Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Voorjaar op Spitsbergen met de Meander

  • • Kleinschalig! max. 12 passagiers
  • • Zeer flexibel reisprogramma
  • • Bijzondere reistijd
Duur 8 Dagen

Soort Scheepsreizen

Prijs (vanaf) € 3.075

Volop genieten van de lente op Spitsbergen

In het vroege Arctische voorjaar op Spitsbergen, als de poolzee net weer bevaarbaar is en de vogels terugkeren van weggeweest, is Spitsbergen misschien wel op haar mooist. Dit jaar vaart een nieuw schip in de archipel, hoewel nieuw, het ijsversterkte vaartuig stamt uit 1946, maar is inmiddels fraai omgebouwd tot zeilschip. Twaalf passagiers slechts kunnen mee met de ervaren bemanning voor een spectaculaire reis. Hoe kleinschalig wil je het hebben? Het is alweer 24 uur per dag licht en de ijsberen zijn alweer ruim een maand uit hun hongerige winterslaap. Het is niet al te koud meer, de temperatuur ligt zo tussen de -6 en de -4° C. Er ligt nog veel sneeuw, de lucht is heerlijk fris, het zee-ijs zal bepalen hoe ver noordelijk we kunnen komen. Dit wordt geen gewone vakantie, dat merk je al, en ook niet op een gewoon schip. Een week lang. Dit is wat hoor.

Met veel plezier introduceren wij dit jaar een nieuw schip: de Meander. Waar het eerder langs de kust van Antarctica voer, richt het zich nu op het hoge noorden. Met een kapitein aan het roer die de regio kent. Een expeditie met maximaal 12 passagiers en 5 bemanningsleden, kleinschaliger wordt het niet! Zeilen waar het kan, ontdekken waar mogelijk. Zes hutten, twaalf personen, een prima dagverblijf en een voor- en achterdek om niets te missen onderweg. Mooier kunnen we het niet maken. Een goed geoutilleerde keuken, twee zodiacs voor de landingen, die een dagelijks deel van het programma uitmaken. Uiteraard onder gewapende begeleiding, want ijsberen kun je beter op afstand houden. Natuurlijk doe je op een klein schip concessies in de ruimte. Maar de sfeer is geweldig. Alle tweepersoons hutten hebben een wastafel, er is een douche en twee toiletten en er zijn twee comfort hutten met privé douche en toilet. En er is een sauna. Het schip is centraal verwarmd. 

Op deze achtdaagse reis verken je in principe de noordkust en het noordoosten van Spitsbergen. Bij Gravneset vaar je langs een historische plek, Daar waar Willem Barentsz voor anker ging en Spitsbergen haar naam gaf. In Smeerenburg vind je de resten van het roemruchte walvisjagersdorp uit de 17e eeuw. De talloze graven herinneren aan een gevaarlijk en ruig bestaan. Realiseer je dat ons voorbehoud op een reis als deze nog meer van toepassing is: elke geplande route valt onder de regel "ijs en wedverdienende". Maar waar je ook uitkomt op deze reis, het zal altijd een geweldige ervaring zijn. Realiseer je dat dit geen echte zeilreis is, al worden zoveel mogelijk de zeilen gehesen. De westkust is over het algemeen vrij windstil. Zeilervaring is in elk geval niet nodig en meehelpen aan boord mag, maar hoeft niet. De focus ligt (zoals je van ons gewend bent) op de natuur en het Arctische dierenleven van Spitsbergen.

DISCLAIMER ! Alle routebeschrijvingen voor Spitsbergen zijn onder voorbehoud. Afhankelijk van weersomstandigheden en ijsgang én om te profiteren van aanwezig wildleven in een bepaald gebied kan het programma worden aangepast. Flexibiliteit is regel op deze expeditiecruise.

De reizen met de Meander worden begeleid door een expeditieleider/gids. Er worden dagelijks uitstapjes aan land gemaakt, gewandeld of met de zodiac een gletsjer verkend bijvoorbeeld. Dat gebeurt in verband met het gevaar voor ijsberen altijd onder gewapende begeleiding. Bovendien nemen we sneeuwschoenen mee voor onze tochten aan land.

Lees meer over deze reis Wat is inbegrepen?

