Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Botswana

Nationale parken

Terug

De nationale parken in Botswana zijn misschien wel de mooiste van heel Afrika. Het is hét authentieke safariland bij uitstek. Ga met een 4WD op zoek naar de beruchte leeuwinnen van Savuti of maak een avontuurlijke wandelsafari op een van de paradijselijke eilandjes van de Okavango Delta. 

Liefhebbers van ongerepte natuur kunnen hier midden in de wildparken verblijven. Terwijl je na een smakelijke maaltijd in slaap valt, nagenietend van je safari, hoor je in de verte de hyena’s lachen en misschien wel een leeuw brullen. Er bestaat geen mooier concert dan deze geluiden van de Botswaanse bush.

Okavango Delta 
De belangrijkste attractie van Botswana is toch wel de grootste binnenlandse delta ter wereld. De Okavango Delta is een uniek ecosysteem midden in de grootste aaneengesloten zandmassa ter wereld: de ruige Kalahariwoestijn!

Het gebied heeft een oppervlakte van 18.000 km2 en bestaat uit heel veel waterwegen, beboste eilanden, lagunes en ondergelopen graslanden. De schittering van de zon verklapt waar de met waterlelies bedekte waterwegen en meertjes zich bevinden. Maar liefst 95% van het totale oppervlaktewater van Botswana stroomt door dit waterrijke paradijs. Het populairste vervoersmiddel is de mokoro: een uitgeholde boomstam. Behalve de schoonheid van dit prachtige waterlandschap is het gebied uitstekend geschikt voor het spotten van veel wild. Vanuit de vele kampen en lodges waar je kunt overnachten worden gamedrives georganiseerd om het wild van dichtbij te observeren. Het Moremi Game Reserve en Linyanti zijn onderdelen van de Okavango Delta.

Moremi Game Reserve
Het Moremi Game Reserve is een rijk en divers wildreservaat in de Okavango Delta. Het reservaat is niet omheind en de grenzen worden bepaald door natuurlijke watersystemen. De vegetatie is gevarieerd. Droge stukken land worden aangevuld met permanente en seizoensgebonden moerassen, wat resulteert in een grote diversiteit van zowel wilde dieren als honderden vogelsoorten. Er is een groot netwerk van routes door het reservaat waar safarivoertuigen mogen komen.

De Khwai-rivier doorkruist een schilderachtige regio, die wordt gekenmerkt door hoge, groenblijvende bomen langs brede uiterwaarden. Deze rivier ligt aan de noordoostelijke punt van het Moremi Game Reserve en je kunt er heel goed roofdieren en hun prooi observeren. Er worden regelmatig luipaarden gespot en vogels zijn er in overvloed, van 'saddle-billed' ooievaars tot kraanvogels, bijeneters en allerlei soorten ijsvogels.

Chobe National Park 
In het noorden van Botswana, ingeklemd tussen Namibië en Zimbabwe, ligt Chobe National Park. De Victoria Falls liggen maar 70 kilometer hiervandaan, dus een combinatie van deze twee hoogtepunten is heel goed mogelijk. Vanuit Kasane, de toegangspoort tot het park, kun je perfect een bezoek brengen aan het noordelijke deel, de Chobe Riverfront. Als je over een 4WD-auto beschikt, kun je zelf op zoek gaan naar wild. Anders ben je afhankelijk van excursies die vanuit de accommodaties worden aangeboden.

De grootste hoeveelheid olifanten (meer dan zeventigduizend dieren) is geteld in Chobe. De kans is dan ook groot dat je een grote kudde tegenkomt. Ook zijn er veel buffels, maar ook giraffen, zebra's, leeuwen, cheeta's en nijlpaarden. Vooral in september en oktober, de droogste maanden, trekken er enorme kuddes naar de Chobe-rivier om hun dorst te lessen. Het unieke van Chobe is, dat je de dieren ook vanaf het water kunt waarnemen met een riviercruise. Tijdens een boottocht bij zonsondergang zie je dat veel dieren naar het water komen om te gaan drinken, wat prachtige plaatjes oplevert.

Savuti
De Savuti maakt deel uit van zowel het Linyanti Wildlife Reserve als Chobe National Park. Het grootste deel van dit natuurgebied wordt gekenmerkt door open graslanden‚ eindeloze gemengde houtlanden en het Savuti-kanaal. Het Savuti-kanaal is een kanaal dat de Linyanti-rivier verbindt met het binnenland van Chobe: de Savuti Marsh. Het kanaal stond voor het laatst droog in 1980. Sinds 2008 stroomt er gelukkig weer water door. Dat maakt dat er nu behalve olifanten‚ zebra's en giraffen ook nijlpaarden leven. Daarnaast is Savuti bekend vanwege de grote aantallen roofdieren. Je gaat er op zoek naar de beruchte Savuti-leeuwen, die erom bekendstaan dat ze ook olifanten op hun menu hebben staan. Niet alleen jongen, maar ook volwassen dieren! Je moet wel over een ijzeren maag beschikken om dit te kunnen aanzien. 

Kalahari
De Kalahari is een gebied van ongeveer 900.000 km² dat verspreid ligt over een groot deel van zuidelijk Afrika. Hoewel de Kalahari meestal een woestijn wordt genoemd, is het dat eigenlijk niet, omdat er veel meer regen valt dan in een echte woestijn. De Kalahari is dus eigenlijk een halfwoestijn. Het is een zeer gevarieerd gebied dat naast zandwoestijn ook grote stukken met gras bedekte steppe en savanne omvat. Het gebied beslaat het grootste deel van Botswana. De grote grasvlakten worden getypeerd door lang, stug gras, stekelige struiken en acacia's. Grote roofdieren zoals zwartgemaande leeuwen, luipaarden en de zeldzame bruine hyena zoeken in de valleien naar hun prooi. De oudste bewoners van het gebied zijn de nog hier en daar aanwezige San-bushmen.

Makgadikgadi & Nxai Pans 
De indrukwekkende zoutpannen van Makgadikgadi en Nxai liggen ongeveer 500 km ten noorden van Gaborone (Botswana's hoofdstad en de grootste stad van het land) en zijn bekend vanwege de baobab-bomen, die hoog boven Kubu Island uitsteken. Ze staan ook wel bekend onder de namen de 'slapende zusters', de 'zeven zusters' en 'Baines baobabs'.

Zowel de Makgadikgadi Pan als de Nxai Pan zijn uitgeroepen tot nationaal wildreservaat. Wilde dieren zijn er volop, hoewel niet in dezelfde hoeveelheden als in Chobe en de Delta. Het zuidelijke deel van Nxai Pan is een verzameling van mini-zoutpannen. De grote pannen van Makgadikgadi zijn de zichtbare overblijfselen van een meer dat ruim vijf miljoen jaar geleden is ontstaan. Het is waarschijnlijk dat de pannen gedurende lange tijd een aanzienlijke hoeveelheid water hebben vastgehouden, tot ongeveer 1500 jaar geleden.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe