bel mij

Wilt u ons persoonlijk spreken? Vul dan hier de bestemming waar u meer over wilt weten en uw telefoonnummer in en wij bellen u terug. (Alleen beschikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur).

IJsland


IJsland: reizen naar het land van ijs en vuur

IJsland: reizen naar het land van ijs en vuur

In 't kort

Ontdek IJsland! Askja Reizen organiseert al vele jaren reizen naar IJsland, een bestemming vol afwisseling. Ruige natuur, bijzondere natuurverschijnselen en landschappen kenmerken IJsland, terwijl de reisafstanden nooit groot zijn. Op één dag kunt u meerdere onvoorstelbaar mooie gebieden bezoeken.  

IJsland, ongeveer drie keer zo groot als Nederland, is een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Het gunt de bezoekers niet alleen een kijkje in de keuken van de wordingsgeschiedenis van de aarde, maar is tevens één van de laatste stukjes onbedorven wildernis van Europa. Tijdens een reis over IJsland ziet u warme bronnen, kokende modderpoelen en pruttelende zwavelbronnen die een opmerkelijk contrast vormen met ijskoude gletsjerrivieren en watervallen. Op IJsland, slechts drie uur vliegen van Nederland vindt u uitgestrekte lavawoestijnen, kleine oases vol bloemen, stranden van zwart zand en steile klifkusten met duizenden papegaaiduikers en andere zeevogels. Bovendien is IJsland dé bestemming voor iedereen die van rust en ruimte houdt.

Askja Reizen 
Askja Reizen heeft een uitgebreid aanbod aan groepsreizen naar IJsland. Geniet van een bijzondere vakantie in IJsland: avontuurlijke rondreizen, wandelrondreizen of zelfs een superjeeptocht door ruig IJsland.  Wilt u een unieke individuele reis door IJsland boeken? Bekijk ons uitgebreid aanbod met individuele rondreizen door IJsland. Als IJslandspecialist hebben wij een groot aanbod van individuele rondreizen met excursies. Wilt u een reis veranderen, zelf uw reis samenstellen of een bijzondere excursie in uw reis opnemen? Askja Reizen maakt voor u een reis naar IJsland op maat. Laat u inspireren door een bestaande reis of u leg ons uw wensen voor. Een van onze specialisten maakt graag een reisvoorstel voor u met een aanbieding voor uw reis naar IJsland. Maak uw reis naar IJsland nog completer met een selectie uit onze excursies in IJsland. Veel van onze IJsland reizen kunt u ook met uw eigen auto maken. U vaart met de Smyrill line naar Oost IJsland en geniet, in uw eigen auto, van al het moois dat IJsland te bieden heeft.

Icelandair

Icelandair en Askja Reizen werken al jaren samen voor alle reizen naar IJsland. Icelandair is de nationale luchtvaartmaatschappij van IJsland met ruim 70 jaar ervaring. Niet alleen biedt Icelandair vluchten naar IJsland maar ook naar Canada en de USA.

Boek bij Askja Reizen 
Als IJslandspecialist hebben wij een uitgebreid en uniek aanbod dat geheel naar wens kan worden uitgebreid of samengesteld. De meeste Askja IJsland Reizen zijn op individuele basis. U gaat uw eigen gang en bepaalt uw dagindeling zelf. Askja regelt uw vluchten, het vervoer, de accommodatie en, als u dat wilt, zelfs de excursies.

Bestemming

Cultuur

Er wonen ruim 320.000 mensen op IJsland. De inwoners van IJsland zijn nakomelingen van de Vikingen en Ierse slaven.  

De IJslanders hebben als achternaam de voornaam van hun vader met het achtervoegsel son (zoon) of dóttir (dochter). Jón de zoon van Herman Peturson, staat dus ingeschreven als Jon Hermanson. Zijn zus Kata heet voluit Kata Hermandottir. Als ze trouwt houdt ze haar eigen naam. De IJslanders noemen elkaar meestal bij de voornaam. In het telefoonboek staan de mensen alfabetisch gerangschikt naar hun voornaam.

Flora en Fauna

Opvallend op IJsland is de afwezigheid van bomen. Slechts 1,4% van IJsland is bedekt met bos. De enige bomen die u nog kunt vinden zijn dwergberken, dwergwilgen en kreupelgewassen.Hoewel het grootste deel van het land uit rotsen, keien en arctische woestijnlandschappen bestaat komen mossen, korstmossen en grassen veel voor.

