Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

25 Januari 2018 - Australië

Oostkust versus Westkust Australië

Terug
Portret Debby Rosengarten
Debby Rosengarten

Weet veel over: Australië, Nieuw-Zeeland, Zuidelijk Afrika

De afstanden in Australië zijn enorm. Dat kan het lastig maken om te bepalen waar je heengaat. Kies je voor de Oostkust met highlights als Fraser Island en het Great Barrier Reef of trekt de ruige, ongerepte natuur van de Westkust jou juist meer aan? Ik ben inmiddels twee keer naar de oostkust (Sydney naar Cairns) geweest en één keer naar de westkust (Darwin naar Perth) en ik krijg regelmatig de vraag welke kust (meer) de moeite waard is. Tijd voor een vergelijking!

1. Onderwaterwereld
Het bekendste koraalrif is natuurlijk het indrukwekkende Great Barrier Reef aan de oostkust. Een paradijs voor snorkelaars en duikers. Om er te komen moet je een boottocht maken van meestal zo’n anderhalf uur. Je moet dus een tour boeken. Het Ningaloo Reef aan de westkust is een stuk minder groot dan het Great Barrier Reef. Het voordeel is wel dat er geen tour geboekt hoeft te worden, in Coral Bay snorkel je zo naar het koraalrif toe vanaf het strand. Tussen maart en juni heb je hier zelfs kans om verderop in zee met walvishaaien te zwemmen!

2, Landschap en natuur
Het westen en het oosten zijn wat landschap betreft totaal verschillend. In het oosten vind je relatief de meeste inwoners van Australië. Gelukkig is er nog genoeg ruimte voor mooie natuur. Bij Sydney vind je de Blue Mountains, een natuurgebied vol eucalyptusbomen waardoor er een blauwe gloed over de bergen lijkt te schijnen. Verder naar het noorden wordt het steeds tropischer en vind je het regenwoud van Australië waar je mooie wandelingen kunt maken. Als je nog verder rijdt, wordt het ook steeds minder bewoond en heb je een 4WD nodig om de natuur te ontdekken. De kust van Oost-Australië is minder ruig dan het westen, maar wel heel afwisselend.

In het westen is naast mooie natuur met name veel 'leegte' te vinden. De steden en dorpen liggen veel verder uit elkaar en het landschap van West-Australië is op bepaalde plekken een stuk eentoniger. Het bestaat vooral uit rood zand en nog eens rood zand, met name als je naar het noorden rijdt. Ik bezocht de westkust alweer een aantal jaren geleden, maar ik heb nog steeds een potje rood zand als souvenir in de kast staan. West-Australië kent ook ruige kusten waar veel schepen zijn vergaan. Gelukkig zijn er ook nog genoeg rustige stranden en een aantal mooie natuurparken vol kloven met mooie uitzichten te vinden zoals het Karijini en Kalbarri National Park. Daarnaast is de Kimberley in het noordwesten één van de oudste, maar ook dunst bevolkte gebieden ter wereld. Er leeft nagenoeg niemand en er is nauwelijks infrastructuur. De natuur is daardoor nog vrijwel onaangetast, een unieke regio!

3. Sunset
Eerlijk is eerlijk, voor de mooiste zonsondergang moet je naar de westkust! Hier zakt de zon langzaam weg in de Indische Oceaan. Cable Beach in Broome is dé ideale plek voor de mooiste sunset foto’s. Als je geluk hebt en het is volle maan èn laag water dan kun je hier genieten van de ‘staircase to the moon’ (trap naar de maan). Het is de reflectie van de zonnestralen op het lage water, een prachtig fenomeen. 

4. Wilde bloemen of tropisch regenwoud
Het westen van Australië is in het vroege voorjaar (augustus/september) bezaaid met wilde bloemen. Alleen al het rondrijden door deze regio is fantastisch, maar je kunt er ook heerlijk wandelen. De wildflowers leveren mooie fotomomenten op! In het tropische noordoosten vind je tropisch regenwoud. Dit is dé plek waar twee van de meest bijzondere natuurwonderen in Australië bij elkaar komen; " Where the rainforest meets the reef".

