Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Dagprogramma 13 Dagen

Op en top IJsland

Terug Bekijk samenvatting

Wat deze compleet verzorgde groepsreis IJsland extra comfortabel maakt, is dat je vaak twee nachten op dezelfde plaats slaapt. Bovendien is het reisgezelschap klein met toch een eigen bus plus Nederlandse reisleiding. Zo reis je ontspannen en kun je volop genieten van al het moois dat tijdens deze rondreis door IJsland op het programma staat.    Gegarandeerd vertrek op 23 juni 2021!

Dag 1

Vlucht naar Keflavik met Icelandair, via Reykjanes naar omgeving Laugarvatn

Vanaf Schiphol vlieg je ’s middags met Icelandair naar Keflavík in het zuidwesten van IJsland. De bus met chauffeur wacht je hier op. De reisleiding reist met je mee naar IJsland of staat je eveneens op te wachten op het vliegveld van Keflavík. We gaan op pad via de lavavelden van het schiereiland Reykjanes. Het is een indrukwekkende kennismaking met de mooie vergezichten, weidsheid en het ruige landschap van IJsland. Vervolgens rijden we naar het eerste overnachtingsadres in de omgeving van Laugarvatn, dat ook ons uitgangspunt voor de dagtocht van morgen is.

Dag 2

Dagtocht gouden cirkel: bezoek Gullfoss waterval, Geysir en Thingvellir

De hele dag hebben we tot onze beschikking om kennis te maken met de bekendste hoogtepunten van IJsland als we de gouden cirkel route volgen. We bezoeken de imposante waterval Gullfoss, waar een enorme hoeveelheid water in twee trappen naar beneden valt. Vlak daarbij is het Geysir gebied met de springbron Strokkur, die ongeveer elke acht minuten spuit. Vervolgens gaan we naar Thingvellir, een beschermd Nationaal Park. Het is een 6 kilometer brede en 40 kilometer lange verzakking, die wordt begrensd door diepe kloven en scheuren. Thingvellir ligt op de grens van de Europese en Amerikaanse tektonische platen en die is ontstaan als gevolg van het uiteendrijven van deze platen. Hier werd ooit ’s werelds eerste democratie geboren, toen de Vikingen op deze beschutte plek bijeen kwamen om hun jaarlijkse volksvergadering te houden.

Dag 3

Zuidkust met watervallen naar de omgeving van Skaftafell nationaal park

Vandaag rijden we langs de zuidkust. Hier vinden we zwarte stranden, lavavelden en uitgestrekte kale spoelzandvlaktes. Bovendien valt hier de aanwezigheid van ijskappen op. Eerst komen we langs de Mýrdalsjökull en meer naar het oosten domineert de grootste ijskap van Europa, de Vatnajökull. Onderweg stoppen we regelmatig, bijvoorbeeld bij de Seljalandsfoss, een hoge waterval, en de 60 meter hoge Skógafoss bij Skógar. Over een prachtige route door met mos bedekt lavaveld rijden we via Kirkjubaejarklaustur naar het gebied bij de Vatnajökull gletsjer. Deze ijskap is zo omvangrijk dat alle gletsjers van Scandinavië en het Alpengebied er gemakkelijk in verdwijnen. Gevolg van de aanwezigheid van deze enorme ijsmassa is een landschap met gletsjerrivieren, schitterende watervallen en gletsjertongen, die zich tussen donkere bergen naar beneden persen. In een hotel gelegen in de omgeving van Kirkjubaejarklaustur en het Skaftafell nationaal park logeren we twee nachten.

