Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Dagprogramma 15 Dagen

Veelzijdig IJsland

Terug

In twee weken tijd maak je de complete ronde van IJsland. Je verblijft in een combinatie van hotels en guesthouses en twee keer langere tijd in een vakantiehuisje. In het vakantiehuisje kun je zelf koken en vaak ook een ontspannend bad nemen in een hotpot. Het reistempo is erg rustig en daardoor heb je alle tijd voor wandelingen en excursies. Ga bijvoorbeeld juist op de momenten met mooi ochtend- of avondlicht naar de bekende hoogtepunten. Je hebt alle ruimte om de dagen naar eigen inzicht te plannen. Ideaal dus voor rustzoekers en gezinnen.

Dag 1 (ca. 50 km)

Vlucht Amsterdam - Keflavík, auto ophalen en naar Reykjavík

Vanaf Schiphol vlieg je naar Keflavík, de internationale luchthaven in het zuidwesten van IJsland. Je 4WD auto staat klaar op het vliegveld, waarna je het schiereiland Reykjanes oprijdt. Hier kan je een rondrit maken door de zwarte lavavelden en langs de ruige kust. Dit is voor veel toeristen nog een onbekend gebied. Op meerdere plaatsen zijn hete bronnen met borrelende modderpoelen en stomende zwavelbronnen. Op dit schiereiland ligt ook de bekende Blue Lagoon. Hier kan je een bad nemen in het blauwwitte water dat afkomstig is van een geothermische centrale. Het water heeft een temperatuur van rond de 37°C, bevat veel zouten en heeft ook een genezende werking. Vervolgens rijd je naar de hoofdstad Reykjavík, waar je overnacht. Als je een late aankomst heeft op IJsland kun je ook in de omgeving van de luchthaven verblijven zodat je niet zo ver meer hoeft te rijden. 

Dag 2 (ca. 285 km)

Rit naar Skagafjördur in Noord-IJsland

Je eerste dagrit voert naar het hete bronnengebied Reykholt. Reizigers die een 4WD hebben gehuurd kunnen daar via de binnenlandroute Kaldidalur naartoe rijden als de route geopend is, anderen over de ringweg. Je kunt een bezoek brengen aan het Reykholtsdal. Ten oosten van Reykholt liggen de sierlijke watervallen Hraunfossar en Barnafoss. Vooral de Hraunfossar is een heel speciale waterval omdat het water van onder een lavaveld tevoorschijn komt. Bezoek ook de Deildartunguhver, IJslands grootste hete bron, met 200 liter kokend water per seconde. Ontdek samen hoe de grond borrelt en spuit! Er is hier pas een bad geopend: Krauma. Het warme water van de bron wordt gemengd met water van de gletsjer.

Je kunt even verderop nog een korte wandeling maken  bij de lavavelden en kratertjes bij Bifröst. Daarna rijd je naar het gebied rond de Skagafjördur, bekend om zijn vele IJslandse paarden. Op weg daar naar toe kun je kiezen voor een rit over het schiereiland Vatsnes. Bij mooi weer is dit absoluut een aanrader. Vanaf de weg langs de kust heb je schitterend uitzicht op verre kustlijnen. Aan de oostkant van het schiereiland bezoek je de basaltrots Hvítserkur, een 15 meter hoge rotsformatie in zee, die lijkt op een prehistorisch dier. Als je naar het strand afdaalt en stukje langs de zee loopt, heb je bovendien een grote kans om zeehonden te zien zwemmen of te zien liggen op de zandbanken. Bij minder mooi weer kun je in plaats van Vatsnes geheel rond te rijden vanaf de ringweg alleen tot Hvítserkur rijden en weer terug. Je vervolgt je route naar de omgeving van Saudarkrókur/Varmahlid, waar je overnacht.

