Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

21 November 2018 - IJsland

Top 5 van het binnenland van IJsland

Terug
Portret Flora van Ralen-Joosten
Flora van Ralen-Joosten

Weet veel over: IJsland, Groenland, Finland, Faeröer

Dwars door IJsland

In september ben ik, samen met vier collega’s, in vijf dagen dwars door het binnenland van IJsland gereden. Dit is een hele korte tijd maar zo konden we wel het binnenland ervaren. We begonnen met het minder bekende Thjórsárdalur, daarna volgde het bekende Landmannalaugar en de binnenlandse route Sprengisandur. Deze route heeft meerdere rivierdoorsteken. Via de andere binnenlandse route Kjölur reden we weer terug naar de luchthaven. We hadden veel geluk want twee dagen nadat we terug waren was het binnenland gesloten.

Het binnenland opent over het algemeen eind juni en gaat in september weer dicht. Er woont niemand en er leeft niks. Als je daar rijdt begrijp je ook waarom: er is he-le-maal niks. Je rijdt dwars door steenwoestijnen en kale zandvlaktes. Aan de horizon zie je gletsjers en vulkanen. We merkten al dat de binnenlandse routes weer snel zouden gaan sluiten omdat wij door de eerste sneeuw reden en de wegen ook erg slecht waren. Je bent verplicht om met een 4WD auto in het hoogland te rijden.

In dit blog lees je de top vijf van de plekken die de meeste indruk op ons hebben gemaakt tijdens deze reis. Ik benoem ze in de volgorde van de route omdat het gewoonweg niet mogelijk is om te zeggen welke plek nu echt het mooiste was. Iedere plaats was weer uniek.

#1 Gjáin

Het Thjórsárdalur ligt vlakbij de bekende en ook wel toeristische gouden cirkel. Het is een groot uitgestrekt dal vlakbij de vulkaan Hekla. Met mooi weer heb je constant uitzicht op deze vulkaan. Met een 4WD auto ga je naar Gjáin. Bovenaan parkeer je de auto en kijk je het dal in. De schoonheid overviel mij. Het leek wel een sprookjeswereld! Verschillende rotsformaties, heel groen, vol met planten en kleine watervallen. Met een trap daalden we af in het ravijn. Het is een ideale picknickplaats omdat het zo beschut ligt. Ik vond het een magische plek. Er vlogen nog net geen elfjes rond en ik had er niet gek van op gekeken als er een trol in één van de verstopplekken had gezeten..

 

#2 Háifoss

Na ons bezoek aan Gjáin reden we via een slechte weg verder. Deze weg neemt veel tijd in beslag maar was meer dan de moeite waard. Bij een kleine parkeerplaats zetten wij de auto neer en liepen we richting een grote kloof. De zon ging net onder en het was ijzig koud boven op deze berg. De wind sneed in ons gezicht en door onze jas heen. Toen we bij de rand van de kloof kwamen zagen we twee enorme watervallen. De Háifoss is één van de hoogste watervallen op IJsland. Het valt in een korte maar erg diepe kloof. Door de ondergaande zon was het licht geweldig. Ik zag een uitstekende rotspunt en zag daarmee meteen de perfecte foto voor me. Ik rende naar de top van de rotspunt vlakbij de waterval. De kleuren en het vergezicht zijn bijna niet te omschrijven. Je voelt je daar heel klein.

#3 Ljotipollur

Onderweg naar het bekende Landmannalaugar zijn er verschillende plekken om te stoppen. In Landmannalaugar waren best veel mensen, het was immers al september, maar op deze plekken waren we helemaal alleen. Eén van de geweldige plekken waar we zijn gestopt was Ljótipollur. Vanaf de weg tussen de Sprengisandur en Landmannalaugar loopt een korte track naar de voet van de krater. Eerder mocht je hier naar boven rijden maar dit was, toen wij er waren, niet mogelijk. We hadden onderaan de krater niet door wat we boven zouden zien. We moesten daarvoor wel een flinke klim maken. Het was ijzig koud in de vroege ochtend maar wel prachtig zonnig en de bergen waren bedekt met een flinterdun laagje sneeuw op de schaduwkanten. Toen we eenmaal boven waren werden we beloond met een prachtig uitzicht. De rivieren banen zich een weg door het landschap en het zonlicht scheen op alle bergen in de omgeving. De krater is opgevuld met water en je ziet overal felgroen mos en zwarte lavavelden.