Dag 4

Skaftafell Nationaal Park en optioneel vogelexcursie Ingólfshöfdi

Vandaag bezoeken we het Nationaal Park Skaftafell, dat fraai ligt tussen twee gletsjertongen. Er is een bezoekerscentrum, waar uitleg wordt gegeven over de natuur in het park en er kan gewandeld worden. Een korte maar steile wandeling gaat naar de Svartifoss waterval, die omgeven is door fraaie basaltstructuren. Een lichtere wandeling gaat naar het einde van een gletsjertong van de Skaftafelljökull, waar het ijs over de grond schraapt en de besmeurde sneeuwmassa als het ware onder handbereik is. De scheuren in het gletsjerijs zijn duidelijk te zien en de kou kun je voelen. Nog een gevolg van de ijskap Vatnajökull zijn de enorme kale spoelzandvlaktes waar rivieren doorheen meanderen. Een prachtig landschap. Wie dat wil kan vandaag optioneel de excursie maken naar het vogeleiland Ingólfshöfdi. Op dit eilandje, dat in een soort waddengebied ligt, broeden diverse zeevogels zoals de papegaaiduikers en grote jagers. Samen met een lokale gids rijden we naar het eiland, waar je eerst omhoog wandelt en dan over de kaap verder gaat. Je loopt tijdens deze wandeling langs indrukwekkende kliffen en een fotogenieke vuurtoren. Bij helder weer is bovendien het uitzicht over de omgeving en de zwarte stranden heel bijzonder om te zien. Met een beetje geluk kun je ook de vele vogels bij de kliffen van dichtbij bestuderen en fotograferen.

Dag 5

IJsbergenmeer Jökulsárlón en rit richting Höfn

Een fantastisch reisdoel staat op het programma: we bezoeken het Jökulsárlón, een sprookjesachtig meer aan de voet van de Breidamerkurjökull, waar tal van ijsbergen in ronddrijven. Al wandelend langs de oever van het meer ontdek je steeds nieuwe ijsbergen in de meest wonderlijke vormen en witblauwe kleurschakeringen. Optioneel kun je een mooie boottocht op het meer maken. Vlakbij het ijsbergenmeer is ook een zwart lavastrand, waar brokken ijs aanspoelen. Wie goed oplet en geduld heeft kan bovendien met een beetje geluk zeehonden zien zwemmen in het water tussen het meer en de zee. Vervolgens rijden we richting het oosten voor de overnachting. 

Dag 6

Rit richting Egilsstadir

Onze route gaat langs de prachtige kust van Oost-IJsland. De diepe fjorden die we onderweg zien, zijn van elkaar gescheiden door steile en hoge bergplateaus. Onderweg kunnen we de opmerkelijke, trapsgewijze opbouw van zowel oude als jongere basaltlagen bewonderen. Er zijn verschillende plekken om te stoppen, één ervan is het plaatsje Djúpivogur. Dit kleine vissersdorp heeft een mooi haventje en een gezellig koffiehuis met een museumpje. De grootste plaats in het oosten van IJsland is Egilsstadir, het administratief centrum van de regio met een aantal grote winkels. We overnachten twee nachten in Neskaupstadur, ten oosten van Egilsstadir.

Dag 7

Dag in de Oostfjorden

Neskaupstadur is een van de vissersplaatsen aan de oostkust, gelegen aan het Nordfjördur. Pas sinds 1949 leidt er een weg naar toe, tot die tijd was de plaats alleen over zee bereikbaar. Er zijn diverse (soms door weersomstandigheden bepaalde) mogelijkheden voor een dagtocht. De reisleiding bepaalt het programma ter plekke. Er zijn mooie kustplaatsen aan de fjorden, een brede rivier en fraai binnenland.

Dag 8

Waterval Dettifoss, hete bronnen bij Námaskard en naar omgeving Mývatn

We gaan op weg door een nauwelijks bevolkt deel van IJsland en slaan dan af op een route langs de gletsjerrivier Jökulsá. We volgen de rivier tot het punt waar deze met donderend geraas van de rotsen klettert, als Dettifoss waterval. Dit is één van de krachtigste watervallen van IJsland en met verbazing kijken we naar het watergeweld. De rit gaat daarna verder naar Mývatn. Het gebied is buitengewoon rijk bedeeld met vulkanische verschijnselen. Nergens ter wereld tref je zoveel verschillende vormen binnen zo’n klein oppervlak. In de omgeving van Mývatn logeren we twee nachten. Vanmiddag kunnen we direct kennismaken met de eerste fenomenen, door Námaskard te bezoeken. Hier bruist, borrelt en spuit het. In de grond zijn grijze warme modderpoelen, waar de dikke modder in blubbert. Er zijn gaten waar stoom uit spuit en overal is de grond gekleurd door verschillende mineralen die er in opgelost zijn. Dat er hier veel zwavel in de bodem zit is te zien aan de gele kleur er we kunnen het zeker ook ruiken.

