Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

07 Mei 2019 - Groepsreizen

Askja groen

Terug
Portret Antoinette Bakker
Antoinette Bakker

Weet veel over: IJsland, Groenland en de Faeröer eilanden

Een beetje geitenwollensokkentype ben ik wel. Zo van vegetarisch en biologisch eten en pas kleding kopen als je denkt dat je die broek minstens 30 maal gaat dragen. Het licht uit als je de kamer verlaat en de verwarming laag. Leuk allemaal, maar mijn grote zonde is het vliegen. Ja, ik werk wel bij een reisorganisatie hè en dat is niet voor niets. Ik vind reizen fantastisch. 

Duurzaamheid
Gelukkig zijn we twee jaar geleden gestart met een groot groen project. Duurzaamheid en zorg voor milieu werden een bewust onderdeel van de bedrijfsvoering. Het was en is ook nog eens leuk om daarmee bezig te zijn. Op ons kantoor in Arnhem zijn we met een team ‘groen’ gestart. Er meldden zich vijf collega’s en samen brainstormen we nu over vergroening. Er waren twee projecten waar we mee aan de slag zijn gegaan: duurzaamheid in ons kantoor en de reizen duurzamer maken.

Groen kantoor
Team groen is een paar keer bij elkaar gaan zitten om alle wensen en dromen die we hebben te spuien. Dat leverde heel wat ideeën op. We zijn gelijk aan de slag gegaan om ons prachtige en fijne kantoorpand in Arnhem te vergroenen. Als je er binnenkomt valt nu op dat er overal planten staan. Verschillende apparaten zoals koelkasten en printers zijn vervangen. De verlichting bestaat helemaal uit ledlampen. De bedrijfsauto is onder de loep genomen. Groene stroom hadden we al. Ook maken we onze collega’s bewust door bijvoorbeeld de warme-truien-dag te promoten, het fietsen naar je werk te stimuleren en afval te scheiden. Heel indrukwekkend zijn de bergen koffiecapsules die nu op ons kantoor ingezameld worden voor recycling. Dat moet de druk op het milieu significant verminderen, dat kan gewoon niet anders.

CO2 neutraal reizen
De belangrijkste stap is misschien wel gemaakt door van alle reizen die wij verkopen (en die wij zelf maken) de CO2-uitstoot te compenseren. Wij berekenen hoeveel CO2 je uitstoot met je reis; van de vluchten, het vervoer, verblijf en eventuele excursies en activiteiten. Daar betalen wij een bedrag voor en met dat geld wordt een gecertificeerd project gefinancierd dat elders in de wereld zorgt dat er minder CO2 wordt uitgestoten. Dit doen we door te investeren in verschillende duurzame energieprojecten van de South Pole; een gecertificeerd bedrijf dat op een efficiënte manier verschillende CO2-reducerende projecten in de wereld start en ondersteunt. Dit komt overigens niet alleen de natuur ten goede, maar ook de lokale bevolking. Er zijn drie projecten die wij steunen: windenergie in Taiwan, zonnepanelen in Thailand en schone kooktoestellen in Ghana. In het laatste geval gaat het om nieuwe kooktoestellen die brandhout efficiënter verbranden. Er is minder hout nodig en de huizen van de gebruikers staan niet meer blauw van de rook. Beter voor het milieu en de gezinnen die ze gebruiken. Door het project worden deze toestellen betaalbaar en bereikbaar voor grote groepen mensen. Wat ik belangrijk vind is dat de kosten voor de CO2 compensatie voor onze rekening zijn. Met Askja reis je dus altijd CO2-neutraal. Een keuze heb je niet!

Groene keuze
Voor wie toch wil kiezen hebben we op veel van onze bestemmingen een ‘groene reis’. Dit zijn reizen waarbij we extra hebben gelet op minder CO2-uitstoot. Een reis waar je in hotels of lodges slaapt die duurzaam werken, je een fietsexcursies maakt, minder kilometers rijdt, of lokaal de trein neemt in plaats van het vliegtuig. Kortom: minder belasting voor het milieu, maar wel een mooie reis. Bijvoorbeeld de reis Puur IJsland, waarbij je ook naar de Westmaneilanden gaat of Puur Ontario & Quebec in Canada met kanoën, wandelen en fietsen. Het lukt ons nog niet overal, maar er zijn steeds meer mogelijkheden.

Dilemma
Het blijft natuurlijk een dilemma, reizen en milieubewust leven combineren. Reizen draagt voor mij wel bij aan mijn bewondering voor natuur en het voedt mijn interesse in andere culturen. Die twee elementen vormen dan weer de basis van een respectvolle houding ten opzichte van de wereld. Ik doe mijn best, ben me bewust van mijn ‘zonde’. Reizen zonder impact zou fantastisch zijn en er zijn gelukkig steeds meer ontwikkelingen om het reizen schoner te maken. Ik vertrek binnenkort weer en ga genieten van mijn reis.

Reisexpert

Andere landen, gewoonten en landschappen vind ik mateloos boeiend. Een geluksvogel ben ik, dat ik al zoveel heb gereisd. Dan werk ik ook nog bij Askja Reizen, waardoor ik het hele jaar met reizen bezig ben. Ik vind het heerlijk om te regelen, organiseren en te zorgen dat alles voor iedereen duidelijk is. Kortom, ben ik aan het werk, dan ben ik vrolijk.

Weet veel over: IJsland, Groenland en de Faeröer eilanden

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

03 Jan 2019 - Oost-Canada

De leukste groene reis door Oost-Canada

Voor het eerst dit jaar hebben wij bij Askja de zogenaamde & Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.