Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Dagprogramma 16 Dagen

Roadtrip Noord-Scandinavië

Terug Bekijk samenvatting

Wat deze rondreis Scandinavië bijzonder maakt, is het contrast tussen de verschillende landschappen die je onderweg tegenkomt. Je combineert de Scandinavische landen Finland, Noorwegen en Zweden tijdens één roadtrip. Je Scandinavië vakantie start in Finland waarna je via de toendra naar de Noordkaap reist. Via de fjorden rijd je vervolgens naar de magische eilanden van de Vesterålen en Lofoten. Na een verblijf in Zweeds Lapland keer je weer terug in Finland en heb je ontzettend veel indrukken opgedaan van de overweldigende natuur en cultuur.

Dag 1 (ca. 10 km)

Accommodatie: Santa's Hotel Santa Claus (LO) of vergelijkbaar

Vlucht Amsterdam - Helsinki - Rovaniemi, huurauto ophalen

Vanaf Schiphol vlieg je via Helsinki naar Rovaniemi in het noorden van Finland. De huurauto staat klaar op het vliegveld, waarna je naar het hotel in Rovaniemi rijdt voor de eerste overnachting.

Dag 2 (ca. 330 km)

Accommodatie: Wilderness Hotel Inari (LO) of vergelijkbaar

Rit naar Inari

Na een bezoek aan het Santa Claus Village op de poolcirkel, waar je alvast de kerstkaarten op de post kunt doen, ga je op weg naar Inari. Inari ligt in het hoge noorden van Finland en aan het grote Inari meer. Je verblijft één nacht in de omgeving van Inari. Wil je een stop maken onderweg? Bezoek dan de amethistmijn in de omgeving van Luosto. 

Dag 3 (ca. 120 km)

Accommodatie: Scandic Hotel Karasjok (LO) of vergelijkbaar

Rit naar Karasjok

Na het ontbijt trek je verder en rijd je over de verlaten toendra naar Noorwegen. De verlatenheid van het gebied dat je tegemoet gaat zal je verbazen. Je verblijft één nacht in Karasjok. Bezoek het cultureel park Sámpi met openluchtmuseum in Karasjok. Hier kom je veel te weten over de Sami cultuur: de geschiedenis, tradities en mythologie van de oorspronkelijke bewoners van Lapland. 

Dag 4 (ca. 300 km)

Accommodatie: Hotel the View (LO) of vergelijkbaar

Rit naar Honningsvåg, bezoek Noordkaap

Na het ontbijt neem je afscheid van deze speciale plek. Je rijdt dan over de ‘rendierweg’ richting Honningsvåg. De naam van de weg verklapt het al, je moet niet verbaasd opkijken als je rendieren op de weg tegenkomt. Honningsvåg ligt op het eiland Magerøya en is dé uitvalsbasis voor een bezoek aan de Noordkaap. ‘s Avonds kan je nog de laatste 35 kilometer naar de Noordkaap rijden. Op de punt van de kaap staat een wereldbol en het plateau eindigt als een steile klif van meer dan 300 meter. Je staat nu op de noordelijkste punt van Europa. Het weer hier is vaak wisselvallig. Als het helder is heb je een prachtig uitzicht over de zee en kan je het verschijnsel middernachtzon bewonderen.

Dag 5

Accommodatie: Hotel the View (LO) of vergelijkbaar

Vrije dag, vogelexcursie Gjesværstappen (optioneel)

Vandaag heb je de dag vrij te besteden op het Noordkaap eiland. Vanuit Gjesvær vertrekt een twee uur durende boottocht naar het natuurreservaat Gjesværstappen. Vanaf de boot observeer je grote kolonies papegaaiduikers en drieteenmeeuwen. Bovendien heb je grote kans om ook zeekoeten, jan-van-genten, noorse stormvogels en zeearenden te zien. Vanaf het vissersdorpje Skarsvåg start een mooie wandeling van 2,5 kilometer naar de rotspoort 'Kirkeporten' vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de Noordkaap. 

Dag 6 (ca. 375 km)

Accommodatie: Thon Hotel Alta (LO) of vergelijkbaar

Rit over het Finnmark plateau naar Alta

Je laat de Noordkaap achter je en rijdt over het uitgestrekte Finnmark plateau naar Alta. In Alta  zijn eeuwenoude rotstekeningen te bezichtigen in het Alta museum. De rotstekeningen liggen aan een pad langs het Altafjord. Je verblijft een nacht in Alta.

Dag 7 (ca. 150 km)

Accommodatie: Clarion The Edge (LO) of vergelijkbaar

Rit naar Tromsø

Je rijdt vandaag naar Tromsø. Het landschap is nu echt aan het veranderen. Je ziet de diepe fjorden en de met sneeuw bedekte hoge toppen van de Lyngenalpen. Je hebt de keuze uit de verkorte route met veerboten over de Lyngen- en Ulsfjorden of de route die zich met tunnels en bochten een weg baant naar Tromsø. De aankomende twee nachten verblijf je in Tromsø.

Dag 8

Accommodatie: Clarion The Edge (LO) of vergelijkbaar

Vrije dag in Tromsø

Tromsø is een levendige stad die gebouwd is op een eiland. Er is een uitgebreid aanbod aan cafés, restaurants en musea. Interessante musea zijn het Poolmuseum en het Polaria, een centrum voor het Arctisch gebied. De moderne IJszeekathedraal ligt aan de overkant van het fjord, dat met een lange brug verbonden is met de stad. Hier kan je ook een kabelbaan nemen naar de top van de berg Storsteinen voor een schitterend uitzicht op de stad.