Dagprogramma

Dag 1 - Longyearbyen, afvaart in de middag: Neem, als het even kan, na aankomst in Longyearbyen de tijd om het stadje te verkennen, vooral het Arctisch museum is een goed idee, of het Airship museum als je van ontdekkingsreizigers houdt.. Daarna loop je naar de haven om in te schepen op de Meander. We vertrekken richting Fuglehuken, de eerste landingsplek van Willem Barentsz op Spitsbergen. Hij zou later noodgedwongen overwinteren op Nova Zembla.
Dag 2 - 7 - Naar het uiterste noorden: Verder omhoog gaat de reis, langs de kust met gletsjers en grillige bergtoppen op de achtergrond. Via Prins Karls Forland en de Kongsfjord bereiken we het noorden. Bij gunstige wind worden de zeilen gehesen, waar je onder leiding van de bemanning actief aan mee kunt doen. Bij weinig wind wordt er vooral op de motor gevaren. Soms varen we ook 's nachts door, anders liggen we voor anker in de beschutting van een fjord. De Magdalenafjord bijvoorbeeld, die heeft prachtige gletsjers. Verder in het noorden stuiten we op Smeerenburg, het roemruchte Nederlandse walvisstation uit de 17e eeuw. Resten van drie ovens zijn nog te vinden, de rest is in de loop van de tijd door kruiend ijs vernietigd. Iets verderop ligt een begraafplaats uit die periode. Smeerenburg geeft een beter inzicht in het leven van een 17e-eeuwse walvisjager dan welk geschiedenisboek ook je kan vertellen. IJsberen, walrussen en walvissen zijn een permanent doelwit waarnaar we speuren. Maar ook landschappelijk gezien is Spitsbergen een feest. Waar we uiteindelijk uitkomen hangt een beetje af van het ijs. We kunnen natuurlijk nooit een garantie geven, maar met een beetje geluk zien we ook walvissen. Er komen vooral dwergvinvissen en beluga’s voor, maar ook grijze vinvissen. IJsberen kunnen overal opduiken, die komen we bijna altijd tegen. Ny Ålesund is nog altijd ‘s werelds noordelijkste permanent bewoonde nederzetting. Poolreiziger Roald Amundsen vertrok een negentig jaar geleden hiervandaan voor de eerste vlucht over de Noordpool met een zeppelin. Tegenwoordig is dit hét centrum van poolexpedities en wetenschappelijk onderzoek. Barentszburg is een oude Nederlandse nederzetting, in de twintiger jaren van de vorige eeuw aan de Russen verkocht. Een van de laatste beelden van Lenin prijkt er nog altijd op het dorpsplein. En zo varen we fjorden in en weer uit, langs gletsjeruiteinden dwars door het arctische berglandschap. Dagelijks worden er landingen gemaakt met de zodiac. Dit is een waar avontuur!
Dag 8 - Ontscheping Longyearbyen: Terug in Longyearbyen. We ontschepen na het ontbijt en vliegen in de loop van de dag terug naar huis. Heb je nog wat tijd over dan is een verlenging in Longyeabyen een goed idee. We bieden tal van excursies aan die je hier kunt ondernemen. IJs & weder dienende. Het is goed mogelijk dat we van het reisschema afwijken, vroeg in het Arctische voorjaar is de kans daarop wat groter.. Elke route is onder voorbehoud van ijs, wind en weer. Zo gaat dat in het poolgebied. Het programma is verder ook flexibel, want er wordt natuurlijk graag een stukje omgevaren als er een ijsbeer te zien is of om walrussen te bekijken.
  • Vladimir Melnik
Karin Tolsma

Reisexpert

Liever echt maatwerk? Of vragen over deze reis?

Ben je helemaal óm en wil je meteen deze reis boeken? Gebruik dan onderstaande opties om jouw variant te selecteren en klik op 'Boek'. Je kunt ook nog extra wensen doorgeven. Ben je toch op zoek naar 100% maatwerk (bijvoorbeeld op basis van deze reis)? Vraag dan een maatwerk offerte aan en we nemen vliegensvlug contact met je op.

Maatwerk offerte 026 3529 390
Om resultaten te zien, vul alle vier onderstaande filters in

Vol
Gegarandeerde vertrekdatum
Nog een paar plaatsen beschikbaar
Nog genoeg plaatsen beschikbaar

Heb je vragen over deze reis?

Onze reisexperts kennen íedere uithoek van hun bestemming. Nou ja, bijna dan. Neem contact met ons op en we helpen je graag.

Ik wil bellen Mail ons

Een ogenblik geduld alstublieft. De prijzen worden geladen.

Overige info

IJs & weder dienende.
Het is goed mogelijk dat we van het reisschema afwijken. Elke route is onder voorbehoud van ijs, wind en weer. Zo gaat dat in het poolgebied. Het programma is verder ook flexibel, want er wordt natuurlijk graag een stukje omgevaren als er een ijsbeer te zien is of om walrussen te bekijken.

Vliegen naar Longyearbyen: wij kunnen ook de vluchten voor je verzorgen en doen hiervoor graag een aanbod. Wij kunnen vluchten pas reserveren vanaf circa 11 maanden voor vertrek.

Wat is inbegrepen?

inbegrepen: 
• zeilcruise zoals omschreven met accommodatie aan boord op basis van volpension
• koffie en thee
• alle excursies en lezingen gedurende de expeditiecruise
• informatiepakket 
• CO2 compensatie reis

niet inbegrepen: 
• evt. brandstoftoeslag expeditiecruise
• internationale vluchten
• hotelovernachtingen voor- en na de expeditiecruise
• drankjes en overige persoonlijke uitgaven aan boord
• reserveringskosten
• reis- en annuleringsverzekering
Wil je deze reis boeken?

Bel ons of bezoek deze pagina op tablet (houd hem dan horizontaal) of desktop computer om de boeking af te ronden.

026 3529 390

Liever je wensen per mail doorgeven?

Dat kan. Laat ons je wensen weten en we gaan voor je aan de slag.

Mailen

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.