Dag 3 (ca. 200 km)

Via Akureyri naar vakantiehuisje in omgeving Húsavík/Mývatn

Je rijdt verder naar Akureyri, ook wel de hoofdstad van het noorden genoemd. In deze stad tref je onder meer een aantal musea, een mooie botanische tuin en een heerlijk zwembad. Vergeet ook niet de hooggelegen, avant-gardistische kerk met bijzondere glas-in-loodramen te bezoeken. Hier kan je ook inkopen doen voor de komende dagen. Je rijdt naar de Godafoss, een imponerende krachtige waterval, zoals je er nog meer zult zien op IJsland. Het is mogelijk om daarvandaan naar Húsavík te gaan. Hier kan je een walvisexcursie maken. Vervolgens zak je af naar het vulkanische Mývatn gebied. ’s Middags en ’s avonds (het is lang licht) heb je tijd om een eerste indruk te krijgen. Je overnacht drie nachten in een huisje. Deze regio is zeer populair en we gebruiken een aantal verschillende plekken met huisjes: in de buurt van Mývatn zelf, bij Husavík 50 kilometer noordelijker, of bij Akureyri 80 kilometer ten westen van Mývatn. Aangezien je de komende dagen de hele regio zult verkennen, zijn alle locaties zeer geschikt. 

Dag 4

Vulkanisme bij Mývatn

Vandaag heb je de hele dag voor het Mývatn gebied. Je kunt een halve dagwandeling maken door het lava-labyrinth Dimmuborgir, naar de Hverfjall (een explosiekrater) en de Grotagjá (een grot met warm water). Een andere halve dagtocht is een bezoek aan het gebied rond de Krafla. Dit is een vulkanisch gebied, met lava en kraters, dat onder andere in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw nog actief was. Overal komt er stoom uit de grond en ruikt het naar zwavel. Je zou dit kunnen combineren met een bezoekje aan het geothermische gebied Námaskard. Als je wilt ontspannen raden we het Mývatn Nature Bath aan. Dit is een mineraalrijk bad, net als de Blue Lagoon.

Dag 5 (ca. 200 km)

Tjörnes: Húsavík, Ásbyrgi en Dettifoss

Een mooie route voert ons naar nog meer fascinerende natuurfenomenen, dit keer ten noordoosten van Mývatn. Vanuit Húsavík is een indrukwekkende walvisexcursie te maken. Je gaat aan boord van een authentieke vissersboot die je na een klein uurtje varen in het leefgebied van de walvis brengt. Er zijn diverse afvaarten per dag, dus afhankelijk van het weer kun je zelf bepalen wanneer je meevaart. Vervolgens rijd je door naar het park Ásbýrgi. De hoefijzervormige kloof met steile wanden is zo vervreemdend dat er allerlei theorieën over het ontstaan ervan de ronde doen. Het is een idyllische plek, die door zijn beschutte ligging dicht begroeid is met berkenbomen, waar watertjes stromen en zeer veel vogelsoorten te zien zijn. Bij de spectaculaire waterval Dettifoss kan je doorlopen naar de meer stroomopwaarts gelegen Selfoss. De overnachting is weer op dezelfde plaats.

Dag 6 (ca. 175 km)

Naar Egilsstadir in het oosten van IJsland

’s Morgens heb je nog tijd om een laatste bezienswaardigheid bij Mývatn te bezoeken. Daarna rijd je via een prachtig en vrijwel verlaten steenwoestijngebied naar het oosten. Het is een eenzame route en onderweg kan je bij helder weer één van IJslands mooiste tafelbergen, de breedgeschouderde Herdubreid, van een afstand bekijken. Je overnacht in de omgeving van Egilsstadir. Egilsstadir is de belangrijkste plaats in Oost-IJsland. Toch wonen er maar ongeveer 1600 mensen en is het pas vanaf 1950 uitgegroeid tot een administratief centrum voor de regio.    

Dag 7 (ca. 190 km)

Door de oostfjorden naar omgeving Höfn

Via de fjordenroute rijd je richting Höfn. Als je geïnteresseerd bent en langs de fjordenkust rijdt, kun je onderweg nog een bezoekje brengen aan het stenenmuseum Steinasafn Petru van wijlen Petra Sveinsdóttir, bij Stödvarfjördur. Zij heeft een mooie collectie mineralen en fossielen bijeengebracht in haar museumpje. Onderweg stop je in het plaatsje Djúpivogur. In het havencafé kun je heerlijk gebak eten of lunchen. Er is ook een klein museum gevestigd. Mocht het meezitten qua tijd, dan zou je van hieruit een bootexcursie naar het eiland Papey kunnen overwegen. Vroeger werd het bewoond door monniken, tegenwoordig hebben de diverse soorten vogels daar het rijk voor zich alleen. Overnachting in omgeving Höfn.

