Sprengisandur

Scroll naar beneden om meer te ontdekken
play_arrow
 • Sprengisandur

De Sprengisandur hooglandroute #F26 doorkruist het binnenland van IJsland. Een route met een verhaal. Het is vaak onderwerp geweest van mythische spookverhalen en evenzo duistere misdadigers.  Lees verder...

Het is een oude en bekende weg uit het verleden, en had een nogal slechte reputatie, vooral door de weersomstandigheden. Het weer is er erg onvoorspelbaar, zelfs in de zomer kan het hier sneeuwen. De route start in het noorden in de omgeving van Akureyri. Hier sla je af naar weg #842 die over gaat in de #F26. In het zuiden begint de weg bij Hrauneyjar in het binnenland aan weg #26.

Tips voor onderweg
Verwacht geen toeristische bezienswaardigheden onderweg, het is de verlatenheid en ruigheid die de tocht zo mooi maken. Er zijn een paar plekken onderweg die je wat ons betreft niet mag overslaan:

Kidagil in het noorden, een 6 kilometer lange kloof die door de Kidagilsá rivier is uitgesleten. De kloof ligt ten oosten van de Sprengisandur route en is vanaf de weg niet te zien. Even zoeken dus.

Bij de Aldeyarfoss moet je echt even stoppen. Het is een woeste waterval, omgeven door basaltzuilen. De gigantische uitgestrektheid maakt veel indruk!

Laugafell (aan weg #F881, circa 18 kilometer vanaf de Sprengisandur). Het is een 892 meter hoge berg met een hut en een badje dat wordt gevoed door warme bronnen. Vanaf de hut kun je via het zuidelijk spoor #F752 weer naar de hoofdroute rijden. Vraag altijd naar de condities van de weg, want de weg naar Laugafell gaat meestal enkele weken later open dan de Sprengisandur.

Inklappen

Alles is mogelijk

Onze specialisten kennen je favoriete land op hun duimpje en helpen je graag met het samenstellen en boeken van je reis.

Reisexpert IJsland
Chantal Borgers Reisexpert

IJslands vulkanische activiteit met de vele warm waterbronnen trekt mijn aandacht. Vertoeven in de Blue Lagoon is heerlijk, maar zomaar ergens een warm bad in de vrije natuur is voor mij nog meer genieten.

Meer bezienswaardigheden in Het binnenland

Reviews - gemiddelde score voor IJsland: 9.1/10

  • IJsland (askja)
   Review van 7 september 2018
   SCORE: 4/5

   "Wat variatie op de skyr zou fijn zijn. "

  • IJsland (askja)
   Review van 7 september 2018
   SCORE: 5/5

   "Goed voorbereide reis waarin onze persoonlijke voorkeur welwillend is verwerkt met ongevraagd goede adviezen van ervaren mensen."

  • IJsland (askja)
   Review van 7 september 2018
   SCORE: 5/5

   "zeker een van de mooiste landen ter wereld"

  • IJsland (askja)
   Review van 7 september 2018
   SCORE: 5/5

   "Fantastisch land! Bijzondere natuur, er is zoveel te zien. Voor liefhebbers van natuur, rust en ruimte. "

  • IJsland (askja)
   Review van 7 september 2018
   SCORE: 4/5

   "Askja heeft kennis van zaken over IJsland en heeft ons goede tips gegeven ten aanzien van te bezoeken gebieden. "

Informatiedagen

Wil je kennismaken met Askja Reizen of met een van onze bijzondere bestemmingen? Je bent van harte welkom bij de presentaties op ons kantoor in Arnhem. Daarnaast worden er op verschillende plaatsen in het land informatiedagen gehouden. Het bijwonen van de presentaties is helemaal gratis en de koffie staat voor je klaar. Wél verzoeken we je om je van tevoren in te schrijven.

zaterdag 21 sep.
Locatie: Arnhem
Informatiedag IJsland

Aanmelden

zondag 6 okt.
Locatie: Arnhem
Informatiedag IJsland

Aanmelden

Bekijk meer informatiedagen

Reisbrochure Askja

Vraag onze gratis brochures aan

Tjokvol reisinspiratie, gewoon op je deurmat.