#4 Aldeyjarfoss

Eén van de echte hoogtepunten vonden wij de waterval Aldeyjarfoss. Deze ligt aan de noordelijke zijde van de Sprengisandur hooglandroute. Het is ook mogelijk om vanuit Akureyri hier heen te rijden. Je hebt officieel voor het laatste stuk een 4WD auto nodig want de laatste kilometers zijn een F-route (bergweg). Na een hele lange dag rijden via Landmannalaugar over de Sprengisandur route kwamen we hier aan. De zon ging al bijna onder dus we moesten haasten om de waterval in het licht nog te zien. Deze waterval is bijzonder omdat het omgeven is door rotsformaties. Het lijkt op een groot orgel maar in iedere rots zie je eigenlijk weer een trol of ander figuur. Het water is fel blauw en valt met een donderend geweld naar beneden. Ik ben in mijn eentje op een rots gaan zitten om alles goed in me op te kunnen nemen. Wat een enorme kracht kwam er uit de waterval. Uiteindelijk ben ik naar beneden geklommen om de waterval nog van heel dichtbij te kunnen zien. We moesten weer rennen om voor het donker weer bij de auto te zijn. Het laatste stuk van de Sprengisandur hebben we daarom ook in het donker gereden.

#5 Kerlingarfjoll

De Kjölur route heeft weliswaar geen rivierdoorsteken maar vond ik zeker niet minder spectaculair. Dit komt ook omdat er verschillende plekken zijn waar je kunt stoppen en een wandeling kunt maken. Al zeker twee uur zagen wij de hoge pieken van Kerlingerfjöll aan de horizon. We verlieten de hooglandroute en namen de afslag naar het bijzondere berggebied Kerlingarfjöll. Onderweg maakten we een stop bij een prachtige plek, een waterval omgeven door herfstkleuren en op de achtergrond de besneeuwde bergtoppen. Uiteindelijk kwamen we in het dal waar verschillende hutten zijn om te overnachten en nu zelfs een hotel was gebouwd. Hier konden we rondkijken. We vonden het een mooi gebied maar waren nog niet enorm onder de indruk. Er werd ons verteld dat we in tien minuten de berg op konden rijden of vijf kilometer konden wandelen de berg op. Omdat we niet zoveel tijd hadden kozen we ervoor om de berg op te rijden. Hier was duidelijk een goede 4WD auto voor nodig. De weg was erg steil en er waren veel stenen. Het uitzicht was al geweldig over de bergen en kloven en in de achteruitkijkspiegel konden we heel ver het binnenland inkijken; spectaculair! Bovenaan stapte we uit de auto en hadden we een fenomenaal uitzicht. Gekleurde bergen met stoombronnen en stukjes sneeuw. Een trap leidt naar beneden. Hier kan je wandelingen maken van een half uur tot een paar dagen. Er zijn onderweg ook hutten om te verblijven. We konden geen genoeg krijgen van dit uitzicht en baalden dat we niet langer konden blijven. De hele weg naar beneden had ik alweer heimwee. Ik ben al vaak op IJsland geweest maar ik vond dit één van de mooiste plekken die ik ooit heb gezien op IJsland. Stiekem toch mijn nummer één van dit blog.

IJsland heeft mijn hart gestolen. Ik ben gek op ongerepte ruige natuur, zwemmen in een warme bron en ik geniet van het lekkere eten zoals Skyr en verse vis!

Weet veel over: IJsland, Groenland, Finland, Faeröer

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

21 Jan 2016 - IJsland

5 Onbekende must do’s in Zuid-IJsland

Er is mij gevraagd of ik voor ons nieuwe blog iets wil schri Lees verder

21 Apr 2016 - IJsland en IJsland winterreizen

Op zoek naar het Noorderlicht in IJsland

In maart 2016 reisde ik met een internationale groep door he Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.