Dag 8 (ca. 140 km)

IJsbergenmeer Jökulsárlón naar omgeving Kirkjubaejarklaustur/Skaftafell

Met voortdurend uitzicht op de grote gletsjer Vatnajökull rijd je in westelijke richting. Wie zin heeft in actie kan een sneeuwscootertocht maken. Het is ook mogelijk om een kajaktocht te maken met een kleine groep over een onbekend en goed verstopt ijsbergenmeer. Een zeer bijzondere ervaring om de ijsbergen van zo dichtbij te bekijken. In ieder geval bezoek je het beroemde gletsjermeer Jökulsárlón, waarin ijsbergen in de meest wonderlijke vormen ronddrijven. Je kunt hier een excursie op het water maken, zeker de moeite waard, maar je kunt ook een stuk langs het meer wandelen. Je overnacht in de omgeving van de grote gletsjer Vatnajökull, bij Skaftafell of Kirkjubaejarklaustur.

Dag 9

Skaftafell Nationaal Park

Vandaag blijf je in de omgeving van Skaftafell. Het Nationaal Park Skaftafell, gelegen aan de voet van de gletsjer Vatnajökull, is zeer geschikt om te wandelen. Het bloemrijke gebied kent een aantal zeer duidelijk gemarkeerde wandelingen, vaak langs gletsjertongen en met prachtig uitzicht op zowel ijzige massa’s als op de spoelzandvlaktes bij zee. Je kunt o.a. naar de waterval Svartifoss lopen, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden (wandelingen van 1 tot 8 uur). Ook kun je een excursie maken naar het eilandje Ingólfshöfdi dat het exclusieve domein is van papegaaiduikers, grote jagers en andere interessante zeevogels. Houd er rekening mee dat de papegaaiduikers ongeveer half augustus weer naar zee gaan. De overnachting is weer op dezelfde plek.

Dag 10 (ca. 250 km)

Langs de zuidkust naar vakantiehuisje in omgeving Selfoss/Laugarvatn

Vóór Vík rijd je over een spoelzandvlakte, gevormd door de Katla, een vulkaan die schuil gaat onder de Mýrdalsjökull ijskap. Deze is verbonden met de Eyjafjallajökull, die in 2010 bekend is geworden door de grote vulkaanuitbarsting. In de omgeving van Vík liggen een aantal vogelrotsen, waarbij je Dyrhólaey zeker niet mag overslaan. Tot begin augustus nestelen hier papegaaiduikers (van mei tot circa 20 juni is het gebied afgesloten i.v.m. het broedseizoen). Bij de Mýrdalsjökull is er de mogelijkheid om naar de voet van een gletsjertong te rijden. De Skógafoss is een heel hoge waterval, waar het water 60 meter naar beneden stort. Ook hoger in de rivier liggen prachtige watervallen, die te voet gemakkelijk te bereiken zijn. Ga met de trap naar boven en loop dan verder stroomopwaarts het binnenland in. Je rijdt verder en kunt onderweg nog een foss bezoeken, namelijk de Seljalandsfoss. Hier kan je, met wat geklauter, achterlangs lopen. Bij helder weer heb je onderweg zicht op de beroemde vulkaan Hekla. In Selfoss zijn er supermarkten om inkopen te doen voor het verblijf in het vakantiehuisje. Overnachting in vakantiehuisje voor vier nachten in de omgeving van Selfoss/Laugarvatn.

Dag 11 (ca. 120 km)

Gouden cirkel: Geysir, Gullfoss en Thingvellir

De gouden cirkel is het bekendste gebied op IJsland. Het bevat de hoogtepunten Geysir, Gullfoss en Thingvellir. Omdat het niet ver van Reykjavík ligt is het ook een deel van IJsland waar veel toerisme is. Je kunt het beste genieten van deze hoogtepunten tijdens de rustige momenten van de dag, zo vroeg of zo laat mogelijk. 

