Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

06 Februari 2017 - Yukon

Yukon Quest: 1000 mijl afzien op een hondenslee - Deel 1: de voorpret!

Terug
Portret Sander van Opstal
Sander van Opstal

Weet veel over: IJsland, Groenland, Spitsbergen, Namibië, Botswana, Mozambique en Zimbabwe

Morgen vertrek ik, op uitnodiging van Yukon Tourism, naar de Yukon in het noordwesten van Canada. Hier ga ik de legendarische Yukon Quest van dichtbij mee maken. De Yukon Quest is een sledehondenrace, uiteraard midden in de winter, van Whitehorse, Yukon, naar Fairbanks in Alaska. 1000 mijl afzien en knokken tegen barre omstandigheden.

Ik heb me nog niet echt op deze reis voorbereid, het is enorm druk op kantoor bij Askja en VNC. De Yukon blijft lang ver weg in mijn gedachten, maar vandaag gaat dat veranderen. Ik rij eerst naar Utrecht, naar outdoorspecialist Kathmandu, voor een nieuwe jas, broek en wat extra laagjes eronder. Het kan in de Yukon zomaar -35 graden worden, dus beter een paar lagen kleding teveel dan te weinig. De man bij Kathmandu loopt over van enthousiasme. Hij vertelt over de bijna heilzame werking van merino wol (hij: "dit shirt isoleert beter dan een winterjas". Ik denk: " Top! Doe er maar twee! ) en weet me daarna vakkundig naar de goede jas te loodsen. Ik vergeet bijna dat ik een bloedhekel aan kleren kopen heb. Dit is mijn soort voorpret.

Ik ga daarna even bij m'n oudste dochter Marjolijn langs, die in Utrecht studeert, om een vensterbank en wat boekenplanken te maken. Wat ik eigenlijk precies ga doen, vraagt ze. Euhhh, nou, eerst een enorm eind vliegen, de start van de race zien, dan een paar dagen met een hondenteam de wildernis in, hopelijk het Noorderlicht spotten, een nacht slapen in een tent, dan naar Dawson City waar Yukon Quest op dat moment langskomt. Oja, en met een klein vliegtuigje de omgeving verkennen. HELEMAAL NIET EERLIJK vind ze. De voorpret neemt toe!

Thuis in Leiden ga ik eerst m'n cameraspullen bij elkaar zoeken. Ik neem de Nikkor 12-55 2.8 lens mee, die is super lichtgevoelig, en besluit ook m'n 80-400 telelens mee te slepen. En natuurlijk een statief, want de kans op Noorderlicht is groot. Ook de verrekijker (never leave home without it!) gaat de koffer in. Tip: investeer in een goede verrekijker. Die gaat een leven lang mee en je hebt er altijd plezier van. Ik heb een goede middenklasser (Zeiss) 8X40. Precies goed om vogeltjes mee kijken en lichtgevoelig genoeg om ook in de schemering veel te kunnen zien. Daar betaalt zich de investering al direct uit: met een goedkoop ding zie dan niets meer.

De rest inpakken is makkelijk: ik heb een la voor koude landen en een la voor warme. De koffer zit in no-time vol. Dan alleen nog even inchecken. We vliegen met Icelandair naar Edmonton, inchecken gaat razendsnel online. We reizen morgen met z'n drieën: Karin van Yukon Tourism, fotograaf Frits van 4ever.travel en ik. Karin mailt mij net nog even het definitieve programma: het is nog gaver dan de eerste versie. Kom maar op met die Yukon Quest!

Reisexpert

Mijn vader werkte bij KLM, mijn opa voer als kapitein bij Shell. Reizen is mij met de paplepel ingegoten. Ik heb een speciale voorliefde voor Egypte, Terschelling en varen in Friesland. En natuurlijk is elke reis samen met de kinderen een feestje. Thuis in Leiden heb ik een enorme schuur vol gereedschap: ik rommel graag aan m’n huis, boot en Volvo. Volgens mijn compagnon Eppo lijk ik op Malle Pietje.

Weet veel over: IJsland, Groenland, Spitsbergen, Namibië, Botswana, Mozambique en Zimbabwe

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

10 Feb 2017 - Yukon

Yukon Quest: 1000 mijl afzien op een hondenslee - Deel 2: Max Verstappen on ice

Vandaag ga ik naar Whitehorse, Canada om de Yukon Quest, een Lees verder

14 Feb 2017 - Yukon

Yukon Quest: 1000 mijl afzien op een hondenslee - Deel 3: Lange baarden en houthakkershemden

Even recapituleren: ik ben in de Yukon, hartje winter, en be Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.