Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Dagprogramma 9 Dagen

Islay Whiskyfestival 2020

Terug

Het eiland Islay, ook wel de koningin van de Schotse Hebriden genoemd, staat het beste bekend om haar rokerige whisky's. Alleen al op Islay zijn negen distileerderijen gevestigd en binnenkort komt daar nóg een bij wanneer de Port Ellen weer nieuw leven ingeblazen wordt. Het jaarlijkse Feis Ile Festival op Islay is inmiddels uitgegroeid tot het populairste, zo niet belangrijkste festival voor whiskyliefhebbers. Met het zeilschip Atlantis vaar je tijdens deze speciale festival reis van Oban naar Islay. Het schip legt zo dicht als mogelijk is aan bij de verschillende stokerijen, die op de betrokken dag open huis houden en waar allerlei typsich Schotse activiteiten worden georganiseerd . Een festival lang onbekommerd op Islay en Jura, hoe mooi wil je het hebben?  Een leuke impressie van de reis uit 2017 tref hier aan!

Dag 1

Aankomst Oban

Vertrek vanaf Schiphol naar Glasgow waar een bus klaarstaat die je naar de haven van Oban brengt. Vervolgens volgt inscheping, vertrek en diner aan boord. Afhankelijk van de weersomstandigheden vertrekken we deze avond al voor de overtocht naar Bruichladdich of de volgende morgen.

Het Islay Whiskyfestival trekt jaarlijks duizenden bezoekers vanuit de hele wereld. Het is dan ook zeer aan te raden om kaartjes voor de diverse evenementen te boeken, evenals rondleidingen in de diverse distilleerderijen. Meer informatie hierover treft u aan op:  http://www.islayfestival.com/distillery-programme/

Dag 2

Islay, Bruichladdich

De Bruichladdich Distillery ligt op de zuidwestelijke punt van het eiland Islay. Ze produceren 3 single malt whisky's namelijk Bruichladdich, Port Charlotte en Octomore en een gin, The Botanist. Vanaf de middag hebben we tevens de beschikking over 2 busjes waarmee we het eiland over kunnen rijden om iedereen op de juiste plek naar keuze te kunnen brengen. Deze blijven de rest van de week tot onze beschikking.

http://www.islayfestival.com/distillery-programme/

Dag 3

Caol IIa

We varen langs de kust van Islay en als het lukt dan meren we af bij de steiger van Caol-Ila. Deze ligt bijna op het terrein van de distilleerderij! We bevinden ons in één van de meest afgelegen en schitterende gebieden van de Schotse westkust. Islay ligt vlak naast het eiland Jura. Deze twee eilanden worden gescheiden door de baai van Islay, Caol-Ila in het Gaelic.

Vanaf de distilleerderij heb je een schitterend uitzicht over de Sound of Islay met op de achtergrond het eiland Jura. Maar ook zoeken we natuurlijk tijd voor activiteiten als wandelen. En juist omdat we twee busjes ter beschikking hebben kunnen we iedereen naar de gewenste plek brengen.

http://www.islayfestival.com/distillery-programme/

Dag 4

Laphroaig

Vandaag staat de distileerderij van Laphroaig op het programma. Islay dankt veel van haar roem aan haar negen distilleerderijen, die miljoenen liters vloeibaar goud produceren. Vanwege de diverse belastingen die op alcohol geheven worden, wordt wel gezegd dat dit het zwaarst belastte deel van Groot-Brittannië is! De drie stokerijen in het zuiden van Islay liggen vlak bij elkaar: Laphroaig,  Ardbeg en Lagavullin. Ze hebben die kenmerkende rokerige geur en smaak die typisch is voor Islay. De gemoute gerst wordt gedroogd boven de op Islay gewonnen turf en de rook hiervan trekt in de whisky. We leggen aan bij Port Ellen en het busje brengt ons bij de stokerij van Laphroaig óf we ankeren aan en gaan per zodiac naar wal.

Dag 5

Port Ellen voor bezoek aan Bowmore

De distilleerderij van Bowmore ligt direct tegenover die van Bruichladdich en het is goed mogelijk dat we hier naar deze distileerderij gaan per busje. Het is slechts 17 kilometer van Port Ellen verwijderd. Bowmore heeft zich in 1779 als eerste single malt whiskydistilleerderij op het eiland gevestigd en is daarmee van één van de oudste distilleerderijen van Schotland.

