Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

Reizen Spitsbergen

Spitsbergen is een geweldig en indrukwekkend natuurland waarvan meer dan de helft is bedekt met ijs. Boek nu je vakantie Spitsbergen en reis naar één van de mooiste natuurbestemmingen ter wereld.

Ontdek Spitsbergen! Spitsbergen is de naam die de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz in 1596 aan deze eilandengroep gaf. Hij was de eerste ontdekker, maar het kan heel goed zijn dat de Vikingen er al in 1194 kwamen. Een reis naar Spitsbergen mag op geen enkele bucketlist ontbreken.

Reis naar Spitsbergen, dat op slechts 1300 km van de Noordpool ligt en waar maar 2800 mensen in vijf kleine tot zeer kleine nederzettingen wonen.

Askja Reizen
Als echte Spitsbergen-kenner hebben wij een ruim aanbod aan cruises en scheepsreizen naar Spitsbergen. Bijzonder is de driemaster Antigua, waarmee Askja zomerreizen naar Spitsbergen aanbiedt. De Antigua is heel kleinschalig en heeft slechts 16 hutten. Het schip brengt je op plekken langs de kust van Spitsbergen waar andere schepen niet of nauwelijks kunnen komen.

Op Spitsbergen bevinden zich enkele verlaten nederzettingen, die stammen uit de tijd van de eerste bewoning. In de uiterste noordwesthoek van Spitsbergen ligt bijvoorbeeld Smeerenburg, de nederzetting die het symbool werd van de 17e-eeuwse Nederlandse walvisvaart.

Wil je een van onze reizen verlengen of een speciale fotografiereis maken? Leg ons je wensen voor. Een van onze Spitsbergen-kenners maakt graag een reisvoorstel voor je met een aanbieding voor jouw reis naar Spitsbergen. Ze hebben Spitsbergen zelf bezocht en kunnen je optimaal adviseren bij de keuze van jouw ideale vakantie in Spitsbergen!

Reizen naar de Noordpool
Het noordpoolgebied is een ijszee waarop het hele jaar een dikke laag pakijs drijft. In de winter groeit het pakijs tot aan de kust van Siberië, Canada, Groenland en Spitsbergen. In het voorjaar ontstaan scheuren en breken grote stukken af. Maar ondanks alle opwarming van de aarde blijft nog steeds een belangrijk deel van de Noordelijke IJszee bedekt met permanent zeeijs.

Ruim vier eeuwen lang was de Noordpool even belangrijk als onbereikbaar doel van menig ontdekkingsreiziger. Omdat de tocht over de pool naar Azië significant korter was dan via Kaap de Goede Hoop voer menig ontdekkingsreiziger zich stuk op het poolijs. Willem Barentsz is daar een van de bekendste van, maar hij was allesbehalve de enige.

Het duurde tot begin vorige eeuw tot de eerste mens de Noordpool bereikte. Robert Peary, een van de meest geobsedeerde poolreizigers ooit, claimde in 1909 samen met Matthew Henson de Noordpool bereikt te hebben. Deze claim wordt tegenwoordig ernstig in twijfel getrokken; de claim van Richard Byrd dat hij per vliegtuig de pool bereikte is in het afgelopen decennium onderuit gehaald, nadat onderzoek uitwees dat hij zijn logboek vervalste; Roald Amundsen, de bedwinger van de Zuidpool, is daarmee hoogstwaarschijnlijk de eerste die de Noordpool bereikte, per Zeppelin, tijdens een roemruchte tocht in 1926. Nog altijd is de Noordpool een bestemming die maar zeer weinig mensen bereiken, al blijft het doel grote groepen reizigers mateloos fascineren.

Beste reistijd en klimaat
De beste tijd om Spitsbergen te bezoeken is in de zomer. Het meeste ijs verdwijnt dan, waardoor rond Spitsbergen gevaren kan worden. De gemiddelde temperatuur is ’s zomers 6 °C en in de winter -14°C. De laagste temperatuur ooit gemeten is min 46,3 °C (maart 1986). De hoogste temperatuur was 21,3 °C (juli 1979). Met 200-300 mm per jaar valt er maar weinig neerslag en Svalbard kan dan ook tot de ‘arctische woestijngebieden’ gerekend worden. Wel kan vochtige zeelucht mist en motregen veroorzaken. De beste reistijd is de zomer, omdat het meeste ijs dan verdwijnt en er gevaren kan worden.

