Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Dagprogramma 13 Dagen

Het andere IJsland

Terug Bekijk samenvatting

Voor reizigers die de echte ongerepte natuur, rust en ruimte zoeken, hebben we deze route uitgestippeld. Je rijdt door weidse, vlakke landschappen, langs diepe fjorden en over prachtige bergpassen in het noorden en oosten van IJsland. Er is alle tijd om de vele watervallen te bewonderen, mooie wandelingen te maken, vogels te spotten en te fotograferen. Je reist veel buiten de gebaande paden en door dunbevolkte streken. 

Dag 1 (ca. 70 km)

Vlucht naar Keflavik auto ophalen en rit naar Borgarnes

Vanaf Schiphol vlieg je ’s middags met Icelandair naar Keflavík, de internationale luchthaven in het zuidwesten van IJsland. Je huurauto staat klaar op het vliegveld, waarna je naar de omgeving van Borgarnes rijdt. Hier begint je vakantie op IJsland.

Dag 2 (ca. 310 km)

Rit naar Siglufjördur in Noord-IJsland

Je kunt de dag starten met een korte wandeling bij de lavavelden en kratertjes bij Bifröst. Daarna rijd je richting Noord-IJsland, naar het gebied rond de Skagafjördur. Hier worden IJslandse paarden gefokt. Bij Hvammstangi kun je van de ringweg af naar het schiereiland Vatsnes. Hier ga je op zoek naar zeehonden en het prehistorisch monster Hvitserkur, dat eigenlijk een basaltrots is. Bij Varmahlíd bezichtig je de museumboerderij van Glaumbaer. Vanuit hier ga je het schiereiland Trollaskagi op richting Siglufjördur. Onderweg moet je zeker een duik nemen in het zwembad van Hofsos. Vanuit dit bad heb je een spectaculair uitzicht over het fjord. Siglufjörður is een dorp wat ontstaan is uit de haringvisserij. In het begin van de 20ste eeuw was dit de belangrijkste vissersplaats voor de haringvisserij. Het dorpje groeide snel naar ruim 3000 inwoners. Toen de haringscholen voor de kust van IJsland verdwenen raakte Siglufjörður snel in verval. In het museum wordt de opkomst, hoogtij en het verval weergegeven. In deze omgeving is je overnachting.

Dag 3 (ca. 75 km)

Optionele walvisexcursie en naar het stadje Akureyri

Het noordelijk deel van het schiereiland Tröllaskagi bestaat uit een grillig bergmassief. De vissersplaatsen lagen van oudsher zeer geïsoleerd en waren vroeger alleen over zee bereikbaar. In de loop van de tijd zijn steeds meer wegen aangelegd en de dorpen dus over land ontsloten. Er kunnen mooie wandelingen gemaakt worden in het berggebied. Vanuit Dalvik kun je optioneel een walvistocht gaan maken. Je rijdt verder naar het stadje Akureyri, de hoofdstad van Noord-IJsland. Hier zijn een aantal musea, een mooie botanische tuin en een heerlijk zwembad. Vergeet ook niet de hooggelegen, avant-gardistische kerk met bijzondere glas-in-loodramen te bezoeken. De overnachting is in Akureyri of omgeving.

Dag 4 (ca. 145 km)

Rit via Húsavík naar schiereiland Tjörnes

Op ringweg #1 kom je langs de Godafoss waterval. Vervolgens rijd je naar het schiereiland Tjörnes. Via de kust kom je in Húsavík. Vanuit de haven kunnen er diverse excursies worden gemaakt, bijvoorbeeld een walvisexcursie. Hier is ook de mogelijkheid om papegaaiduikers te spotten. Je verblijft op het schiereiland in Noord-IJsland vlakbij de kloof Ásbyrgi of in Húsavík. 

Dag 5

Hele dag voor de kloof Ásbyrgi en een wandeling bij Hljódaklettar

Je verblijft vlakbij het Nationaal Park Jökulsárgljúfur. Dit park heeft een grote gletsjerrivier en een schitterende kloof. Aan de noordkant ligt het hoefijzervormige dal Ásbýrgi, dat door zijn beschutte ligging dicht begroeid is met berkenbomen. Ten zuiden daarvan liggen de Hljódaklettar "echorotsen", waar je een mooie wandeling kunt maken die uitgezet is met paaltjes. Met een gewone auto kun je niet verder; met een jeep kun je de weg vervolgen naar de Dettifoss. Met een gewone auto kan je wel de andere weg ten oosten van de rivier volgen. De Dettifoss is een enorm krachtige waterval waar het water met donderend geweld naar beneden valt in een indrukwekkende kloof. Vanaf de Dettifoss kun je ook nog doorlopen naar de meer stroomopwaarts gelegen Selfoss. Overnachting op dezelfde plaats als gisteren.