Eén van de activiteiten tijdens het festival in 2019 was een Islay Mist’ery Tour vanaf Bowmore. Dit avondvullende programma per bus was één groot mysterie, startte om 18.00 uur, traditionele muziek en 3-gangen diner inbegrepen. Zodra het 2020 programma bekend wordt wees er dan snel bij, wie weet wordt deze tour dan wederom georganiseerd!  http://www.islayfestival.com/distillery-programme/ 

Dag 6

Kilchoman

Vandaag is de open dag van Kilchoman Distillery, de kleinste en enige onafhankelijke distilleerderij op het eiland. Lange tijd was het ook de nieuwste stokerij op Islay echter mag nu de dit jaar geopende Ardnahoe deze titel dragen. De distilleerderij van Kilchoman ligt aan de westkant van het eiland en is gebouwd in de leegstaande gebouwen van een nog werkzame boerderij. Men wilde zoveel mogelijk gebruik maken van lokale ingrediënten om zo een typische Islay whisky te creëren. Houd je van zwaar geturfde whisky's dan zit je bij Kilchoman goed, dit is één van de zwaarst geturfde whisky's. 

Dag 7

Bunnahabhain en Jura

Vandaag zijn de open dagen van Bunnahabhain en Jura en als het even mogelijk is proberen we beide distilleerderijen te bezoeken. De stokerij van Bunnahabhain is de meest noordelijk gelegen stokerij van Islay en light aan de monding van de Margadele River. Bunnahabhain komt uit het Gealic en betekent ook 'Monding van de rivier'.

Het ruige, kleine eilandje Jura heeft slechts 1 stokerij, een winkel en een kroeg. Jura is een klassieke distilleerderij en is oorspronkelijk opgericht in 1810 door Archibald Campbell en is in handen van Whyte and Mackay. Ze produceren voornamelijk Single malts. De Isle of Jura is een opvallend milde en droge whisky, met een licht rokerige smaak en geur van honing. De whisky is er in een 10, 16 en 21 jaar oude botteling.

Het eilandje Jura is één van de meest ruige plekken van Schotland. Het heeft slechts 200 inwoners. Daarnaast leeft er een populatie van meer dan 5000 wilde herten op het eiland. George Orwell reisde naar Jura om hier zijn roemruchte werk 1984 af te maken. Hij woonde tussen 1946 en 1948 op een boerderij in het noorden van het eiland waar je nog steeds naartoe kunt wandelen.

Dag 8

Ardbeg en verder naar Troon

Traditioneel wordt het whiskyfestival afgesloten bij de distilleerderij van Ardbeg, vlakbij Port Ellen. De stokerij stamt uit 1815 maar is niet aaneensluitend actief geweest. In de jaren tachtig lag de productie tijdelijk stil. In 1997 is de stokerij gered door de Glenmorangie Company, die verder is gegaan met de productie van de, voor Ardbeg zo karakteristieke, zwaar rokerige whiskies. Met slechts twee pot stills heeft deze kleine distilleerderij een enorme productie van 1,3 miljoen liter whisky per jaar. Er wordt hard gewerkt aan uitbreiding van de stokerij, men verwacht voor het einde van het jaar klaar te zijn met de aanleg van 2 extra stills.

Helaas is dit ook alweer de laatste dag op Islay. We varen weer terug  naar het vaste land, in de richting van Troon. Onderweg passeren we het hooggelegen Mull of Kintyre, de meest zuidwestelijke punt van het Kintyre schiereiland. De vuurtoren, die uit 1788 stamt, is een bekend lokaal oriëntatiepunt. Wereldwijde roem bereikte de plek in 1977, toen Paul McCartney met Mull of Kintyre één van zijn grote hits scoorde. Het was een ode, naar eigen zeggen een liefdesverklaring, aan een stuk land dat ook in zijn bezit is.

In de loop van de avond of nacht arriveren we in Troon.

Dag 9

Einde van de reis in Troon

Na het ontbijt is deze reis helaas weer ten einde gekomen.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe