Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

03 Januari 2020 - IJsland

Waarom je de Westfjorden van IJsland niet moet overslaan

Terug
Portret Flora van Ralen-Joosten
Flora van Ralen-Joosten

Weet veel over: IJsland, Groenland, Finland, Faeröer

Deze vraag wordt ons vele malen per jaar gesteld: zullen we naar de Westfjorden gaan of niet? Mijn antwoord is eigenlijk simpel: als je genoeg tijd hebt zeker doen! Deze regio in het noordwesten van IJsland is absoluut een bezoek waard. Denk aan steile bergen, diepe fjorden, duizelingwekkende vogelkliffen, eindeloze ruimte en rust!
Maar je moet er dus wel de tijd voor hebben, want als je het idee hebt om hier in één dag doorheen te rijden dan heb je het mis. Wil je de Westfjorden goed bekijken? Dan heb je toch zeker vijf dagen nodig. De wegen zijn niet overal even goed, dus je gemiddelde snelheid is laag. Ook maak je veel kilometers doordat de wegen langs de fjorden slingeren. Op deze schitterende routes zal je regelmatig stoppen, want er is zoveel moois te zien. Dus ga zeker naar de Westfjorden, maar neem de tijd ervoor. 

Hier mijn tips van de Westfjorden.

Vogelkliffen van Látrabjarg

Een bezoek aan deze gigantische vogelrots is een must. Houd er rekening mee dat de weg richting Breidavík onverhard is. Aangekomen bij de vuurtoren loop je via een glibberig pad de klif op. Als je over de rand kijkt, zie je enorm veel vogels. Vanaf ongeveer mei tot en met augustus nestelen hier duizenden papegaaiduikers, jan-van-genten, aalscholvers en alken. Tip: ga op je buik liggen om ze goed te spotten. Als je geluk hebt kan je vanaf hier soms walvissen en zeehonden zien in zee. Je bent hier trouwens op het meest westelijke puntje van Europa!

Raudisandur strand

Dit prachtige uitgestrekte en verlaten strand ligt net als Látrabjarg in het zuidwestelijke deel van de Westfjorden. Bijzonder is dat het zand een andere kleur heeft dan een gemiddelde (zwarte) strand in IJsland. Bezoek het bij eb, dan is Raudisandur op zijn mooist! Genoeg van al het zand? Wandel verder naar het typisch IJslandse kerkje.

Waterval Dynjandi

Eén van de hoogtepunten van de Westfjorden is zonder meer de Dynjandi waterval. Dit is de bovenste en verreweg de grootste van zeven watervallen. In een kwartier tot half uur loop je langs de kleine watervallen naar de 100 meter hoge Dynjandi. Kijk onderweg achterom voor een fantastisch uitzicht over het fjord Arnarfjördur. Dorst gekregen van de wandeling? Drink het frisse water van de waterval. Ja, dit kan gewoon!

Isafjördur, de “hoofdstad” van de Westfjorden

Je vindt er verschillende restaurants, cafés en een paar hotels. Er is een kleine luchthaven en er zijn zelfs stoplichten. Voor IJslandse begrippen dus heel wat! De plaats ligt aan het grootste fjord en is omgeven door hoge bergen. De oude huizen in het centrum zijn gerestaureerd en sommige zijn nu onderdeel van een museum. Vanuit Isafjördur kan je excursies maken naar het natuurgebied Hornstrandir of het vogeleiland Vigur. In het gezellige café Husið kan je een hapje eten en soms wordt er ook live muziek gespeeld.

Mijn tip: rijd noordwaarts naar Bolungarvík. Stop net voor de tunnel aan de rechterkant bij een kleine parkeerplaats. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over het fjord. Toen ik er was lag er een reizigersdagboek in een kistje op de picknicktafel. Leuk om in te lezen! 

Strandir route                                                                  

Mijn favoriete deel van de Westfjorden is het Strandir gebied. Het is een verlaten, kaal en bar gebied, aan de oostkant van de Westfjorden. Je start bij de plaats Drangsnes. In deze vissersplaats staan ‘hotpots’ (een soort jacuzzi’s) langs de oceaan, die door locals en bezoekers gebruikt worden voor een bad. Na Drangsnes wordt de weg een gravelweg, maar is nog steeds goed te rijden. Je rijdt in noordelijke richting, langs de ruige kust met aangespoeld drijfhout. Sommige plekken wil je eigenlijk niet delen omdat het té mooi is en er niemand komt… de waterval Godafoss is er daar één van. Iedereen denkt altijd dat ik het dan over de bekende waterval bij Akureyri heb maar het is een verscholen waterval die in een kloof valt.

Als je genoeg tijd hebt kan je een flink eind langs de kust rijden. Het is een eenzame weg waar je hoge kale bergen ziet, veel vogels, misschien een poolvos en enkele oude kerkjes en verlaten nederzettingen. De weg is 90 kilometer in totaal. Je komt dan langs Djupavík, dit was vroeger een grote vissersplaats, maar daar is nu alleen nog een hotel en een oude haringfabriek van over. In de fabriek worden 's zomers vaak exposities gehouden, bijvoorbeeld van fotografen.

Aan het einde van de begaanbare weg ligt het zwembad van Krossnes. Dit bad is één van de mooist gelegen baden van IJsland. Het ligt op een strand met uitzicht over de oceaan, heel gaaf! Hier kun je zwemmen en in een hotpot ontspannen, voordat je de route weer terug rijdt.

Warme baden

In de Westfjorden kan je op vele plekken een warm bad nemen. Ik heb altijd zwemkleding in mijn koffer als ik op IJsland ben. Hoe tof is het om een warm bad te nemen als het buiten koud is? Zo maar langs het fjord of met uitzicht over de oceaan. Een aantal tips, naast bovengenoemde Krossneslaug:

Hellulaug in de omgeving van Flokalundur. Dit bad biedt een fantastisch uitzicht op de kustlijn. Het is altijd open en er wordt geen entreegeld gevraagd maar er is wel een donatiebox om het bad te kunnen onderhouden. Parkeer je auto op de parkeerplaats langs de weg. Vanaf daar volg je het pad richting de oceaan.

Bij het hotel Laugarhóll in het Strandir gebied is een mooi groot zwembad waar iedereen gebruik van mag maken. Naast het zwembad is een natuurlijk warm badje dat erg heet kan worden.

Aan het fjord Mjóifjördur ligt een klein zwembad, Hörghlidarlaug, vlakbij een boerderij. Ook hier is het uitzicht geweldig. Rijd hierna verder door het fjord en bezoek onderweg Heydalur. Dit natuurlijke warmwaterbad ligt naast het gelijknamige guesthouse. Je moet nog wel een stukje wandelen het fjord in en misschien moet je een rivier doorsteken met wat stapstenen voordat je bij het bad aankomt. Hierna ontspan je volledig in de natuurlijke hotpot.

Zeehonden spotten

Als je langs de fjorden rijdt, vergeet dan niet om goed te kijken naar het water. Regelmatig zwemmen er zeehonden rond of zie je ze aan de kant van het fjord rusten.

Bij Litlibaer, circa twintig kilometer ten oosten van Súdavík is een uitkijkpunt waar je zeehonden kunt spotten. Vlakbij staat een oud, verlaten boerderijtje uit 1895 dat in 2002 gerestaureerd is. Hier kan je heerlijke koffie en versgebakken wafels krijgen!

Zuidelijke fjorden

De zuidkant van de Westfjorden is echt een verlaten deel. Heel af en toe zie je een boerderij maar verder alleen maar natuur. Veel mensen vinden dit een lange rit en gaan liever met de ferry vanuit Stykkisholmur op het schiereiland Snaefellsnes naar Brjánslaekur. De boottocht duurt ongeveer drie uur.

Als je er toch voor kiest om naar de zuidkant te rijden, stop dan in Reykhólar. Hier ligt een geothermisch veld waarvan de energie wordt gebruikt voor het fabriceren van algenrijk voedsel uit zeewier. Je kunt hier ook een bad nemen in het Reykholar Baths (Sjávarsmidjan), eigenlijk een oude fabriek met nog oorspronkelijke elementen en een fraai uitzicht over de zee.

Dit gebied, Breidafjördur, is één van de gebieden met het rijkste vogelleven van IJsland. Met een beetje geluk spot je misschien wel een zeearend!

IJsland heeft mijn hart gestolen. Ik ben gek op ongerepte ruige natuur, zwemmen in een warme bron en ik geniet van het lekkere eten zoals Skyr en verse vis!

Weet veel over: IJsland, Groenland, Finland, Faeröer

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

21 Nov 2019 - IJsland winterreizen

Noord-IJsland in de winter

We reizen voor een week naar IJsland. Ik ga er regelmatig he Lees verder

13 Maa 2019 - IJsland

De onofficiële IJsland bucketlist

IJsland heeft ontzettend veel te bieden. Zó veel dat Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.