5. Wildlife
Tijdens mijn reizen Down Under heb ik veel wildlife gezien. In het oosten vind je de meeste variatie. In het Eungella National Park loop je de kans om een vogelbekdier te zien en de Cassowary, een bijzonder soort loopvogel, kun je tegenkomen bij Mission Beach of Cape Tribulation. De kookaburra, de lachende vogel, hoor je hier overal en ook aan de possums (buideldiertjes) zul je niet ontkomen. In heel Australië kom je ontelbaar veel kangoeroes tegen, helaas ook veel dode kangoeroes in het westen langs de kant van de weg. Daarnaast is er ook een rijk zeeleven in zowel het oosten als het westen. Ik heb hier veel dieren gezien zoals haaien, vissen, dolfijnen, krokodillen én bultrug-walvissen. Vanuit Hervey Bay kun je mee op een walvissentour. Echt een aanrader!

6. Steden
Ben je een stedenliefhebber dan is de (zuid-) oostkust aan te raden. De bekendste stad van Australië vind je aan de oostkust, Sydney is een must voor iedere stedenliefhebber. Ik heb de stad onder andere met een fietstour ontdekt wat een erg leuke manier is om in korte tijd veel te zien. Breng ook zeker een bezoekje aan de Victoriaanse kunstenaarswijk Paddington en wandel de prachtige kustroute in Manly Beach. Maar vergeet ook zeker Melbourne niet. Een gave stad met veel kleine steegjes vol koffietentjes en restaurants. Dit blijft wel mijn nummer twee.

Perth is de meest afgelegen stad aan de westkust. Weliswaar minder bekend dan Sydney maar de stad heeft een heel relaxte sfeer en is zeker aan te raden om één of twee dagen te verblijven voor of na je trip aan de westkust. Perth is ook een goede uitvalsbasis om het havenplaatsje Fremantle te bezoeken.

7. Stranden
Australië is omgeven door oceanen en aan beide kusten vind je mooie stranden, waarbij de oostkust wel een groter aanbod heeft en met ook meer voorzieningen. De bekendste stranden zijn Bondi Beach in Sydney en het paradijselijke Whitehaven Beach in de Whitsundays met het meest witte zandstrand (je schijnt het zelfs vanaf de maan te kunnen zien!). In het westen heeft Shell Beach nabij Monkey Mia een strand dat bestaat uit kleine witte schelpjes, dit is zeker de moeite waard. Ook Cable Beach en de stranden rondom Perth zijn prachtig.

Hopelijk heb ik zo een beetje een beeld kunnen schetsen van de verschillende kusten. Ze hebben beiden heel veel moois te bieden en eigenlijk is het onmogelijk om te kiezen. Ik vind ze allebei prachtig! Het oosten is veelzijdiger, met prachtige baaien, nationale parken, steden en het Great Barrier Reef. Maar het is ook toeristischer. De westkust is daarentegen rustiger, met langere afstanden tussen de bezienswaardigheden. Daardoor ervaar je de leegte van de Outback wat zo karakteristiek is voor het westen en de nationale parken zijn er echt fantastisch. Als ik een voorkeur moet uitspreken, dan zou dat toch de westkust zijn vanwege de ruige en ongerepte natuur. Welke keuze jij ook maakt, zorg dat het aansluit bij waar je naar op zoek bent!

Reisexpert

Ik ga graag met mijn gezin op ontdekkingsreis. Ook een stedentrip met vriendinnen word ik blij van. Met elke reis die ik maak, ontdek ik niet alleen andere werelden maar ook iedere keer iets over mezelf. Ik vergeet bijvoorbeeld nog weleens iets tijdens het reizen;-). Zo heb ik ooit mijn camera in de taxi laten liggen en ik neem altijd een extra telefoonoplader mee voor de zekerheid. Gelukkig laat ik me niet snel gek maken!

Weet veel over: Australië, Nieuw-Zeeland, Zuidelijk Afrika

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

09 Jun 2016 - Nieuw-Zeeland

De mooiste nationale parken van Nieuw-Zeeland

Aotearoa.The land of the long white cloud. Nieuw-Zeeland. Of Lees verder

26 Okt 2016 - Australië

Een onvergetelijke reis door de Australische outback

Australië is groot, immens groot. Het is bijna onmogeli Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.