Dag 9 (ca. 250 km)

Accommodatie: Hotell Marena (LO) of vergelijkbaar

Rit naar Andenes, Vesterålen

De rit van vandaag gaat naar de Vesterålen waarbij de rit twee keer onderbroken wordt door een ferryovertocht. Je rijdt via het prachtige eiland Senja, bekend als 'Noorwegen in het klein'. Hier rijd je over de nationaal toeristische route waarbij je langs diverse mooie uitzichtpunten rijdt. Vanaf Gryllefjord neem je de ferry naar Andenes. Andenes ligt op het noordelijkste eiland van de Vesterålen. Je verblijft twee nachten in Andenes.

Dag 10

Accommodatie: Hotell Marena (LO) of vergelijkbaar

Vrije dag, walvisexcursie (optioneel)

De eilanden van de Vesterålen zijn dunbevolkt en het landschap is minder ruig dan de Lofoten. Je maakt mooie wandelingen waarbij je de natuur bijna helemaal voor jezelf hebt. Vanuit Andenes worden walvisexcursies georganiseerd. Bij Bleik, net iets zuidelijk van Andenes, vertrekt de vogelexcursie naar het eiland Bleiksøya waar veel papegaaiduikers te spotten zijn.

Dag 11 (ca. 285 km)

Accommodatie: Statles Rorbusenter (LO) of vergelijkbaar

Rit naar Mortsund, Lofoten

Vandaag gaat de rit naar de Lofoten. De eilanden van de Lofoten kenmerken zich door een ruig landschap, pittoreske vissersdorpjes en de houten visrekken waar kabeljauw aan hangt te drogen tot half juni. Je volgt de Lofast route over diverse eilanden naar Mortsund waar je twee nachten verblijft aan het water.

Dag 12

Accommodatie: Statles Rorbusenter (LO) of vergelijkbaar

Vrije dag op de Lofoten

De vissersplaatsjes liggen langs de kust en de gekleurde huisjes steken vaak mooi af tegen de omgeving, dat prachtige beelden oplevert. Het meest zuidelijke plaatsje dat je met de auto kunt bereiken is Å. Onderweg kom je langs diverse mooie kustplaatsjes zoals Nusfjord en Reine. Veel kunstenaars en schilders hebben zich laten inspireren door het landschap en het bijzondere lofotenlicht. Je komt dan ook overal op de Lofoten kunstgalleries tegen. Op de Lofoten maak je de mooiste wandelingen naar hoge bergpieken en verlaten witte zandstranden.

Dag 13 (ca. 245 km)

Accommodatie: Thon Hotel Harstad (LO) of vergelijkbaar

Rit naar Harstad

Na het ontbijt ga je op weg naar Harstad, de toehangspoort to de Lofoten en Vesterålen. Het is aan te raden om vroeg te vertrekken want er is nog genoeg te zien vandaag onderweg. Bezoek bijvoorbeeld de sfeervolle plaatsen Henningsvær en Svolvær. Je verblijft één nacht in Harstad.

Dag 14 (ca. 275 km)

Accommodatie: Icehotel, 'warme' kamer (LO) of vergelijkbaar

Rit naar Jukkasjärvi

Vandaag steek je de grens over met Zweden en rijd je naar Kiruna. De weg loopt hier parallel aan de spoorbaan die van Kiruna naar Narvik loopt en is aangelegd na de vondst van grote hoeveelheden ijzererts in Kiruna. Langs deze route ligt Abisko en het gelijknamige nationale park, dat een stop waard is. Abisko is het uitgangspunt voor wandeltochten door het met berkenbos begroeide rivierdal met mooie watervallen. Het park wordt omringt door een berggebied met hoge toppen. In Kiruna kan je een speciaal bezoekerscentrum bezoeken dat 450 meter onder de grond is gevestigd en een indruk geeft over de ertswinning. Je verblijft een nacht in de omgeving van Kiruna, in Jukkasjärvi.

Dag 15 (ca. 335 km)

Accommodatie: Santa's Hotel Santa Claus (LO) of vergelijkbaar

Rit naar Rovaniemi

Na het ontijt reis je verder naar Rovaniemi, het eindpunt van deze reis. De rit gaat door het verlaten landschap van Zweeds en Fins Lapland. Je verblijft één nacht in het centrum van Rovaniemi.  

Dag 16 (ca. 10 km)

Huurauto inleveren, terugvlucht naar Amsterdam

Vandaag neem je afscheid van het hoge noorden van Scandinavië. Je levert de huurauto in op de luchthaven en vliegt terug naar Nederland.

Let op: autohuur is volgens het 24 uur systeem. Je dient de auto in te leveren op hetzelfde tijdstip als waarop je de auto op de eerste huurdag hebt opgehaald op het vliegveld. Indien je de auto later inlevert zal er een extra huurdag worden berekend.

N.B. In het voor- en naseizoen, grofweg buiten de maanden juni, juli en augustus, kan het weer van invloed zijn op de bereikbaarheid van bepaalde attracties en op de reisduur van bepaalde trajecten. In dat geval kan het voorkomen dat reizigers bovengenoemd dagprogramma enigszins moeten aanpassen.  

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.