De poolvos is het enige oorspronkelijke zoogdier. De immigranten brachten schapen, koeien, varkens, paarden en pluimvee mee. Muizen, ratten, nertsen en konijnen zijn over het algemeen per ongeluk ingevoerd. Rendieren zijn in de 18e eeuw ingevoerd, er zijn nog ongeveer 3000 rendieren op het eiland. Met name net noordoosten van de Vatnajökull kunt u nog grote kuddes aantreffen.
Reptielen, amfibieën en mieren komen op IJsland niet voor. Wel muggen en zwermen kleine vliegjes, met name waar begroeiingen bij moerassen en meren voorkomen. Mývatn (letterlijk muggenmeer) staat bekend om de vele muggen die er bij windstil weer voorkomen. Gelukkig steken ze niet. In de schone en heldere wateren, op en rondom IJsland, komt zeer veel vis voor, zoals zalm, forel, platvis en kabeljauw.
Er komen op IJsland ontelbaar aantal vogels en vogelsoorten voor. Vele soorten eenden en ganzen komen er voor maar ook zeevogels, waadvogels en zeldzame roofvogels. Ook de papegaaiduiker komt in grote getale voor aan de zuidelijke rotskusten.
Er leven 17 verschillende soorten walvissen in de wateren van IJsland. Tot 1986 werden in de zomer grote aantallen walvissen gevangen en intussen wordt een aantal soorten niet langer meer met uitsterven bedreigd. U heeft de mogelijkheid om walvissen te bekijken, vanuit Reykjavík en Husavík zijn er verschillende excursies om de giganten der zee te spotten.

In door warmwaterbronnen verwarmde kassen worden planten, bloemen, groenten en fruit geteeld. De belangrijkste regio's met kassenteelt zijn in Zuid-IJsland bij Hveragerði en de geothermale gebieden rond Reykholt in het westen en Flúðir in het zuidwesten.

Geografie

Het eiland IJsland is gelegen op de Mid-Atlantische rug, een soort bergketen op de oceaanbodem die is ontstaan als gevolg van het uiteen drijven van het Noordamerikaanse en het Euraziatische continent. Op enkele plekken komt de bergketen boven zeeniveau uit en dat is met IJsland het geval.

Deze ligging is de oorzaak van de aanwezigheid van vulkanisme op IJsland. Het eiland ligt daarbij ook nog op een ‘hotspot’, een extra actieve plek op de aardkorst. Al met al onderscheidt IJsland zich van de meeste andere landen op de wereld door ongekende vulkanische activiteit.   
U kunt zelf zien, horen en voelen dat IJsland beweegt. In de omgeving van Mývatn in Noord-IJsland liggen lavavelden, explosiekraters, tafelbergen en velden met spuitende, sissende en pruttelende bronnen. Een ander bekend gebied is Landmannalaugar met een schitterend lavaveld, bergen in een scala aan kleuren en een heerlijk warme beek. Van de bekende vulkanen op IJsland noemen we de Askja en de Hekla. De laatste is in 2000 nog uitgebarsten en vormt daarmee overtuigend bewijs dat IJsland geologisch gezien zeer dynamisch is. 

De oppervlakte van IJsland is drie tot vier maal Nederland. Op het eiland wonen ruim 320.000 inwoners, waarvan tweederde in Reykjavík en de nabije omgeving. De rest van het eiland is zeer dun bevolkt met voornamelijk langs de kust wat dorpjes. In het binnenland, dat kaal hoogland is, woont helemaal niemand.

Het is juist de overweldigende ongerepte natuur die IJsland bijzonder aantrekkelijk maakt. De aanwezigheid van zowel gletsjers als vulkanisme maken van IJsland een unieke reisbestemming. Op een relatief kleine oppervlakte komen zeer verschillende landschappen voor.

Infrastructuur

De ringweg is ongeveer 1350 kilometer lang en bijna geheel geasfalteerd. Van half mei tot en met september is de ringweg voor gewone auto’s goed berijdbaar. In de andere periode bevelen wij een 4WD auto aan.Wie het binnenland in wil heeft sowieso een terreinwagen nodig, vanwege de slechte wegen,  veelal jeeptracks, en rivierdoorsteken. Deze hooglandroutes zijn slechts een klein deel van het jaar geopend. Grofweg zijn dat de maanden juli en augustus, maar het kan per jaar verschillen afhankelijk van het weer op IJsland. De website www.safetravel.is is erg nuttig om uw reis te plannen.

