Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Dagprogramma 17 Dagen

De Noordwest passage

Terug Bekijk samenvatting

Ruim drieëneenhalve eeuw hebben ontdekkingsreizigers zich stukgebeten op een van de meest legendarische routes: de Northwest Passage. Deze doorvaart is veel korter dan via Kaap Hoorn of Kaap de Goede Hoop, als al dat ijs maar niet in de weg zou liggen. Velen verdwaalden, verdwenen of liepen vast in het ijs, tot Amundsen in 1903 de weg plaveide. De Northwest Passage is maar korte tijd in het jaar bereisbaar. Dit is een nog altijd fabelachtige tocht op het randje van de wereld.

Dag 1

Kangerlussuaq (Sondre Stromfjord)

Kangerlussuaq is een voormalige US Air Force basis en de primaire luchthaven van Groenland. Na een vier uur durende vlucht vanuit Toronto, worden we over Groenland's langste weg per bus naar de haven gebracht (deze weg is slechts 20 km lang!) Daar vandaan word je per zodiac naar het schip gebracht.

Het Sondre Stromfjord is een van de langste fjorden ter wereld en biedt een 168 kilometer lang panorama van prachtige landschappen. Het vertrekpunt van deze reis, Kangerlussuaq, is gelegen aan de uiterste oostzijde van het fjord en betekent 'Het grote fjord’. Het avontuur begint zodra het schip de haven verlaat en het indrukwekkende fjord op vaart, de zonsondergang tegemoet.

Dag 2

langs de kust bij Sisimuit

Sisimiut is de op een na grootste stad van Groenland en wordt al 4500 jaar bewoond. Eerst door de Saqqaq, de Dorset en daarna door de Thule (de voorouders van de huidige bevolking, de Inuit). Hun nakomelingen vormen de meerderheid van de ongeveer 6000 inwoners die er nu leven. In de ijsvrije wateren rondom Sisimiut komen veel walvissen en zeehonden voor. Op dit moment is Sisimiut het grootste zakencentrum ten noorden van Nuuk en de snelst groeiende stad van Groenland.

Dag 3

Ilulissat, de ijsbergenhoofdstad van de wereld

Ilulissat betekent letterlijk “ijsberg” en een toepasselijkere naam bestaat niet. Tijdens het bezoek is er tijd om deze kleurrijke stad te verkennen en een wandeling te maken naar een hooggelegen uitzichtpunt voor een prachtig uitzicht over de ijsvelden. Ook wordt er per Zodiacs een tocht gemaakt door het Ilulissat ijsfjord (Unesco Werelderfgoed).

De Sermeq Kujalleq Gletsjer is een van de meest actieve en snelst bewegende gletsjers ter wereld; de gletsjers verplaatst zicht 19 meter per dag en jaarlijks brokkelt er meer dan 35 km² ijs af.

De gletsjer is al meer dan 250 jaar onderwerp van wetenschappelijk onderzoek.

Dag 4-6

Varen langs de kust van West-Groenland

Gedurende drie dagen verkennen we de ruige kust van West Groenland. We maken zodiac cruises en varen door spectaculaire fjorden waar we kennismaken met de walvissen en schitterende wereld van gletsjers en ijs.

Er zijn talloze plekken waar we kunnen landen, waarbij we rekening houden met weersomstandigheden en wildleven dat gespot is. Wanneer we Groenland verlaten steken we Baffin Bay over naar Nunavut. Aan boord worden regelmatig lezingen gegeven waar we veel van kunnen leren!

Dag 7

Qikiqtarjuaq

Qikiqtarjuaq is een kleine gemeenschap op Broughton Island in Nunavut. Het staat bekend om het wildleven, kunst en het Aujuittuq National Park. De inwoners van "Qik" zullen je hartelijk welkom heten. Je zult er veel lokale, getalenteerde kunstenaars kunnen ontmoeten waar je meer van kunt leren over hun manier van leven. Ze maken prachtige sieraden die ze verkopen. 

