Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Dagprogramma 8 Dagen

Rondom IJsland met de Ocean Atlantic

Terug Bekijk samenvatting

Maak op een unieke manier kennis met de fantastische bestemming IJsland! De Ocean Atlantic is een uiterst sfeervol en comfortabel schip en je thuis voor een week. We varen Rondom IJsland in acht dagen tegen de klok in en bezoeken veel hoogtepunten. Overdag maak je zodiaccruises en bezoek je plekken op IJsland die normaal gesproken lang niet altijd over land bereikbaar zijn (de meeste excursies zijn al inclusief!). De expeditiestaf geeft dagelijks lezingen over dit bijzondere land. Laat je heerlijk verwennen aan boord en geniet van vol pension inclusief alle koffie, thee en een lekkere middagsnack. Dit is echt vakantie!

Dag 1

aankomst Reykjavik, 's middags inschepen Ocean Atlantic

Welkom aan boord van de Ocean Atlantic! Na het boarden staat er een welkomstdrankje voor je klaar en zal de Expedition Leider je meer details vertellen over de reis, de dagelijkse routine en de verschillende veiligheidsprocedures aan boord.  Voordat we vertrekken oefenen we eerst de sloepenrol. Daarna vertrekken we richting de zuidkust van IJsland.

Dag 2

Westman eilanden en Surtsey

De Westman-eilanden stonden in januari 1973 op de voorpagina van alle kranten, toen op het eiland Heimaey een vulkaan uitbarstte. Alle 5.000 inwoners moesten worden geëvacueerd, maar de meesten zijn weer teruggekeerd. De Westman-eilanden liggen slechts 14 kilometer buiten de zuidwestkust van IJsland en bestaan ​​uit 15 groene kleine eilandjes. Vanaf het schip zien we de steile rotskusten. De vogels aan deze kliffen zijn uniek, we zien papegaaiduikers en niet in de laatste plaats de 'Queen of the Sea', de jan-van-gent.

Surtsey is een van 's werelds nieuwste eilanden. Het eiland verrees uit de zee in 1963 en kwam in 2008 op de UNESCO-lijst van werelderfgoedplaatsen. Het eiland is gesloten voor het publiek en alleen onderzoekers zijn toegestaan. 

'S Morgens gaan we naar Heimaey, het enige bewoonde eiland in de archipel, waar we de recent opgegraven huizen van de uitbraak in 1973 kunnen zien. 

Aan het einde van de dag zetten we koers naar de zuidoostelijke hoek van IJsland aan de rand van het Vatnajökull Nationaal Park.

Dag 3

Djupivogur en bezoek aan papegaaiduikerskolonie bij Hafnarholmi

Tijdens de nacht varen we langs de zuidelijke kust van IJsland, gedomineerd door Vatnajökull, de grootste gletsjer van IJsland. In de ochtend bezoeken we het kleine, gezellige havenstadje Djúpivogur. Beschut, maar nog steeds goed bereikbaar, is de haven eigenlijk een van de oudste in IJsland. Het stadje is aantrekkelijk voor kunstenaars en de kunstexposities zijn zeker een bezoek waard, niet in de laatste plaats de permanente Eggin i Gleðivík, waar 34 enorme vogeleieren uit graniet gesneden zijn.

Het Cultureel Centrum is gevestigd in het prachtige rode houten huis Langabúð en tegenover het kleine Hotel Framtid aan de andere kant van de kleine haven. Een optionele excursie is beschikbaar bij Djúpivogur door Super Jeeps, het werkpaard in het moderne IJsland.

In de namiddag varen we verder langs de dramatische kustlijn van de oostelijke fjorden. Het gebied heeft de laagste populatie in IJsland en de voornaamste bron van inkomsten hier is de visserij. Een van de fjorden die we zullen passeren is Mjóifjörður, wat smal fjord betekent, geflankeerd door hoge bergen met steile kliffen en talloze watervallen. Halverwege de avond bereiken we de fjord Borgarfjörður Eystri. Onze bestemming is het kleine eiland Hafnarhólmi, nu verbonden met het vasteland door een smalle pier. Deze kleine heuveltop is misschien wel de beste plek om de fascinerende papegaaiduikers te observeren. De vogels komen halverwege april aan bij Hafnarhólmi, nestelen zich op de rotsen of in het grauwe gras, en storen zich totaal niet aan de vele vogelkijkers die dagelijks een paar meter verderop langs de houten paden lopen. Daarnaast zien we hier op Hafnarhólmi ook eidereenden broeden, noordse stormvogels en drieteenmeeuwen.

Dag 4

Seydisfjordur , mogelijkheden tot mooie wandeling

Vroeg in de ochtend doorkruisen we het 17 kilometer lange en kalme fjord Seydisfjordur. In de ochtend arriveren we in het gelijknamige dorpje met slechts 700 inwoners. Oorspronkelijk was dit een haringvissersdorpje uit 1870. In de haven zie je nog steeds de vissersactiviteiten maar ook is het de vertrek- en aankomsthaven van de ferry naar de Faroer eilanden en Denemarken.

We bieden de mogelijkheid voor een optionele excursie naar Skalanes voor een schitterende wandeltocht door de natuur.

Dag 5

Walvissen bij Husavik en naar de Poolcirkel

We hebben de noordoostelijke hoek van IJsland gezien en varen de baai van Húsavík in dat bekend staat als een van de beste plaatsen om walvissen in IJsland te observeren. Er zijn hier veel walvissoorten waargenomen en de kans is het grootst dat we de acrobatische bultruggen zien, de kleine en behendige Minke walvissen en met een beetje geluk zien we ook de gigantische blauwe vinvis en potvis. We varen langzaam rond in de baai en speuren naar deze giganten van de zee.

'S Middags varen we verder naar het noorden naar het eiland Grimsey en bereiken we het meest noordelijke punt van de reis. Grímsey ligt ongeveer 40 kilometer van het vasteland en is het enige deel van IJsland met een Arctische aanduiding. De poolcirkel passeert het eiland op 66 ° 33 'N wat betekent dat het hier in juni niet donker wordt.

Er zijn veel zeevogels te vinden en vogelkreten zijn 24 uur per dag te horen tijdens de heldere Arctische zomer. Tot 36 verschillende soorten broeden op het eiland op hun nest op de rotsen. Een van de grootste sternkolonies van IJsland is er te vinden, en er wordt gezegd dat de landingsbaan moet worden ontruimd voor sternen voordat het vliegtuig kan landen. We proberen in de ochtend een zodiactocht te maken zodat we de vogels van dichterbij kunnen zien.

Dag 6

Hrisey, Akureyri en Myvatn

We vervolgen de reis een paar mijl verder naar het zuiden om de prachtige stad Akureyri te bereiken, waar we net na de lunch van boord gaan. Het klimaat van Akureyri is uniek in deze streken, met veel meer zonuren en hogere temperaturen dan de rest van IJsland. Akureyri is een centrum van handel en cultuur en is de op één na grootste stad van IJsland. Met de opkomende onderwijsomgeving, de vele culturele evenementen en de grote visindustrie groeit Akureyri gestaag, met meer IJslanders - en toeristen - op weg naar deze zonnige stad aan de noordkust. Na aankomst hier kun je door het stadje rondwandelen en genieten van de levendige sfeer met gezellige cafés, restaurants, tuinen en het prachtige uitzicht vanaf de stadskerk, Akureyrarkirkja.

Of sluit je aan voor een zeven uur durende excursie naar het prachtige Goðafoss en het Mývatn-meer.

Dag 7

Westfjorden en Vigur

De Westfjorden bieden de ene onvergetelijke ervaring na de andere. We varen in de ochtend langs de kust van Hornstrandir, het meest noordelijke deel van de Westfjorden. Vanaf hier is het slechts 300 kilometer naar de oostkust van Groenland. In 1975 werd het hele gebied natuurreservaat en tegenwoordig wordt deze eigenaardige en kwetsbare natuur te beschermd door strenge regels.

Langs de kust zijn er goede mogelijkheden om walvissen en zeehonden te zien. We varen verder naar de baai van Hornvik, die wordt beschouwd als een van de mooiste plekken in IJsland. Hier liggen om twee van de grootste vogelkliffen van Europa waar miljoenen zeevogels broeden.

In de middag varen we verder in Isafjardardjúp en maken een wandeling op het eiland Vigur aan de monding van Hestfjördur. Een lokale gids neemt ons mee op een wandeling rond het eiland en we drinken een kop koffie in het plaatselijke café. 'S Avonds verlaten we Isafjardardjúp en varen we naar het zuidelijke deel van de Westfjorden.

Dag 8

Flatey en Snaefellsnes

Vroeg in de ochtend passeren we het meest westelijke punt van IJsland met de enorme vogelkliffen van Latraberg. Na het ontbijt maken we de landing op het eiland Flatey, de enige van de vele eilanden van Breidafjördur die het hele jaar bewoond zijn. De meeste van de kleurrijke huizen zijn echter vakantiehuizen die alleen in de zomermaanden worden gebruikt. Het eiland speelde een rijke rol in de geschiedenis van IJsland en had eerder een grote culturele betekenis toen in de 1100 een Augustinus klooster op het hoogste punt van het eiland lag.

'S Middags varen we over het 100 kilometer lange schiereiland Snaefellsnes, dat met zijn dramatische klifkust, verharde lavaoverstromingen, zandstranden en vulkanische pieken, IJsland in het klein is. We rond het schiereiland en kunnen genieten van het uitzicht op de bijna 1500 meter hoge besneeuwde vulkaan Snæfellsjökull, het middelpunt van Jules Vernes roman "De reis naar het centrum van de aarde". De vulkaan met de bijna perfecte kegelvorm en het omliggende gebied werd in 2001 het Snæfellsjökull Nationaal Park.

Dag 9

ontscheping in Reykjavik

Na het ontbijt is het helaas alweer tijd om afscheid te nemen.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.