden of aanpassen, een bijzondere excursie in je vakantie opnemen of het noorderlicht zien? Laat je inspireren door een bestaande reis of leg ons je wensen voor. Een van onze Lapland kenners maakt graag een reisvoorstel voor je met een aanbieding voor je wintervakantie in Finland of je wintervakantie in Zweden. Ze hebben Lapland vaak bezocht en kunnen je optimaal adviseren bij de keuze van jouw ideale vakantie in Lapland. Askja heeft behalve een uitgebreid aanbod aan Lapland reizen ook winterreizen naar Noorwegen en IJsland.

Beste reistijd en klimaat
Dankzij de Warme Golfstroom heeft Finland meer een gematigd landklimaat dan een poolklimaat. Het klimaat is gematigder dan in Groenland, Alaska en Siberië, hoewel die landen op dezelfde breedtegraad liggen. Van half oktober tot in juni is het land bedekt met sneeuw. De temperatuur in Lapland ligt soms ver onder nul. Temperaturen van -15 tot -25 °C zijn normaal. Toch voelt het niet echt koud aan, omdat het een droge kou is en het in Lapland nauwelijks waait.

Beste reistijd
De beste reistijd is afhankelijk van wat je wilt ervaren of zien. De mysterieuze poolnacht met zijn kou en helemaal ondergesneeuwde bomen duurt tot half januari. Tot half februari zakken de temperaturen nog regelmatig naar min 20 graden, maar de dagen worden wel al langzamerhand wat langer. Vanaf half februari worden de dagen snel langer en begint de sneeuw uit de bomen te vallen. In maart zijn de dagen al langer dan bij ons en vanaf mei wordt het niet meer donker. Ben je nog nooit in Finland of Lapland geweest, dan is half februari tot half maart misschien de beste tijd.

Noorderlicht
Het noorderlicht (Aurora Borealis) is een fenomeen dat je in Lapland kunt zien van september t/m maart. Bij een heldere lucht is het gemiddeld twee keer per week te bewonderen. De Finse naam voor het noorderlicht, revontulet, komt uit een Sami-legende. Het noorderlicht is een adembenemende ervaring. Wat ervan op foto en film is vastgelegd is fraai, maar niet meer dan een vlakke, tweedimensionale impressie van het fenomeen. Je ziet nooit meer dan een deel van de hemel en zowel foto als film missen de bruisende energie die het noorderlicht met zich meebrengt als het met grote snelheid door de lucht kronkelt. Het beste wat je kunt doen, is je volledig overgeven aan dit hemelse schouwspel. De intense schoonheid van het noorderlicht laat zich nu eenmaal niet vastleggen.

Winterse activiteiten
In de meeste reizen zijn al veel excursies inbegrepen. Aanvullende activiteiten kun je ter plaatse boeken, of vooraf indien je zeker wilt zijn dat een excursie niet volgeboekt is. Enkele voorbeelden zijn sneeuwschoenwandeling, ijsvissen, rendier safari, ijs rally rijden, overnachting in een sneeuwiglo.

Huskysafari's
De huskysafari`s zijn geschikt voor avontuurlijke en sportieve mensen met gevoel voor balans, die van wildernis en ongerepte natuur houden. Voordat elke safari begint krijg je thermo-kleding en zal de gids het omgaan met de honden, het inspannen en het besturen van de slede uitleggen. Over het algemeen pakt de berijder het gevoel voor het besturen van de slede snel op. De wat langere tochten in Lapland zijn iets zwaarder mede als gevolg van de langere dag afstanden waardoor enige ervaring en een goede conditie gewenst zijn.

Meerdaagse huskysafari en overnachten in een wildernishut
Tijdens een meerdaagse safari overnacht je in wildernishutten in een gemeenschappelijke ruimte. De hutten beschikken niet over stromend water en elektriciteit, maar er is altijd een sauna bij de hut. Het toilet is in bijna alle gevallen een droogtoilet buiten. Je slaapt met meerdere mensen in één ruimte. Je kunt je overige bagage in de bagageruimte van je accommodatie achterlaten.

Sneeuwschoenwandeling
Het is even wennen, in eerste instantie voelt het alsof je met een soort tennisrackets onder je schoenen loopt. Maar eenmaal de smaak te pakken is het vrij baan voor een wandeling door de diepe sneeuw en ongerepte natuur.

Langlaufen
Zowel de beginnende als de ervaren langlaufer kan zijn hart ophalen. Finland is hét land bij uitstek voor deze sport. Er zijn honderden kilometers aan gespoorde loipes. Je kunt tochten maken van licht en eenvoudig tot een pittig en zwaar. Zowel voor beginners als voor gevorderden zijn er mogelijkheden te over. Weersomstandigheden en structuur van de sneeuw hebben natuurlijk altijd invloed op de zwaarte van de tocht.