Thingvellir ligt precies op de plaats waar de Europese en Amerikaanse continenten van elkaar afdrijven, waardoor diepe scheuren in het landschap zijn ontstaan die nergens beter te zien zijn dan hier. Na het bezoek aan Thingvellir rijd je naar Laugarvatn. Het is een aanrader om een bezoek te brengen aan het stoombad Laugarvatn Fontana Spa. Nadat je helemaal ontspannen bent rijd je naar Geysir, het bekende hete bronnen gebied van IJsland. Hier kan je je vergapen aan de geiser Strokkur, die wel tot 20 meter hoog de lucht inspuit. IJslands beroemdste waterval Gullfoss ligt een paar kilometer verder dan Geysir. Hier valt een enorme hoeveelheid water in twee trappen naar beneden, wat een bijzonder spectaculair gezicht is. 

Dag 12

Thjórsárdalur of Landmannalaugar

Het Thjórsárdalur ligt ten oosten van de gouden cirkel, een stukje het binnenland in. Hier is o.a. de mooie waterval Hjalparfoss en Stöng, een overkapte fundering van een boerderij uit de sagatijd. In dit, nog redelijk, onontdekte stukje van IJsland, is een dal met mooie rotsformaties en watervallen. De waterval Gjáinfoss is zeker de mooiste. 

Een andere optie is een excursie naar het spectaculaire binnenland bij Landmannalaugar. Als je een 4WD huurauto hebt, kan je hier ook zelf naar toe rijden. Landmannalaugar is één van de mooiste berggebieden van IJsland, waar je naar keuze een kortere of langere wandeling kunt maken. Het landschap met ryolietbergen is kleurrijk en je loopt langs een meanderende rivier en door een lavaveld, hier en daar met pittige klimmetjes met als beloning een schitterend uitzicht. De indrukwekkende wandeling kun je afsluiten met een heerlijk bad in de warme bron van Landmannalaugar. 

Dag 13 (ca. 50 km)

Hengill gebergte of Reykjavík

Ten zuiden van het meer Thingvallavatn ligt het Hengill gebergte, een gebied dat bruist van de energie. Het is een uitgangspunt voor enkele korte wandelingen in het Hengill gebergte. Het gebied kenmerkt zich door de groene bergen die doorsneden worden door tientallen stroompjes en watervallen en hier en daar zie je de kleurrijke bodem pruttelen en stomen.

Vanuit Hveragerdi kan je aan de zuidkant van het Hengill gebergte wandelen. In ongeveer een uur loop je, berg op, naar een warme beek waar je in kunt badderen.

Het is ook mogelijk om een dag naar Reykjavík te gaan of een bijzondere excursie te doen zoals snorkelen in de Silfra kloof, paardrijden of Inside the volcano waarbij je een vulkaan van binnen bekijkt.

Dag 14 (ca. 125 km)

Schiereiland Reykjanes, optioneel naar Blue Lagoon

Het schiereiland Rekjanes ligt ten zuiden en zuidwesten van Reykjavík. De natuur heeft er een mooi landschap gevormd. Bijna het gehele schiereiland bestaat uit en is bedekt met lava. Veel wegen zijn van zwart vulkanisch zand en juist deze zijn veel gebruikt in diverse auto reclames. Een aanrader is om te beginnen met een excursie naar de lavatunnel Raufarhólshellir. Je loopt over lava van zeker 5000 jaar oud en ziet de verschillende sculpturen in de grot. De gids vertelt uitgebreid over de bijzondere rotsformaties en neemt je mee naar het hart van de lava tunnel. Hier schommelt de temperatuur het hele jaar rond de 0-4 graden. Over de paden en platformen is het een makkelijke wandeling van een uur door de 900 meter lange tunnel. Je rijdt een mooie ronde langs het meer Kleifarvatn en het nabij gelegen hete bronnengebied Krýsuvík, met kokende en rokende modderpoelen. In het vissersplaatsje Grindavík neem je een kijkje in de haven. Een bezoek aan de Blue Lagoon is ook mogelijk. Je neemt dan een bad in het blauwwitte water temidden van zwarte lavarotsen. Het water heeft een temperatuur van rond de 37°C, bevat veel zouten en heeft ook een genezende werking. Overnachting in Grindavík of Keflavík.

Dag 15 (ca. 20 km)

Auto inleveren, vlucht naar Amsterdam

Je neemt afscheid van IJsland. Je rijdt naar de luchthaven en levert hier de auto in. 

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe