Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Dagprogramma 5 Dagen

Vulkanisme rond Reykjavík

Terug Bekijk samenvatting

Tijdens deze reis bezoek je niet alleen de levendige hoofdstad Reykjavík, maar ook de vulkanische plekken rondom de hoofdstad. Je ziet de stoom uit de grond komen, de geiser spuiten en modderpoelen koken. Grijp nu de kans om de nog warme lava van de uitbarsting in augustus 2022 in het dal Meradalir op het schiereiland Reykjanes te bezoeken. De hele  reis beschik je over een huurauto en het verblijf is in hotels.     

Dag 1 (ca. 45 km)

Vlucht naar Keflavík, auto ophalen en naar Reykjavík

Vanaf Schiphol vlieg je in drie uur naar de luchthaven Keflavík, waar je de auto ophaalt. Je rijdt naar Reykjavík voor je eerste overnachting. ’s Avonds ga je uit eten in één van de vele restaurants. Je kunt wandelen langs de zee of door de winkelstraten in het centrum. 

Dag 2 (ca. 50 km)

Reykjavík en naar Hveragerdi

In de ochtend heb je tijd om Reykjavík te verkennen of een walvisexcursie te maken vanuit de haven. Bezoek de mooie kerk, Hallgrimskirkja. Je kunt omhoog in de toren van de kerk en de stad van bovenaf bekijken. Ook zijn er verschillende musea, moderne architectuur zoals bij het nieuwe congrescentrum Harpa, galeries en de nieuwe wijk Grandi bij de haven. Je overnacht één nacht in Hveragerdi of omgeving. Dit dorpje ligt in een geothermisch gebied en je kunt vanaf de bergpas, voordat je dit dorpje inrijdt, de stoompluimen al zien. Hveragerði is vooral bekend om zijn kassen. Hier worden bloemen, fruit en groente voor de IJslandse markt geteeld. Ook kun je prachtige wandelingen maken, bijvoorbeeld door aan het eind van het dorp naar boven te wandelen. Je wandelt dan aan de zuidkant van het Hengill gebergte in ongeveer een uur naar een warme beek, waar de liefhebber een bad kan nemen. 

Dag 3 (ca. 250 km)

Geysir en Gullfoss en naar Reykjanes

Je bezoekt de twee beroemde hoogtepunten van dit vulkaaneiland: de geisers en bronnen van Geysir en de indrukwekkende waterval Gullfoss. Nog meer overweldigende natuur vind je in nationaal park Thingvellir. Een brede vallei met kloven en scheuren, helder water, lage begroeiing en een groot meer. Lees ook over de historische betekenis van deze plek voor de IJslandse natie. Dan rijd je door naar het schiereiland Reykjanes, ten zuiden en zuidwesten van Reykjavík. De natuur heeft er een mooi landschap gevormd. Bijna het gehele schiereiland bestaat uit en is bedekt met lava. Sommige lavavelden liggen er al honderden jaren, maar in 2021 en 2022 zijn er weer nieuwe lavavelden ontstaan door de recente vulkaanuitbarstingen. De bochtige wegen leiden je door een onwaarschijnlijk mooi heuvelachtig landschap van zwart vulkanisch zand met plukken groen. Je verblijft twee nachten in Grindavík of Keflavík.

Dag 4 (ca. 100 km)

Lava en jongste kraters van IJsland

Vandaag staat in het teken van de verse lava en jongste kraters van IJsland. Het rommelt al een tijd in dit gebied en een periode van kleine en grotere aardbevingen leidde in maart 2021 tot een vulkaanuitbarsting Fagradalsfjall die ruim een half jaar duurde. Na een korte periode van relatieve rust kondigde een reeks aardbevingen een nieuwe eruptie aan, die op 3 augustus 2022 begon. De eruptie Meradalir duurde enkele weken. Een bezoek aan en wandeling in het dal waar je de damp nog uit de breuken en scheuren in het lavaveld ziet komen, zal een deel van de dag in beslag nemen. 
Rij in ieder geval ook langs de ruige kustlijn en naar de kleurrijke solfatarenvelden van Krysuvík waar de aarde leeft, borrelt en stoomt. Op de uiterste zuidwest punt staat de Reykjanes vuurtoren als een baken in het landschap. Vlak daarbij is nog een hete bronnen gebied, Gunnuhver. 

Dag 5 (ca. 5 km)

Naar Keflavík, inleveren auto en vroege vlucht Keflavík - Amsterdam

Je neemt vroeg in de ochtend afscheid van IJsland en rijdt met je auto naar het vliegveld. Je levert de auto in en vliegt terug naar Nederland.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.