Dag 9

Hele dag om alle hoogtepunten bij Mývatn te bezoeken

Vandaag zullen we een aantal van de hoogtepunten rond Mývatn met de bus bezoeken. In het meer zelf liggen aan de zuidkant een paar fraaie pseudokraters. Natuurlijk bezoeken we het grillige lavadoolhof van Dimmuborgir, de explosiekrater Hverfjall en lopen we over lava uit de jaren ‘80 bij Krafla. Dit is een gebied met veel stinkende zwavelbronnen en pruttelende modderpoelen. Bij de Víti zien we een meertje in een ingestorte vulkaankrater. Om even bij te komen van al het vulkanisch natuurgeweld is het prettig om langs het meer te lopen en uit te kijken naar eenden, want Mývatn is bekend vanwege de rijkdom aan vogelsoorten. Vooral de harlekijneend en de IJslandse brilduiker trekken de aandacht.

Dag 10

Walvisexcursie (optioneel), waterval Godafoss en Akureyri naar het Skagafjördur

We vertrekken naar het vissersdorpje Húsavík, waar de mogelijkheid is om een walvisexcursie te maken of een bezoek te brengen aan het walvismuseum (allebei optioneel). ’s Middags vervolgen we onze route. We brengen een bezoek aan de Godafoss waterval en de hoofdstad van het noorden: Akureyri, gelegen aan IJslands langste fjord. We hebben de gelegenheid om het stadje te bekijken. Er is een moderne winkelstraat, een bijzondere kerk met mooie glas-in-lood ramen en een botanische tuin. We rijden nog een stukje door naar het westen voor onze overnachting in het Skagafjördur. 

Dag 11

Kjölurroute door het binnenland naar Reykjavik

Een boeiende busrit brengt je naar het zuiden via de Kjölur. Dit is een oude paardenroute uit de tijd van de Vikingen, dwars over het eiland van Noord naar Zuid. In het IJslandse binnenland woont niemand. Op een hoogte tussen 400 en 1.000 meter liggen eindeloze zand- en steenwoestijnen die worden doorsneden door enkele smeltwaterrivieren. Halverwege de Kjölur ligt Hveravellir, een prachtig geothermisch veld, gelegen op een ruige hoogvlakte tussen de ijskappen van de Langjökull en de Hofsjökull. Uiteindelijk komen we aan in Reykjavík. Dit is een echte metropool en zeker na onze rondreis door IJsland voelt het hier levendig en gezellig aan. We verblijven twee nachten in de bruisende hoofdstad. Voor het diner (dat niet is inbegrepen), is er een ruime keus aan restaurants. De reisleider kan je adviseren en mogelijk besluit je ook met de hele groep uit eten te gaan.

Dag 12

Vrije dag in Reykjavik (optioneel excursie naar Blue Lagoon)

Vandaag kun je de dag naar eigen voorkeur invullen. In Reykjavík en omgeving is van alles te zien en te doen: wat dacht je van een stadswandeling, winkelen, museumbezoek, de stad van boven bekijken vanaf de Halgrimskirkja, of één van de vele excursies maken die in de omgeving mogelijk zijn. Tevens beschikt Reykjavík over een tal van gezellige cafés waar je heerlijk kunt nagenieten van deze reis. Je kunt er ook voor kiezen om deze dag naar de Blue Lagoon te gaan. Nog een hoogtepunt van IJsland. Het is het  heerlijk om te  ontspannen in het warme, blauwwitte water tussen de lavavelden. In de avond zullen we gezamenlijk ons laatste diner hebben (niet inbegrepen).

Dag 13

Bus naar Keflavík en terugvlucht naar Amsterdam met Icelandair

We nemen afscheid van IJsland en rijden we naar Keflavík voor de terugvlucht naar Nederland met Icelandair.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Gerust op reis?

Géén aanbetaling voor reizen naar Finland, Noorwegen, IJsland en Alaska en tot 31 dagen voor vertrek gratis annuleren (enkele uitzondering mogelijk). Boek vóór 18 mei 2021.

Reizen bekijken Lees meer