Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

05 September 2019 - Noorwegen

Senja: het onontdekte Noorse paradijs

Terug
Portret Antonette Spaan
Antonette Spaan

Weet veel over: Alaska, Argentinië, Chili, Canada, Antarctica

Tijdens een bezoek aan mijn oud-werkgever Askja Reizen loop ik even binnen bij de Noorwegen specialisten. Ik heb voor de komende zomer een mega-roadtrip door Scandinavië op de planning staan en ben benieuwd naar hun mening over wat te bezoeken in het noorden. Omdat we de eerste drie weken in Zweeds Lapland doorbrengen, hebben mijn vriend en ik nog twee weken om via Noorwegen weer naar huis te rijden, oftewel een kleine 5 dagen voor Noord-Noorwegen. Moeten het de beroemde Lofoten worden? Of toch de Vesterålen? Of wellicht het onbekende eiland Senja? Ik besluit alle overtuigende adviezen tot me te nemen en ter plekke te beslissen, we hebben immers alle tijd van de wereld of althans, zo voelt het op dat moment.  


Vanuit Zweeds Lapland Noorwegen in
Na veel wikken en wegen besluit ik toch dat ik naar Senja wil en de Lofoten en Vesterålen voor een volgende keer bewaar. Ik ben namelijk wel benieuwd naar dat onbekende eiland dat nog mooier schijnt te zijn dan de bovengenoemde twee gebieden samen. We bereiken Noorwegen vanuit Kiruna in Zweden en rijden in 1 dag door naar Senja. Bij Finsness steken we de brug over en dan zijn we er. We komen aan bij Senja Camping, waar we besluiten een hytte te huren voor de komende dagen. Het landschap is hier relatief heuvelachtig en ik kan dan ook niet wachten om de volgende dagen op pad te gaan, naar de écht spectaculaire landschappen zoals Google ze aan je presenteert.

Senja verkennen
Aan de keukentafel maken we met behulp van de folder die we bij de receptie vonden een planning voor de komende dagen. Één dag in het noorden (incl. Segla en Senjahopen) en één dag Ånderdalen Nationaal Park in het zuiden. Helaas blijkt het de volgende ochtend potdicht te zitten: de mist reikt tot aan de grond en het fantastische uitzicht dat we gisteren hadden is nu compleet verdwenen. We besluiten van onze reisdag een rustdag te maken en brengen de dag al lezend en Netflixend door in onze hytte. De volgende dag lijkt het weer iets beter en besluiten we op pad te gaan. We rijden een grote ronde over het eiland over de Senja National Tourist Route, maar in het noordwesten, waar naar horen zeggen de mooiste bezienswaardigheden liggen, zit het nog steeds potdicht.

Aangezien de weersvoorspellingen voor de dagen erna nog steeds relatief slecht zijn, besluiten we Senja te verlaten en voor een walvisexcursie naar Andenes te gaan. Mijn vriend is namelijk jarig later die week en aangezien het zijn droom is om walvissen te zien, krijgt hij voor zijn verjaardag een walvisexcursie cadeau. En die wil je dan wel doen vanaf de best mogelijke plek: Andenes op de Vesterålen. We boeken de excursie en pakken onze spullen in.

Zon op Senja
De volgende ochtend trekken we de gordijnen open en voelen we de zon prikken op onze gezichten. Huh? Het zou toch slecht weer worden? Binnen no-time hebben we de auto ingepakt en besluiten we nog snel voor we de boot moeten hebben een rondje langs de kust te doen, zodat we in ieder geval iets kunnen zien van datgene waar voor we gekomen zijn.

De ohhhs en ahhhs zijn met mooi weer niet van de lucht. Mijn camera maakt overuren en diep van binnen heb ik een klein beetje spijt van mijn aanbod een walvisexcursie te regelen. Mooi weer maakt alles zo veel leuker. De toffe hikes die ik wilde doen lijken nu een stuk beter mogelijk en alle landschappen komen ineens ultiem tot hun recht.

We stoppen bij Tungeneset voor een prachtige korte wandeling langs de ruige kustlijn (plus fabelachtig uitzicht) en ook nog even kort bij Bergbotn, een uitzichtspunt over het Bergsfjord. Maar helaas … we moeten alles in sneltreinvaart doen want de boot naar Andenes wacht op ons. Ook de rit naar Gryllefjord is adembenemend en op het terras bij de boot nemen we een Arctisch biertje. Onze tijd op Senja was van korte duur, maar we doen elkaar een belofte: hier komen we zonder twijfel ooit een keer terug en dan wachten we net zo lang tot het mooi weer wordt.

Reisexpert

Stuur mij naar een bestemming waar ze wildernis, bergen en ijs hebben en ik ben gelukkig. Urenlang wandelen door de ongerepte natuur en kamperen op de mooiste plekken vind ik geweldig, en dat kan natuurlijk perfect op alle Askja bestemmingen!

Weet veel over: Alaska, Argentinië, Chili, Canada, Antarctica

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

23 Jun 2016 - Noorwegen en Noorwegen winterreizen

10 Redenen waarom je echt eens naar Noorwegen op vakantie moet!

Noorwegen staat dit jaar in de top 15 van meest geliefde vak Lees verder

08 Aug 2018 - Noorwegen

Noorwegen, over de top!

Wat waren de fjorden en hoge bergen van Noorwegen weer indru Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.