Behalve rondom de spaarzame nederzettingen zijn er geen wegen op Spitsbergen. Daarom wordt gebruikgemaakt van speciaal uitgeruste schepen om de afgelegen delen te bezoeken. ‘s Winters omringt het arctische pakijs een groot deel van Spitsbergen (vooral in het noorden en het oosten) en varen er geen schepen. In juli en augustus is het mogelijk om het eiland Spitsbergen te ronden, maar er kan nooit zekerheid worden gegeven dat je het hele rondje haalt. Het risico bestaat altijd dat je in de Hinlopenstraat in het ijs vastloopt. Dat is een avontuur op zich en het alternatieve programma is minstens net zo mooi. De kans dat het lukt is in augustus groter dan in juli. Voor alle reizen geldt dat de route telkens aan de ijscondities en het weer zal worden aangepast. Bovendien wordt er graag een stukje om gevaren om bijvoorbeeld een ijsbeer of walrussen te bekijken.

Op zoek naar meer reisinspiratie? Lees ons Spitsbergen blog!

Onze reizen in Spitsbergen

We hebben 15 reizen voor je. Reizen waar de natuur altijd centraal staat. Stuk voor stuk uniek, dus.

15 Jan 2024 - Spitsbergen

Rond Spitsbergen per zeilschip

Wat maakt de reis Rond Spitsbergen met de Antigua zo bi Lees verder

Onze infodagen

Benieuwd naar de persoonlijke ervaringen van onze reisexperts? Snappen we. Kom naar één van de infodagen en we vertellen u alles over uw toekomstige bestemming.

Alle info op een rij

Bestel onze brochure

Thuis op je gemak door onze bestemmingen bladeren.

Die wil ik

Esmay van Wijngaarden-Peters

Reisexpert

Heb je nog vragen?

Stel ze dan gerust. We kunnen ons namelijk goed voorstellen dat je benieuwd bent hoe koud het nou precies kan worden op Spitsbergen. Of wat er voor maaltijden worden geserveerd op onze scheepsreizen.

Ik wil mailen
 • Askja review
  Review van 28-08-2023
  "zeilend te varen in de Arctic is een geweldige ervaring"
 • Askja review
  Review van 12-08-2023
  "Askja heeft de reis naar Spitsbergen perfect voorbereid en geregeld."
 • Askja review
  Review van 08-08-2022
  "Een heel mooie reis. Iedere dag was anders en bood iets nieuws. We hebben echt Spitsbergen beleefd!"
 • Askja review
  Review van 11-03-2020
  "Een mooie, bijzondere reis. Voldeed geheel aan onze verwachtingen. Alleen de terugreis met een overnachtng in Oslo had niet gehoeven. Liever een extra nacht in Spitsbergen ;-)"
 • Askja review
  Review van 13-10-2019
  "Askja moet wat beter uitleggen wat de gevaren zijn van reizen in dergelijke gebieden. Het is geen dierentuin en ijsberen eten je echt op. Het geweer gaat mee om een reden en niet om interessant te lijken. De verantwoordelijkheid van de reisleider en de kapitein betreffende onze veiligheid werden door een aantal deelnemers niet begrepen (quote van een andere deelnemer; ""Maar als wij dat willen dan gebeurt dat toch ook?"")"
 • Askja review
  Review van 08-10-2019
  "Super reis gehad. Om nooit meer te vergeten."
 • Askja review
  Review van 08-10-2019
  "Ben je op zoek naar een reis vol verrassingen, een ongelofelijk landschap en ben je flexibel....dan is dit de reis voor jou"
 • Askja review
  Review van 08-10-2019
  "Tijdens de reis wordt iedere dag, afhankelijk van het weer, de plaats bepaald waar we naar toe gaan. Ik vind dat prima omdat je zo het beste op dat moment krijgt. Ik ging met name voor de ijsberen en die heb ik voldoende (6x) gezien."
 • Askja review
  Review van 02-10-2019
  "Prachtige reis met veel onverwachte wendingen"
 • Askja review
  Review van 02-10-2019
  "Voldeed volledig aan onze verwachtingen."

Dingen

die je gedaan moet hebben

02 Jan 2023 - Spitsbergen

Een jaar bij de ijsberen

Vier Nederlandse studenten leven in 1968 een jaar lang in ee Lees verder

10 Apr 2019 - Spitsbergen

Het meest afgelegen hotel ter wereld

Ik heb een zwak voor uitgelezen hotels die, al is het maar e Lees verder

31 Mei 2018 - Spitsbergen

Spitsbergen in de winter

In februari 2016 maakte ik een reis naar Spitsbergen. Spitsb Lees verder

04 Aug 2016 - Spitsbergen

Over ijsberen, blauwe vinvissen, walrussen en pakijs. En gewoon geluk.

Soms heb je geluk als medewerker van Askja Reizen, dan mag j Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Nu of nooit: met 'onze' Antigua rond Spitsbergen

Na 15 jaar trouwe dienst is 2024 het laatste jaar dat wij met 'onze' Antigua rond Spitsbergen varen. Er is maar een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus wacht niet te lang met boeken.

Ik stap aan boord! Sluiten

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.

;