Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Dagprogramma 21 Dagen

IJsland & Alaska 21 dagen

Terug Bekijk samenvatting

Combineer het beste van twee Askja-bestemmingen bij uitstek: IJsland en Alaska. In IJsland bezoek je de grillige zuidkust met zijn vele watervallen, geisers en gletsjers. In Alaska reis je naar Denali National Park en het afwisselende Kenai Peninsula.

Dag 1 (ca. 10 km)

Accommodatie: Klettur Hotel / Storm Hotel - Standard Room (LO)

Aankomst IJsland en ophalen huurauto

Vanaf Schiphol vliegt je met Icelandair in drie uur naar de luchthaven Keflavík. Je huurauto staat klaar op het vliegveld, waarna je het schiereiland Reykjanes oprijdt. Hier kan je een rondrit maken door de zwarte lavavelden en langs de ruige kust. Dit is voor veel toeristen nog een onbekend gebied. Op meerdere plaatsen zijn hete bronnen met borrelende modderpoelen en stomende zwavelbronnen. Op dit schiereiland ligt ook de bekende Blue Lagoon. Hier kan je een bad nemen in het blauwwitte water dat afkomstig is van een geothermische centrale. Het water heeft een temperatuur van rond de 37°C, bevat veel zouten en heeft ook een genezende werking. Vervolgens rijd je naar de hoofdstad Reykjavík, waar je overnacht. 

Dag 2 (ca. 270 km)

Accommodatie: Glacier Lagoon Fosshótel / Klaustur Hotel - Standard Room (LO)

Rit langs de zuidkust naar omgeving Kirkjubaejarklaustur/Skaftafell

Op je rit langs de zuidkust heb je een mooi uitzicht op IJslands beroemdste vulkaan, de Hekla, die voor het laatst in 2000 tot uitbarsting kwam. Ook kun je de Westmaneilanden voor de kust zien liggen. Na Hvolsvöllur rijd je langs de waterval Seljalandsfoss: in de winter soms bevroren. Na dwars door zwarte zandvlaktes gereden te hebben kun je naar de voet van een gletsjertong rijden. Op de route tot aan het dorpje Vík liggen vervolgens nog een aantal bijzondere rotsen en kapen aan de kust, naast zwart strand. Ander bijzonder landschap is de met mos begroeide eeuwenoude lava, waar  je doorheen rijdt, en vervolgens door een immense spoelzandvlakte, ontstaan door uitbarstingen van vulkanen onder de gletsjer. Je verblijft twee nachten in de omgeving van Kirkjubaejarklaustur/Skaftafell.

Dag 3 (ca. 250 km)

Accommodatie: Glacier Lagoon Fosshótel / Klaustur Hotel - Standard Room (LO)

Bezoek Skaftafell en het ijsbergenmeer Jökulsárlón

De hele dag heb je de tijd om het prachtige gebied te verkennen. Natuurlijk rijd je naar het beroemde gletsjermeer Jökulsárlón, waarin tal van ijsbergen in de meest wonderlijke vormen ronddrijven. Optioneel kun je onder leiding van een gids naar een ijsgrot gaan en bekijk het blauwe ijs en de bijzondere ijssculpturen.

Verder bezoek je het Nationaal Park Skaftafell, gelegen tussen twee gletsjertongen. Hier zijn, indien de weersomstandigheden dit toelaten, een aantal gemarkeerde wandelingen te maken onder andere naar de waterval Svartifoss. 

Dag 4 (ca. 260 km)

Accommodatie: South Coast Hotel / Örk Hotel - Standard Room (LO)

Terug langs de zuidkust en watervallen naar omgeving gouden cirkel

Je rijdt dezelfde weg terug richting Skógar. Skógar is vooral bekend om de grote waterval Skógafoss, die 60 meter loodrecht naar beneden valt. Ook hoger in de rivier liggen prachtige watervallen, die te voet makkelijk te bereiken zijn. Via de ringweg rijd je richting het westen en je overnacht in de omgeving van Fludir/Hveragerdi.

