Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Dagprogramma 8 Dagen

Schotse Hebriden, varen, wandelen en whisky

Terug

Schotland kent zo'n 800 kleine en grotere eilandjes en de Hebriden vormen hierin een belangrijke toeristische trekpleister. Het indrukwekkende landschap van de eilanden is zeer divers en bestaat uit grillige kustlijnen, zandstranden, kliffen, watervallen en idyllische vissersplaatsjes. Je ziet er tal van ruïnes en kastelen, in de pubs wordt nog traditionele folkmuziek gespeeld en de natuur is uitermate geschikt voor mooie wandelingen. We varen met ons zeilschip de Atlantis van Oban naar Ullapool en bezoeken een aantal van de mooiste eilanden. Sommige staan bekend vanwege de rokerige whisky die er vandaan komt (daar zul je er zeker een of twee van proeven tijdens een bezoek aan een whiskystokerij) maar onderweg wordt ook ruimte gemaakt voor wandelingen aan wal. Het programma staat nog niet geheel vast en de schipper laat zich leiden door cultuur, wind en weersomstandigheden. Maar ook kan het voorkomen dat we een stukje om gaan varen omdat er walvissen, orka's of papegaaiduikers gespot zijn! We leggen aan op plekken die zelden echt bezocht worden, puur omdat het zonder schip moeilijk is om er te komen. Kortom, vaar op een bijzonder zeilschip, wandel de wildernis in en sluit je dag af met een glas goudkleurige whisky!  

Dag 1

Aankomst Glasgow, transfer naar Oban

Op de luchthaven van Glasgow staat de bus klaar die ons naar de Atlantis in Oban brengt. Na het inschepen maak je kennis met de bemanning. Daarna is het tijd voor een uitgebreid diner. Na nog even gezellig na geborreld te hebben wordt de kooi opgezocht. Afhankelijk van de weersomstandigheden verlaten we de haven en gaan we al op weg naar onze eerste bestemming.

Dag 2-3

Isle of Mull en Tobermory

De oversteek naar Mull is vrij kort, het eiland ligt recht tegenover Oban. Mull is één van de beste plaatsen om zeldzame zeearends te zien. En kijk tijdens het varen ook zeker uit naar walvissen, dolfijnen, reuzenhaaien of andere zeedieren!

Het eiland Mull in de binnen-Hebriden is het derde eiland van West-Schotland.  Het eiland was ooit een Viking bolwerk en werd in 1100 door Vikingen geplunderd. Wij zeilen vlak het prachtig gerestaureerde Duart Castle. Na een mooie tocht meren wij af in het  vissersplaatsje Tobermory met zijn beroemde whisky distilleerderij, leuke pubs, restaurants en winkeltjes. Vrolijk gekleurde huizen staan dichtbij de waterkant en het heeft een reeks aan onafhankelijke bedrijven, inclusief een chocolaterie, bakkerij, kaarsenmaker, zilversmid, kunstgalerie en een pottenbakker. We maken tijd om de distilleerderij te bezoeken en zoeken ook naar wandelmogelijkheden, want die zijn er hier volop.

Dag 4-6

Via Rum naar Skye en Harris

We varen via de Small Isles naar het noorden. Alle vier de eilandjes, Rum, Eigg, Muck en Canna liggen als pareltjes in een streng ten zuiden van het grotere eiland Skye. Naast dat Rum is het grootste eiland van de vier Small Isles is (er wonen slechts circa 30 mensen!) is het ook het meest spectaculaire eiland. Een soort verkleinde versie van het eiland Skye. Nadat het lange tijd in privé eigendom was van de Bulloughs, textielmagnaten uit Lancashire, is het eiland in 1957 verkocht aan de Nature Conservancy. Sindsdien is het een reservaat voor herten, wilde geiten, ponies, zee adelaars en zo'n 120.000 Noordse pijlstormvogels.

Skye is de grootste van de Binnen-Hebriden (ongeveer de provincie Zeeland) en heeft één van de meest indrukwekkende landschappen van de Schotse Westkust. Het biedt daarom ook uitstekende wandelmogelijkheden. Het eiland heeft een rijke historie, van prehistorische locaties tot geheimzinnige kastelen. Daarna stappen we weer aan boord om naar de Harris te varen. Otters, zeehonden, walvissen en dolfijnen zijn hier vaste gasten, naast de herten op het eiland, die je in vrijwel het gehele gebied tegenkomt. 

Onderweg geeft de bemanning zeilinstructies zodat iedereen die wil mee kan helpen als de zeilen gehesen worden. Wat het programma wordt? Afhankelijk van het weer maken we wandelingen, bezoeken we een kasteel en kleine haventjes, drinken we een lokaal biertje in de pub of bezoeken we een distilleerderij. Het kan allemaal. 

Dag 7

Isle of Harris

Ht eilandje Harris ligt ten zuiden van Lewis, twee eilandjes die vaak samen in één noemer genoemd worden. Lewis en Harris vormen het grootste eiland aan de Schotse Westkust. Harris heeft een spectaculaire mix van ruige bergen, eenzame stranden, kale rotsen en kleurrijke weilanden met wilde bloemen. Een prima plek weer voor een mooie wandeling!

Tarbert is een klein havenplaatsje met een bijzondere locatie, weggestopt op een nauwe landtong die het noorden en het zuiden van Harris met elkaar verbindt. We gaan hier aan wal waar we de Isle of Harris distilleerderij bezoeken. Daarna volgt de oversteek naar het vaste land van Schotland. Ullapool is onze eindbestemming waar we weer van boord gaan.

Dag 8

Ontscheping in Ullapool, transfer naar Inverness

Helaas is de reis weer ten einde gekomen. Na het ontbijt gaan we om 07.45 uur van boord. Een transferbus zal om 08.00 klaarstaan om ons naar de luchthaven van Inverness brengen.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe