Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Nieuw! Rondje Spitsbergen met de Meander

  • • Kleinschalig! max. 12 passagiers
  • • Zeer flexibel reisprogramma
  • • Avontuurlijke reis per zeilschip
Duur 14 Dagen

Soort Scheepsreizen

Prijs (vanaf) € 5.395

Met recht onze meest kleinschalige Askja reis naar Spitsbergen. Alle vrijheid onderweg!

Kleinschaligheid, wij houden ervan. Spitsbergen is nu zo'n bestemming waarvoor geldt: hoe flexibeler, hoe meer vrijheid onderweg, hoe leuker het wordt. Wij introduceren daarom dit jaar een nieuw schip: de Meander. Een Duitse schuit die in 1946 gebouwd werd, ijsversterkt en in de jaren negentig van de vorige eeuw omgebouwd tot zeilschip. Eerder koerste het schip al door de wateren van Antarctica, nu wordt het steven naar het uiterste noorden gewend. Met een kapitein aan het roer die de regio kent. Op expeditie met maximaal 12 passagiers en 5 bemanningsleden, kleinschaliger wordt het niet! Zeilen waar het kan, ontdekken waar mogelijk.

Op deze reis proberen we helemaal rond Spitsbergen te varen. Garanderen kunnen we dat niet, ijsgang, wind en stroming kunnen dwarsliggen. Wat we wel kunnen garanderen is een buitengewone reis door een buitengewoon gebied. IJsberen, poolvossen, walvissen, walrussen en zeehonden, ontelbare vogelsoorten. En niet te vergeten: de mooiste fjorden en de grootste gletsjer van het noordelijk halfrond. Ver, verder van onze bewoonde wereld. Toegang tot de ontoegankelijkste inhammen, een flexibel programma om optimaal van de reis te genieten. 

Klik hier voor meer over het zeilschip Meander.

Zes hutten, twaalf personen, een prima dagverblijf en een voor- en achterdek om niets te missen onderweg. Mooier kunnen we het niet maken. Een ervaren bemanning en een goed geoutilleerde keuken, twee zodiacs voor de landingen. Dagelijks zijn er landingen in de fjorden, bij een gletsjer of op de toendra. Uiteraard onder gewapende begeleiding, de lokale ijsberen houden we graag op afstand. Alle ingrediënten voor een geweldig avontuur zijn aanwezig. Natuurlijk doe je op een klein schip concessies in de ruimte. Alle tweepersoons hutten hebben een wastafel, er zijn in totaal twee douches, twee toiletten en er is een sauna. Het schip is centraal verwarmd. 

Op deze tweeweekse reis verken je de noordkust en het noordoosten van Spitsbergen. Bij Gravneset vaar je langs een historische plek. Daar waar Willem Barentsz voor anker ging en Spitsbergen haar naam gaf. In Smeerenburg vind je de resten van het roemruchte walvisjagersdorp uit de 17e eeuw. De talloze graven herinneren aan een gevaarlijk en ruig bestaan. De doorsteek door de Hinlopenstraat is soms spannend, hoeveel ijs drijft er dit jaar? Miljoenen alken leggen hun eieren op de stijle rotswand. Dan doemt de Brasvelbreen als een enorme ijswand in de verte op. Langs de oostkust is de kans om ijsberen te zien het grootst. Realiseer je dat dit geen echte zeilreis is, al worden zoveel mogelijk de zeilen gehesen. Zeilervaring is in elk geval niet nodig en meehelpen aan boord mag, maar hoeft niet. De focus ligt (zoals je van ons gewend bent) op de natuur en het Arctische dierenleven van Spitsbergen.

DISCLAIMER ! Alle routebeschrijvingen voor Spitsbergen zijn onder voorbehoud. Afhankelijk van weersomstandigheden en ijsgang én om te profiteren van aanwezig wildleven in een bepaald gebied kan het programma worden aangepast. Flexibiliteit is regel op deze expeditiecruise.

Lees meer over deze reis Wat is inbegrepen?