Dag 8-9

Oost Baffin Island

In dit gebied zullen we expeditie dagen hebben in de puurste zin van het woord, terwijl we navigeren door de fjorden van Oost Baffin Island. Je schip biedt een prima mobiel platform waarvan je prachtig uitzicht hebt over de omgeving, terwijl onze zodiacs de mogelijkheid bieden om dichtbij te komen wanneer zich een mogelijkheid voordoet.

De expeditieleider staat voordurend op de uitkijk om ijsberen, beluga's, narwhals en andere zeedieren te spotten en zodra ze gepot zijn doen we er alles aan om je de kans gegeven ze van dichtbij te zien.

Dag 10

Devon Island

Devon Island is het grootste onbewoonde eiland op aarde en beslaat meer dan 50.000 km². Het werd voor het eerst waargenomen door de Europeanen in 1616, hoewel ze hier nooit een basiskamp hebben gesticht, tot de komst van de Hudson’s Bay Company, 300 jaar later. De bodem van het eiland bestaat uit roodachtig gneis en Paleolithisch siltsteen en leisteen; dit in combinatie met het harde klimaat heeft geleid tot vergelijkingen met de planeet Mars.

Dag 11

Beechey Island

In 1845 ging Sir John Franklin met 129 mannen en 2 schepen op expeditie naar het kanaal van Wellington; niemand keerde terug van deze noodlottige expeditie. Pas 2 jaar later werd een zoektocht gestart, maar afgezien van drie lichamen die hier begraven lagen zijn er alleen enkele overblijfselen gevonden die wijzen op de verdwijning van deze Britse expeditie groep. In het najaar van 2014 ontdekten Canadese Archeologen de resten van de HMS Erebus in de bevroren wateren van de Noordwestelijke Passage. En in de herfst van 2016 leidden verdere zoektochten naar de ontdekking van Franklin's tweede schip: de Terror.

Dag 12-13

Peel Sound en Parry Channel

De meest voor de hand liggende route door de Noordwest Passage is Parry Channel, echter de kans dat we hier ook door kunnen komen is vaak gering vanwege het pakijs. Dit kanaal is genoemd naar de ontdekkingsreiziger WIlliam Edward Parry, die niet verder kwam als Melville Island in 1819 voordat hij strandde door ijs in de McClure Strait.

Franklin nam de zuidelijke route door Peel Sound. In dit gebied vind je veel wild en ontelbare plekken die we kunnen verkennen. Het biedt een optimale omgeving om te wandelen en de geologische diversiteit van deze regio te bestuderen.

Dag 14-16

Kitikmeot region

De Kitikmeot regio bestaat uit delenv an Victoria Island en het aangrenzende deel op het vaste land tot aan Boothia Peninsula, King William Island en het zuidelijke deel van het Prince of Whales Island. De laatste tijd is deze regio bekend geworden omdat hier de verloren schepen van de Franklin expedities gevonden zijn. Het is het minst druk bevolkte gebied van Nunavut maar er is een ongekende hoeveelheid aan wild te vinden zowel aan land als in het water.

Dag 17

Kugluktuk (Coppermine)

Kugluktuk, gelegen aan de monding van de rivier de Coppermine ten zuidwesten Van Victoria Island, is de meest westelijk gelegen gemeenschap in Nunavut. Op 01 januari 1996 kreeg de plaats haar oorspronkelijke Inuinnaqtun naam Kugluktuk terug, wat "plaats van bewegende wateren” betekent. De Coppermine River is als Canadees Erfgoed aangewezen i.v.m. de belangrijke rol die het speelde als een ontdekkings- en bonthandel route. Koperafzettingen langs de rivier hebben de eerste ontdekkers naar dit gebied aangetrokken.

Vandaag is alweer je laatste dag aan boord van de Ocean Endeavour; in de loop van de dag word je naar de luchthaven gebracht voor je vlucht naar Calgary.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.