Dag 5 (ca. 150 km)

Accommodatie: Berg Hotel / DUUS Hotel - Standard Room (LO)

Thingvellir en Reykjavik

Vandaag ga je naar twee van de beroemdste hoogtepunten van het vulkaaneiland: de geisers en bronnen van Geysir en de waterval Gullfoss. Daarna rijd je naar de historische streek Thingvellir, de vermaarde rechtsprekersvlakte. Geologisch gezien is ook deze plek uitermate interessant. Op deze plaats drijven de Amerikaanse en Europese continenten uit elkaar, wat goed te zien is aan de grote scheuren in het landschap. Je rijdt hierna door naar Reykjavik waar je nog een deel van de middag de tijd hebt om de winkels of een museum te bezoeken. Daarna rijd je naar Keflavík voor je laatste overnachting.

Dag 6 (ca. 55 km)

Accommodatie: The Lakefront Hotel - Standard Room (LG)

Vlucht vanuit IJsland naar Anchorage

In de ochtend heb je nog wat vrije tijd te besteden in Reykajvik, voor je naar het vliegveld rijdt en de huurauto inlevert. Hiermee eindigt de rondreis door IJsland. In zo'n 7 uur vlieg je naar Anchorage, de grootste stad van Alaska. Op de luchthaven haal je wederom een huurauto op en rijd je naar je overnachtingsadres in de stad. De reis door Alaska is begonnen!

Dag 7 (ca. 375 km)

Accommodatie: Denali Grizzly Bear Resort - Cabin (LG)

Rit van Anchorage naar Denali National Park

Vandaag vertrek je naar één van de beroemdste nationale parken van Noord Amerika, namelijk Denali National Park. Denali komt uit het Athabascaans en betekent "The Great One". Het park is vernoemd naar Mount Denali, de hoogste berg van Amerika, die ook wel Denali wordt genoemd. Je accommodatie ligt ongeveer een kwartier rijden van de ingang van het park en na het inchecken heb je de rest van de dag ter vrije besteding. 

Dag 8

Accommodatie: Denali Grizzly Bear Resort - Cabin (LG)

Per shuttlebus Denali National Park verkennen

Voor vandaag staat er een excursie per bus op het programma. De toegang tot Denali is beperkt tot deze bussen voor je veiligheid en om de dieren en de fragiele natuur zo min mogelijk te verstoren. De tocht voert je tot Eielson en duurt ca. 7-8 uur retour. Onderweg kun je in- en uitstappen waar je wilt. 

Dag 9 (ca. 200 km)

Accommodatie: Bridgewater Hotel - Standard Room (LG)

Verder naar Fairbanks

Vandaag volg je de George Parks Highway verder richting het noorden naar Fairbanks. Onderweg krijg je een goede indruk hoe ruig en eenzaam het Alaskaanse binnenland is. De middag heb je ter vrije besteding in Fairbanks. Indien je van plan bent slechts één museum te bezoeken in Alaska, laat dit dan het Museum of the North zijn. Dit schitterende museum kent diverse tentoonstellingen over onder meer de historie van Alaska en het wildlife dat hier voorkomt. Voor een leuke middagwandeling rij je naar de Angel Rocks trail. Op de terugweg kun je dan eventueel een bezoek plannen bij de Chena Hotsprings.

Excursietips:
• dagtocht naar eskimogemeenschap Barrow
• dagtocht naar de poolcirkel
• 5-daagse trip 'IJsberen van Barter Island'

Dag 10 (ca. 500 km)

Accommodatie: Gilpatrick's Hotel - Standard Room (LG)

Over de Richardson Highway van Fairbanks naar Chitina

Je verruilt Fairbanks voor het verlaten binnenland van Alaska. De Richardson Highway voert dwars door de onherbergzame en imposante Alaska Range naar Chitina (spreek uit als Chit-na). Het eerste deel van de reis van vandaag gaat door vrij vlak landschap met uitgestrekte wouden en meanderende rivieren, waarvan sommige in het voorjaar nog bevroren kunnen zijn. Af en toe zie je de Alaska pijplijn opduiken die grotendeels dezelfde route volgt als de Richardson Highway. Bij Delta Junction maken de bossen langzaam plaats voor toendra en van verre zijn de toppen van de Wrangell Mountains al zichtbaar. Vergeet ook niet om even te stoppen bij het Visitor Center van het Wrangell St.Elias National Park vlak bij de afslag naar Chitina. In Chitina overnacht je in het historische Gilpatrick's Hotel. 

Dag 11

Accommodatie: Ma Johnson's - Room with Shared Bath (LO)

Per bushplane naar McCarthy en Kennicott

In de ochtend rijd je naar de airstrip in Chitina waar je aan boord gaat van een Alaskaanse bushplane. Een vlucht van circa 25 minuten brengt je diep het hart van de Wrangell Mountains in. Je ervaart hoe machtig de natuur hier is wanneer je bushpilot het vliegtuigje over de immense ijsvelden manoeuvreert en uiteindelijk op een onverharde airstrip landt. 

Dag 12

Accommodatie: Ma Johnson's - Room with Shared Bath (LO)

Vrije dag Wrangell St. Elias Mountains

Kennicott en McCarthy zijn al sinds lange tijd verlaten ghost towns, maar aan het begin van de 19e eeuw floreerde dit gebied vanwege de koper die hier gevonden werd. Sporen hiervan kun je terug vinden in de enorme Kennicott mijn die in het gelijknamige dorpje ligt. Hier werd vroeger hard gewerkt, in McCarthy kwam men voor de ontspanning. Heb je interesse in de geschiedenis dan raden we aan een begeleide excursie door de mijn te boeken. De vallei wordt gedomineerd door de immense Kennicott en Root Glaciers met hun spectaculaire ijsvallen. De Stairway Icefall die van Mount Blackburn (4.996 meter) afstroomt is met 1 mijl hoogte één van de hoogste ijsvallen ter wereld. Ben je liever actief bezig, kies dan voor een wandeling diep de bergen in of bijvoorbeeld een gletsjerwandeling, die voor iedereen met een basisconditie goed te doen is. Liever nog actiever? Ga dan raften of ijsklimmen, ervaring is niet vereist!

Excursietips:
• Kennicott Mill Tour
• gletsjerwandeling Root Glacier

Dag 13 (ca. 360 km)

Accommodatie: Knik River Lodge - cabin (LO)

Per bushplane terug naar Chitina en rit naar Knik River regio

Vandaag vlieg je terug naar Chitina waar je de huurauto hebt achtergelaten. Hier aangekomen rijd je terug in de richting van Palmer via de Glenn Highway. In 2002 kreeg de Glenn Highway de status van “National Scenic Byway”, een status die in Amerika wordt toegekend aan routes vanwege bijzondere natuur, cultuur, recreatie of archeologie. Het is een van de meest bijzondere ritten van deze reis met bijna een continu uitzicht op de vele gletsjers. Vanaf Glennallen stijgt de weg en gaat het landschap langzaam van toendra over in een berglandschap.

Dag 14

Accommodatie: Knik River Lodge - cabin (LO)

Mat-Su Valley, optionele excursie Knik Glacier of Hatcher Pass

De Matanuska Valley biedt genoeg te doen voor een vrije dag. Op een uur rijden van de Knik River Lodge ligt de groene Hatcher Pass met een rijke historie. Het is een fantastische plek om te wandelen of maak er een tour door de Independance Mine. Een bezoek aan het kleine plaatsje Eklutna mag u eigenlijk ook niet missen, want de Russisch Orthodoxe begraafplaats met bijbehorende kerkjes is erg bijzonder. Vanuit de lodge zijn ook diverse excursies te maken.

Excursietips:
• bootexcursie naar Knik Glacier en ijsbergenmeer
• Helikoptervlucht over Knik Glacier met gletsjerlanding
• Hondensledetocht op de Knik Glacier 

Dag 15 (ca. 140 km)

Accommodatie: Alyeska Resort - Deluxe Room (LG)

Rit via Anchorage naar Girdwood

Via Turnagain Arm rijd je naar Girdwood. Stop onderweg zeker even bij het befaamde Beluga Point, waar je wellicht de gelijknamige dieren in de zeearm kunt spotten.Girdwood is in de winter hét skigebied van Alaska en in de zomer kun je met de kabelbaan de bergen in voor diverse outdoor activiteiten en veel gevarieerde wandeltrails. Favoriet is de makkelijke Winner Creek Trail.