Dagprogramma

Dag 1 - Inscheping in Longyearbyen: Elke reis begint in Longyearbyen, de belangrijkste pleisterplaats van de archipel.  Als je gelegenheid hebt om het Svalbard Museum te bezoeken dan moet je dat zeker doen. Het is sowieso leuk om de sfeer van het dorpje op te snuiven. De haven is op loopafstand, je kunt vanaf 14.00 uur inschepen. We installeren ons in de hut en maken ons klaar voor vertrek. Dat zal 's avonds zijn, of afhankelijk van het weer de volgende ochtend.
Dag 2 - Forlandsundet, Ny-Ålesund: We verlaten Tryghamna en zeilen door de Forlandsundet. Als het weer het toelaat landen we op Fuglehuken, waar Willem Barentsz als eerste reiziger in Spitsbergen voet aan wal zette in 1596. Hier vinden we ook graven van walvisvaarders en bezoeken verschillende kolonies vogels. Mogelijk treffen we zeehonden en walrussen, die hier regelmatig in groepjes vertoeven.
Dag 3 - Smeerenburg en Ytre Norskøya: Vrijwel dagelijks proberen we op de meeste interessante plekken aan land te gaan. De gids is te allen tijde gewapend, in verband met het gevaar voor ijsberen. De gebieden die je bezoekt zijn onbewoond, aanlegsteigers ontbreken. Maar met een zodiac kun je op de meest ontoegankelijke plaatsen aan land komen. Smeerenburg is de volgende stop, het grootste 17de eeuwse walvisstation in het uiterste noorden van Spitsbergen. In de 17e en 18e eeuw werd er vanuit de Republiek fanatiek op walvissen gejaagd. Een bekende walvisjager-kapitein, die later Neerlands grootste zeeheld werd, was Michiel de Ruyter. We landen ook op Ytre Norskøya en mogelijk de Zeeuwse Uytkijk, waar we vele graven uit de gloriedagen van de walvisvaart treffen.
Dag 4 - 13 - Rond Spitsbergen: We varen hetzij naar Sorgfjord, waar we een goede kans hebben walrussen te zien, of naar Murchison Bay, ten noorden waarvan we een droge toendra vinden, de thuishaven van vele rendieren. Hier is ook een Zweeds onderzoeksstation. Maar het is heel goed mogelijk dat we van onze plannen af moeten wijken. Het definitieve reisschema wordt pas op het laatst gemaakt, als ijs, windrichting en weer beter te voorspellen zijn. Het ideale reisschema zou ons via bijvoorbeeld de Liefdefjord door de Hinlopenstraat voeren, waarna we op de Brasvelbreen stuiten, de grootste gletsjerwand van het noordelijk halfrond. Het smeltwater, dat in de zomer vanaf de ijswand in zee stort, trekt vogels en vissen. De Hinlopenstraat is overigens een vogelwalhalla. In de zomer nestelen miljoenen alken er langs de steile rotswanden. Daarna willen we langs de oostkust varen om uiteindelijk via de twee even mooie als grote fjorden in het zuidwesten weer terug te keren waar we begonnen: in Longyearbyen, het start- en eindpunt van je reis. Risico’s dat het rondje niet gemaakt kan worden zijn er altijd. Maar geen zorgen, ook een alternatieve terugreis is een geweldige route en we vermijden altijd herhaling. Fjorden genoeg onderweg! Aanlegplaatsen onderweg zijn afhankelijk van weer en ijsgang en natuurlijk van de kans om ijsberen te zien. De laatste jaren wemelt het aan de oostkust van de bultruggen.
  • Arctische stern
Karin Tolsma

Reisexpert

Liever echt maatwerk? Of vragen over deze reis?

Ben je helemaal óm en wil je meteen deze reis boeken? Gebruik dan onderstaande opties om jouw variant te selecteren en klik op 'Boek'. Je kunt ook nog extra wensen doorgeven. Ben je toch op zoek naar 100% maatwerk (bijvoorbeeld op basis van deze reis)? Vraag dan een maatwerk offerte aan en we nemen vliegensvlug contact met je op.

Maatwerk offerte 026 3529 390
Om resultaten te zien, vul alle vier onderstaande filters in

Vol
Gegarandeerde vertrekdatum
Nog een paar plaatsen beschikbaar
Nog genoeg plaatsen beschikbaar

Heb je vragen over deze reis?

Onze reisexperts kennen íedere uithoek van hun bestemming. Nou ja, bijna dan. Neem contact met ons op en we helpen je graag.

Ik wil bellen Mail ons

Een ogenblik geduld alstublieft. De prijzen worden geladen.

Overige info

IJs & weder dienende.
Het is goed mogelijk dat we van het reisschema afwijken. Elke route is onder voorbehoud van ijs, wind en weer. Zo gaat dat in het poolgebied. Het programma is verder ook flexibel, want er wordt natuurlijk graag een stukje omgevaren als er een ijsbeer te zien is of om walrussen te bekijken.

Vliegen naar Longyearbyen: wij kunnen ook de vluchten voor je verzorgen en doen hiervoor graag een aanbod. Dit kan echter pas vanaf ongeveer 11 maanden voor vertrek.

Wat is inbegrepen?

inbegrepen: 
• zeilcruise zoals omschreven met accommodatie aan boord op basis van volpension
• koffie en thee
• alle excursies en lezingen gedurende de expeditiecruise
• informatiepakket 
• CO2 compensatie reis

niet inbegrepen: 
• evt. brandstoftoeslag expeditiecruise
• internationale vluchten
• hotelovernachtingen voor- en na de expeditiecruise
• drankjes en overige persoonlijke uitgaven aan boord
• reserveringskosten
• reis- en annuleringsverzekering

Standaard hut: beschikt over stapelbed en wastafel. Vier standaardhutten delen twee douches en drie toiletten.
Comfort hut: beschikt over een stapel bed en een privé douche en toilet in de hut.


Wil je deze reis boeken?

Bel ons of bezoek deze pagina op tablet (houd hem dan horizontaal) of desktop computer om de boeking af te ronden.

026 3529 390

Liever je wensen per mail doorgeven?

Dat kan. Laat ons je wensen weten en we gaan voor je aan de slag.

Mailen

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.