IJsvissen
Het is zoals je het je wellicht al voorstelt, of misschien ken je de beelden uit de diverse Disney tekenfilms: met een grote handboor draai je een gat in het ijs, daarna laat je de vishaak in het water zakken. Op een mooie dag kun je op een matje op het ijs onder het genot van een winters zonnetje wachten tot je beet hebt. Op koude dagen is het verstandig goed gekleed te gaan. De  kans dat je wat vangt? Soms zit het mee, soms zit het tegen. Lokale gidsen kennen de beste plekken.

Sneeuwscootertocht
Voordat je op een sneeuwscooter stapt, wordt je uitgebreid geïnstrueerd door de gids. Je hebt dan al je een thermo-overall, laarzen, handschoenen en helm gekregen, zodat je goed beslagen en vooral warmpjes ten ijs komt. Dan worden de sneeuwscooters gestart en ga je op weg, heuvel op, heuvel af, door de besneeuwde bossen, een beetje afhankelijk van welke tocht je maakt en waar. Met wat behendigheid slinger je tussen de besneeuwde bomen door. Vergeet niet van het landschap te genieten onderweg. Met wat meer snelheid kun je de bevroren meren of moerassen oversteken. Het is een leuk spel tussen mens en machine.

Op zoek naar meer reisinspiratie? Lees ons Lapland blog!

Onze vakanties in Lapland

Ter inspiratie hebben we 46 vakanties Lapland voor je. Liever zélf je reis samenstellen? Dat kan natuurlijk ook. Al onze reizen zijn op maat te maken.

10 Apr 2024 - Lapland

Lapland in maart: de beste reistijd volgens de Finnen

Eind maart vertrokken we met drie Askja-collega’s (Mon Lees verder

Onze infodagen

Benieuwd naar de persoonlijke ervaringen van onze reisexperts? Snappen we. Kom naar één van de infodagen en we vertellen u alles over uw toekomstige bestemming.

Alle info op een rij

Bestel onze brochure

Thuis op je gemak door onze bestemmingen bladeren.

Die wil ik

Nathalie de Leeuw

Reisexpert

Liever echt maatwerk?

Al onze reizen zijn op maat te maken. En dan bedoelen we ook écht op maat. Laat ons dus door middel van dit formulier je wensen weten en we gaan zo snel mogelijk voor je aan de slag.

Ik heb liever maatwerk
 • Askja review
  Review van 19-03-2024
  "Het was een fantastische ervaring "
 • Askja review
  Review van 19-03-2024
  "Interessante, goed verzorgde reis. In alle opzichten de moeite waard."
 • Askja review
  Review van 21-02-2024
  "Genoten van het avontuur."
 • Askja review
  Review van 20-02-2024
  "Wat een fantastisch avontuur hier beleefd, prachtig land, mooie natuur, vriendelijke en behulpzame mensen. En vooral de rust en stilte."
 • Askja review
  Review van 19-02-2024
  "Heerlijke korte wintervakantie gehad met veel afwisselende excursies. Prima locatie en goed gegeten."
 • Askja review
  Review van 17-02-2024
  "Werkelijk adembenemend in januari. Net een sprookje. Zoveel rust dat het je geeft. En tegelijkertijd kun je er ook actief bezig zijn. "
 • Askja review
  Review van 17-02-2024
  "Lapland is wat ons betreft het mooiste gedeelte van het Noorden en wij ervaren dit bezoek als iets magisch."
 • Askja review
  Review van 14-04-2023
  "Ik heb veel van de wereld gezien maar dit wat toch echt het mooist. De enorme natuur de lieve mensen. Super leuke excursies die voor iedereen goed te doen zijn. en met mensen die er echt veel over kunnen vertellen en van weten. Ik heb het zo naar mijn zin gehad dat ik niet naar huis wilde. En ik ga zeker nog weer terug. "
 • Askja review
  Review van 16-03-2020
  "Het was een super vakantie, zelfs zonder noorderlicht ;)"
 • Askja review
  Review van 14-03-2020
  "Het ontvangst op de Lodge is zeer prettig en gastvrij. De organisatie van de excursies van goed en werden verdeeld over de week zodat er altijd kleine groepen waren (4-6) personen. Verder is het een prachtige omgeving als je van ruimte, bossen en sneeuw houdt. Daar hebben we een week lang van kunnen genieten."
Noorderlicht

Dingen

die je gedaan moet hebben

05 Feb 2024 - Lapland

Reisverhaal: Thuiskomen in Fins Lapland

Verscholen in de Finse bossen, aan de oevers van de Kemijoki Lees verder

22 Jan 2024 - Lapland

Reisverhaal: Magisch Lapland

Eind december vertrok de familie Som naar Fins Lapland voor Lees verder

13 Sep 2023 - Lapland

Avonturenweek Himmerki: Pure witte magie

Pure witte magie. Die gedachte komt bij mij op als ik boven Lees verder

07 Feb 2023 - Lapland

Hoe fotografeer je het noorderlicht?

Iedereen die naar Lapland op reis gaat wil graag het noorder Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.

;