Dag 16 (ca. 145 km)

Accommodatie: Exit Glacier Lodge - Queen Deluxe Room (LG)

Van Girdwood naar Seward

De weg naar Seward voert over de Seward Highway en over Moose Pass, door bergachtig terrein met vele snelstromende rivieren, moerassen en vennen. Seward is een gezellige havenplaats waar in de zomer de immense cruiseschepen van de Holland America Line voor anker gaan.

Dag 17

Accommodatie: Exit Glacier Lodge - Queen Deluxe Room (LG)

Vrije dag Seward en Kenai Fjords National Park

Op deze vrije dag kun je bijvoorbeeld een boottocht maken door Kenai Fjords National Park waar je een grote kans hebt om zeeleeuwen, zeeotters, bald eagles, papegaaiduikers en andere op de rotsen broedende zeevogels van dicht bij te zien. Met een beetje geluk kun je walvissen, dolfijnen en orka’s zien. Ook kun je Exit Glacier bezoeken, een prachtig gelegen gletsjer waarlangs een steil pad naar boven voert voor een weids uitzicht over het immense Harding Icefield. Het is de klim zeker waard!

Excursietips:
• Kenai Fjords cruise
• Northwestern Fjords cruise
• Wildlife & Glacier boottocht Kenai Fjords

Dag 18 (ca. 305 km)

Accommodatie: Twin Creeks Trailhead Lodge - Kitchen suite (LG)

Over het Kenai Peninsula naar Homer

Je rijdt over de Kenai Peninsula naar het vissersstadje Homer. De weg loopt door groen berglandschap waar snelstromende rivieren zich door vaak nauwe kloven wringen. In juli en augustus zijn veel rivieren overvol van de zalmen. In het westen van het schiereiland maken de bergen plaats voor vlakker landschap en meer bewoning en op de Sterling Highway staan regelmatig elanden langs de weg. Uiteindelijk rijd je het laatste stuk door heuvelachtig landschap langs de Cook Inlet en bij helder weer zie je aan de overkant de twee machtige vulkanen Mount Iliamna en Mount Redoubt die enkele jaren geleden nog is uitgebarsten. 

Dag 19

Accommodatie: Twin Creeks Trailhead Lodge - Kitchen suite (LG)

Vrije dag Homer, optionele berenexcursie Katmai National Park

Vanuit Homer kun je een geweldige excursie maken naar de bruine beren van Katmai National Park aan de andere kant van Cook Inlet. Je vliegt per bushplane of floatplane naar de overkant van de baai waar je samen met een ervaren gids bruine beren gaat spotten. In de maand juni houden ze zich vooral bezig met de voortplanting en struinen ze het strand af op zoek naar eetbare schelpdieren. Vanaf juli vullen de rivieren zich met zalmen en zijn de beren hier te vinden. Aan het einde van de zomer liggen de beren op hun rug in de bessenstruiken om hun laatste voedsel binnen te krijgen voordat ze aan hun winterslaap beginnen. Heb je belangstelling voor deze bijzondere excursies, reserveer dan wel gelijk bij de boeking, de beschikbaarheid is beperkt.

Excursietips:
• Berenexcursie Emerald Air (onze favoriet)

Dag 20 (ca. 360 km)

Accommodatie: The Lakefront Hotel - Standard Room (LG)

Terug naar Anchorage

In ongeveer 5 uur rijd je terug over de Kenai Peninsula naar Anchorage. Onderweg kun je uitkijken naar de Dall sheep langs de kliffen van en Beluga walvissen in Turnagain Arm, de vogels bij Potters Marsh (vooral) tijdens de vogeltrek of de Portage Glacier. Stop voor koffie of lunch bijvoorbeeld weer even bij de Bakery in Girdwood. Na aankomst in Anchorage heb je de rest van de dag vrij te besteden.

Dag 21

Vertrek uit Alaska

Na een laatste nacht in Anchorage is je Alaska reis ten einde gekomen.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Gerust op reis?

Tot 60 dagen voor vertrek gratis omboeken. Code oranje? Binnen 30 dagen voor vertrek gratis omboeken of annuleren.

Reizen bekijken Lees meer