Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

16 Mei 2022 - IJsland (Bijgewerkt op 10 Juli 2024)

IJsland in het najaar

Terug
Portret Tessa Koops
Tessa Koops

Weet veel over: IJsland, Groenland, Lapland, Noorwegen en Zweden

Ben je niet gebonden aan de zomerperiode door schoolvakanties of andere redenen, of zoek je juist een invulling voor de herfstvakantie? Mooie herfstkleuren met een vleugje sneeuw, zonder al te veel andere toeristen om je heen? Dan is IJsland in het najaar een goed idee! De meeste mensen denken dat de zomer de beste periode is voor een reis in IJsland. Maar what about de andere maanden? In onderstaande blog vertel ik je over mijn ervaring.

Minder druk en wisselvallig weer

Wanneer je niet zo houdt van foto’s waar vele andere toeristen op staan - naast ook die ene bezienswaardigheid waar je eigenlijk voor kwam - dan is het najaar een goed idee!  Met het najaar bedoel ik de maanden (eind) september, oktober en november. Naast het zonnetje dat je kan verwelkomen, moet je niet schrikken van een beetje sneeuwval. Het klimaat op IJsland is wispelturig. Het kan het ene moment regenen, het andere moment schijnt de zon en draag je een zonnebril. Soms dus zelfs sneeuw. Maar zoals ze vaker zeggen: “slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel”.

Ik ga jullie nu iets vertellen over oktober en november, want dit zijn de maanden dat ik er ben geweest. Wat ik weet over september is dat de temperaturen wat hoger liggen dan in oktober, tot wel 10°C graden. Er valt gemiddeld wel íets meer regen dan in augustus of oktober, al is de hoeveelheid meer bijna te verwaarlozen.

IJsland in oktober

Dus, oktober. Met temperaturen gemiddeld tussen de 3°C en 6°C graden, is het een wat frissere periode, maar niks wat een goede jas, eventueel een muts en handschoenen niet kunnen oplossen! Langs de zuidkust, bij bijvoorbeeld het zwarte strand of op Diamond Beach, wil het vaak goed waaien. Maar ja, dat is nergens langs de kust een vreemd fenomeen. Het scheelt dat je gerust de handschoenen even kunt uittrekken om dat ene perfecte plaatje te schieten. Of in ieder geval een ‘poging tot’ doen. Want ik moet eerlijk bekennen, maar één foto maken kan ik niet, minimaal drie is bij mij pas scheepsrecht.

IJsland in november

Laten we doorgaan met november. Hier ligt de minimum temperatuur wat lager, 0°C. Dus maar weer een lekkere winterjas, muts en handschoenen aantrekken en opzetten. In deze maand is de kans op sneeuw wat hoger, de kans op regen iets lager. Naarmate je het eind van de maand nadert merk je wel, winter is coming. Dat zie je soms aan de sneeuw die hier en daar blijft liggen. Zo heb ik een besneeuwde Gullfoss gezien en in het oosten lag er ook sneeuw. Toch blijven de temperaturen mild. Het fijne van november is dat er echt aanzienlijk minder toeristen te vinden zijn, dus die foto’s zijn steeds makkelijker te maken zonder onbekende gezichten op de achtergrond!

Alle bezienswaardigheden zijn gewoon te bereiken en te bekijken, het enige wat niet mogelijk is, zijn de binnenlandroutes. Deze zijn sowieso niet in het najaar te berijden, juli en augustus zijn daar weer de maanden voor. Het is dan ook fijn dat de meeste bezienswaardigheden te bereiken zijn vanaf de ringweg, die in het najaar gewoon open blijft, zoals ook de rest van het jaar.

De conclusie? Dat IJsland in het najaar écht een kans verdient! Er zijn minder toeristen en dus is het wat rustiger. Oktober en november zijn net als onze herfst wat kouder en natter, maar het is altijd wat natter op IJsland, met gemiddeld 18 regendagen per maand, ongeacht de seizoenen. En de zon komt je echt nog wel opzoeken. En zoals je aan de foto’s kan zien, het is er niet minder mooi om..

Wil je meer weten over de mogelijkheden, of gewoon gezellig een van onze IJsland-experts spreken? Neem dan contact met ons op en we vertellen je all about it!

Reisexpert

Mens en natuur met elkaar verbinden, dat vind ik mooi! Welke manier is dan beter om dit te doen, dan door te reizen? Ik ben zelf praktisch opgegroeid op de Hoge Veluwe gezien mijn vader hier boswachter is. Houden van natuur is voor mij geen optie maar een gegeven. Later ging ik ook de grens over om andere natuurgebieden op te zoeken, zo is mijn liefde voor Scandinavië ontstaan.

Weet veel over: IJsland, Groenland, Lapland, Noorwegen en Zweden

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

21 Nov 2019 - IJsland winterreizen

Noord-IJsland in de winter

We reizen voor een week naar IJsland. Ik ga er regelmatig he Lees verder

17 Aug 2021 - IJsland

Is IJsland duur? En waarom eigenlijk (niet)?

Om maar met de deur in huis te vallen: IJsland is niet goedk Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.