Dag 6 (ca. 185 km)

Over Melrakkaslétta naar schiereiland Langanes

Je rijdt vandaag door een gebied waar maar weinig toeristen komen, in één van de noordelijkste streken van IJsland. Je volgt de kust van het schiereiland Melrakkasletta. Op de meeste plaatsen rijd je vlak langs de zee en langs veel binnenmeertjes. In de meest noordwestelijke punt kun je een korte wandeling maken naar de vuurtoren. In zee ligt een vogelrots, waar veel koeten en alken nestelen en waar je Jan-van-Genten kunt zien. Je komt vlak langs de meest noordelijke punt van het IJslandse vasteland, Rifstangi. Het landschap is hier vlak en uitgestrekt. Uiteindelijk kom je aan bij Langanes. Dit schiereiland steekt als een eendenkop de zee in. Hier overnacht je twee nachten.

Dag 7

Vogels spotten en wandelen op Langanes

De natuur van Langanes is niet overweldigend maar de ruimte en leegheid wel. Alle haast glijd hier van je af. De wind is er fris en de lucht heerlijk zuiver. De weg langs de kust is bezaaid met drijfhout. Meeuwen zeilen op de wind en verlaten nederzettingen worden afgewisseld met druk bewoonde vogelrotsen. In juni en juli kun je er bovendien genieten van de prachtige middernachtzon. 

Dag 8 (ca. 225 km)

Naar Börgarfjördur Eystri in Oost-IJsland

Je rijdt vandaag naar Oost-IJsland. Ruim 20 kilometer vóór de grote plaats Egilsstadir sla je af naar het noorden. Je volgt kleine ongeasfalteerde wegen door een niemandsland, van wijde rivieren, plassen, grasvlaktes en soms een soort duinlandschap. Vlak voor de plaats Borgarfjördur Eystri gaat de weg een bergpas over, waarbij je fantastisch uitzicht hebt op de omgeving. De weg houdt in het dorp op. Hier wonen 130 mensen in gekleurde huizen aan het fjord. Je overnacht hier twee nachten.

Dag 9

Papegaaiduikers spotten of wandelen bij Borgarfjördur Eystri

Vandaag kun je kennis maken met het dorp en de omgeving. Er zijn prachtige wandelingen te maken, want Borgarfjördur Eystri is omringd door bergen. Zodra je stijgt heb je fraai uitzicht. De bergen zelf hebben prachtige kleuren en zijn kaal en rotsig. Er zijn verschillende routes die verschillen in lengte. Er zijn lange wandelingen waarbij je over de bergen naar een volgende baai wandelt. Het is ook zeker aan te raden om naar de haven te rijden, die ongeveer vijf kilometer voorbij het dorp ligt. Hier is een zeer makkelijk toegankelijke vogelrots, waar o.a. papegaaiduikers nestelen (tot begin augustus). Er zijn ook een aantal kleine musea in het dorp.

Dag 10 (ca. 120 km)

Rit naar de oostfjorden

Vandaag rijd je naar de oostfjorden. Steil in zee aflopende fjordenkliffen, vriendelijke baaien, eenzame boerderijen en kleine vissersdorpjes bepalen het gezicht van Oost-IJsland. Je verblijft twee nachten aan een fjord. 

Dag 11

Hele dag in het oosten: Seydisfjördur, watervallen of het binnenland in rijden

Je hebt vandaag veel mogelijkheden. Natuurlijk kun je ook simpelweg ontspannen. Je kunt naar het dorpje Seydisfjördur, de plek waar de boot aankomt vanuit Denemarken. Je kunt ook mooie wandelingen maken bijvoorbeeld naar de watervallen vlakbij Egilsstadir of in het bos Hallormsstadur. Het is ook mogelijk om het binnenland in te rijden, zelfs met een gewone auto een heel stuk. Je volgt dan de Lagarfljót rivier tot aan de Kárahnjúkur dam. Met een 4WD kun je nog verder het binnenland inrijden, bijvoorbeeld naar de stratovulkaan Snaefell. 

Dag 12 (ca. 50 km)

Huurauto inleveren en vlucht van Egilsstadir naar Reykjavík

Je levert de huurauto in op de luchthaven van Egilsstadir. Daarna vlieg je in ca. één uur naar Reykjavík. Op eigen gelegenheid ga je naar je hotel. Je hebt de rest van de dag nog de tijd om de stad te verkennen. Reykjavík is een moderne stad met een levendig centrum. Er is genoeg te beleven: veel mooie winkels in de hoofdstraat, diverse musea en moderne architectuur. Laatste nacht in Reykjavík, de hoofdstad van IJsland. 

Dag 13

Naar Keflavík en vlucht naar Amsterdam

Je neemt afscheid van Reykjavík en IJsland en gaat op eigen gelegenheid naar Keflavík voor de terugvlucht naar Nederland. 

Via de organisatie Reykjavík Excursions kun je de transfer Flybus boeken. Deze transfer brengt je in ca. 1.15 uur naar de luchthaven vanuit je hotel in Reykjavík, met een overstap op de BSI busterminal. 

Wij kunnen ook een extra dag autohuur voor je bijboeken. Meer informatie over de prijzen kan je bij ons opvragen of hier bekijken. 

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.