Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

08 Oktober 2019 - Faeröer eilanden

Onze favoriete plekken op de Faeröer

Terug
Portret Flora van Ralen-Joosten
Flora van Ralen-Joosten

Weet veel over: IJsland, Groenland, Finland, Faeröer

Zodra we de Faeröer naderen per vliegtuig zijn we al helemaal onder de indruk. We zien fantastische wolkenpartijen tussen de verschillende eilanden. Het zicht is fantastisch over de eilanden die steil uit zee op rijzen en we zien al snel de bekende waterval die uitkomt in de zee. De landingsbaan van Vágar Airport is verlengd maar het blijft nog steeds een klein vliegveld. Flink in de remmen landen we in het fjord. Een paar dagen reizen we per huurauto rond over 6 van de 18 eilanden. De eilanden zijn verbonden door tunnels, bruggen en dammen. De hele reis was fantastisch om mee te maken: schitterend weer, heel veel kunnen zien en doen en zo ook nog meer kennis en ervaring opgedaan om goed kunnen te adviseren over een reis. Ik vind het leuk om mijn 5 favoriete plekken te delen!

1. Gasadalur

Op het eiland Vágar ligt een plaats die tot 2004 niet per auto bereikbaar was. Daarna is er een smalle tunnel gemaakt door de enorme berg heen naar Gásadalur. De tunnel heeft maar 1 baan dus goed opletten voor tegenliggers! Aan het einde van de tunnel is nog een mooie bergweg naar beneden waarbij je zicht hebt op de bekende Mulafossar waterval. Iedereen die weleens iets van de Faeröer heeft gezien kent deze waterval die in zee uitkomt. We zetten de auto in het dorp neer, dat maar een paar inwoners telt. Ze zijn er wel druk aan het bouwen en dat heeft vast te maken dat er steeds meer mensen deze charmante plek weten te vinden. Het valt ons op dat in bijna ieder dorp wel openbare toiletten zijn, erg netjes. Vanaf de parkeerplaats loop je in een paar minuten naar het uitkijkpunt bij  de waterval. We hebben geluk met het weer en kunnen lang genieten van deze waterval en mooie foto’s maken. Een aantal toeristen denkt dat ze ook foto’s op de groene klif kunnen maken (buiten de hekken om) of vanaf de rotsen onderaan de kliffen. Absoluut onverstandig, dat kunnen we goed zien als we de mooie wandeling vervolgen naar het dorp. De groene kliffen zijn zeker niet ongevaarlijk en lopen steil af. Eén stap verder en deze toerist was waarschijnlijk een paar meter naar beneden op de rotsen gevallen. De wandeling komt uit in het dorp. Hier is in de zomer een café dat in de winter dienst doet als slachthuis. Als wij er komen tonen ze trots dat ze iets nieuws hebben bedacht: ze willen proberen hun eigen bier te brouwen. Het gerst ligt te drogen waar normaal het café is. Gelukkig wordt er, in een kleiner gedeelte, nog wel een kopje koffie geserveerd. Als we naar de auto lopen zien we nog een hond die graag even wil spelen met een bal. Het is zo’n ontspannen plek, dat we met een beetje tegenzin weer verder op pad gaan.

2. Saksun

Een hele lange weg door een dal op het eiland Streymoy brengt ons bij Saksun. Onderweg vergapen we ons aan een prachtige ronde regenboog. Als we het dorp inrijden hebben we de keuze uit twee parkeerplaatsen. In dit dorp wonen de mensen in typische grasdaken huizen. Het is een toeristische plek geworden en om de bewoners rust te geven zijn er parkeerplaatsen buiten het dorp gemaakt. Er wordt ook overal op geattendeerd om respect te tonen voor de bewoners. We nemen de dichtstbijzijnde parkeerplaats maar na een paar stappen hebben we al door dat we aan de verkeerde kant van het dorp zijn voor wat wij willen zien. Onze tijd is namelijk beperkt, het is al laat en we moeten nog een uur rijden naar ons hotel. Vanaf deze kant kan je naar het strand wandelen, naar horen zeggen een zeer aan te raden wandeling. Wij rijden naar de andere kant van het dorp en van hieruit lopen wij zo naar de huizen toe. We hebben vanaf het hoogste punt een prachtig uitzicht over het dorp en het strand helemaal beneden bij het fjord.

3. Gjógv

Via een bergroute rijden we naar Gjógv. Het is al donker en ineens zie ik kleine lichtjes op de weg. Het blijken schapen te zijn, niet zeldzaam hier. Er zijn immers meer schapen dan mensen op de eilanden. We stoppen onderweg want het is enorm helder. Om ons heen horen we kleine watervallen en we zien duizenden sterren. De volgende ochtend worden we wakker met stralend weer. Wat een geluk! We maken nog de grap dat we bijna te veel zon hebben voor mooie foto’s. Je kan je wel een hele dag vermaken in dit dorpje. Er zijn kleurrijke huizen met grasdaken, je ziet het dorpsleven en er staat een charmante kerk vlakbij zee. Ik vond de standbeelden tegenover de kerk indrukwekkend. Het is een vrouw met twee kinderen die uitkijken over zee en daaromheen zijn kleine platen van mannen die nooit terug zijn gekomen van zee.
Het hoogtepunt is de natuurlijke haven. Deze haven bevindt zich in een grote kloof en is omgeven door hoge kliffen. Je kan hier mooie wandelingen maken over de kliffen. Als we de weg weer naar beneden rijden zien we wat voor fantastische bergweg het was: we rijden door de haarspeldbochten naar beneden langs watervallen en kunnen heel ver kijken.

4. Tórshavn

Tórshavn is de kleinste hoofdstad van de wereld. Een hele knusse stad waar je al snel de weg weet. Het centrum is rondom de haven, deze ligt vol kleurrijke boten en er staan mooie pakhuizen omheen. We wandelen door het parlement gedeelte waar rode huizen staan met grasdaken. Erg fotogeniek allemaal. Zeker met mooi weer, helaas was het bij ons alle dagen grijs. Er zijn veel kleine winkels waar je typisch Faeröerse spullen kan maken. Mijn favoriete winkel ligt een stukje de heuvel op vanaf de haven. Een enorme boekenwinkel met veel souvenirs met een sfeervol café. De laatste jaren zijn er veel restaurants bij gekomen. Wij dineren in Barbara’s Fishhouse. Dit is een klein restaurant in een oud huis, de details kloppen en het eten zeker ook!

5. Vidareidi

Vanaf Klaksvík rijden we naar het noordelijkste eiland Vidoy. Hier is de plaats Vidareidi. De weg gaat hier via drie tunnels. De eerste twee hebben maar één baan. Voordat we de tunnel inrijden kijken we goed wie er voorrang heeft. Vanaf Klaksvík hebben wij dat en de auto’s die ons tegemoet komen moeten dan in kleine parkeerhavens voor je stoppen, alleen vrachtwagens hebben altijd voorrang. Ik raad echt aan om op tijd al te wachten in de tunnel, want het is erg lastig om in het donker achteruit te moeten rijden als je een tegenligger hebt. De derde tunnel is helemaal nieuw en breed. Uiteindelijk komen we bij de noordelijkste plaats Vidareidi. We rijden steeds verder de berg op en hebben fantastisch uitzicht over het fjord en passeren nog een aantal schapen. We stoppen ook nog in de plaats zelf, typisch Faeröers met huizen voorzien van grasdaken, kleine schuren en schapen die er rustig rondlopen. Het is zondag en prachtig weer, dus we genieten van de rust en de zon en hebben uitzicht over meerdere eilanden zoals Bordoy, Kunoy en Kalsoy. 

In een paar dagen hebben wij al veel hoogtepunten bekeken maar door deze reis zijn we alleen nog maar meer nieuwsgierig geworden naar de andere eilanden zoals Suduroy en Sandoy in het zuiden! Er blijft altijd iets te ontdekken. Wil je nog meer van de Faeröer zien? Kijk dan eens op onze Instagram-pagina. Hier vind je een compleet foto- en videoverslag bij onze hoogtepunten!

IJsland heeft mijn hart gestolen. Ik ben gek op ongerepte ruige natuur, zwemmen in een warme bron en ik geniet van het lekkere eten zoals Skyr en verse vis!

Weet veel over: IJsland, Groenland, Finland, Faeröer

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

16 Maa 2017 - Faeröer eilanden

Over ongerepte natuur en schapen op de Faeröer Eilanden

‘Wáár ga je naartoe?’ Was de eerst Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.