Lokale keuken

In IJsland zult u vooral lamsvlees en vis voorgeschoteld krijgen. Tegenwoordig wordt er ook in eigen land groente gekweekt in kassen die verwarmd worden met geothermische energie. De maaltijden zijn bijzonder smakelijk, wat komt door de zuiverheid van alle ingrediënten. Het lamsvlees en de vis zijn van zeer hoge kwaliteit. Er is ook een uitgebreid assortiment zuivelproducten en als nagerecht wordt vaak gebak geserveerd. Er is een aantal typische specialiteiten die u niet zo snel op uw bord zult treffen, maar als u de kans krijgt zeker zou moeten proeven. Beroemd is bijvoorbeeld schapenkop en vooral hákarl, rotte haai.

Steden

Reykjavík is de hoofdstad van IJsland. In het hele land wonen ongeveer 320.000 inwoners en ongeveer tweederde daarvan wonen in Reykjavík en de voorsteden. De hoofdstad is dus het culturele centrum van IJsland. In praktisch elke reis die wij aanbieden is een bezoek aan Reykjavík inbegrepen en in het laagseizoen zijn de stedentrips naar Reykjavík populair.

Maak dus zelf kennis met deze Noordelijke hoofdstad. Ook al is Reykjavík geen hele grote stad, het heeft de allure van een echte metropool en is misschien wel de meest trendy hoofdstad van Europa. Er is een scala aan musea en de winkels verkopen zowel traditionele IJslandse truien als hypermoderne kleding. Slenter zelf langs de etalages, die ook vol liggen met kunstzinnige sieraden, keramiek en schilderijen. Geniet in één van de vele restaurants en voor de liefhebbers is er een zeer bruisend nachtleven!

Taal

IJsland heeft zijn eigen taal, het IJslands. De oorsprong van de taal ligt in Scandinavië. De Vikingen die naar IJsland kwamen rond het jaar 900 spraken het zogenaamde Oud-Noors. Die taal is in IJsland in de eeuwen daarna enigszins aangepast, maar lijkt nog steeds erg op de oorspronkelijke taal. In de andere Scandinavische landen is de taal veel meer gemoderniseerd. Bijna alle IJslanders spreken tegenwoordig ook goed Engels, dus met Engels kunt u zich prima redden.

Eruptiereis

Sta paraat voor een korte reis naar een vulkaanuitbarsting op IJsland!

Al sinds 1992 heeft Askja Reizen een eruptielijst. Zodra er een vulkaanuitbarsting op IJsland plaats vindt stellen wij – al naar gelang de mogelijkheden – een reis samen en nemen contact op met iedereen op de lijst. Wij  geven door waar de uitbarsting is en informeren u over vertrekdatum, aantal dagen, reissom en maximum aantal deelnemers. Daarna volgt de vraag: gaat u mee met onze eruptiereis?

Vanwege het beperkte aantal deelnemers en de zeer korte tijd tot vertrek, is het belangrijk zo snel mogelijk te reageren, want vol is vol. Het vertrek zal heel snel (enkele dagen) na het begin van de uitbarsting zijn, en zal tussen de vijf en zeven dagen zijn. Natuurlijk kunnen wij niet garanderen dat de vulkaan nog actief is bij aankomst, maar een indrukwekkend schouwspel zal het zeker opleveren. De reis zal indien mogelijk volledig verzorgd zijn, maar veel hangt af van seizoen en plaats van de uitbarsting.

Wilt u dit eens meemaken? Laat u dan op de eruptielijst plaatsen. Bel ons tijdens kantooruren op 026-3529390 of stuur een e-mail.

De meest recente eruptiereis
Op 24 maart 2010 was het zo ver. Een kleine groep reizigers stapte in het vliegtuig om de uitbarsting van de vulkaan Eyjafallajökull van zeer dichtbij te bekijken. Sommigen stonden al jaren op de eruptielijst van Askja Reizen en anderen hadden zich pas aangemeld. Een snelle actie op kantoor maakte mogelijk dat drie dagen na het begin van de uitbarsting, onze klanten met eigen ogen de gloeiende lava zagen. Onder leiding van een geoloog verbleven zij drie nachten in het gebied van de uitbarsting. Hoogtepunten waren de rit met sneeuwscooters naar de uitbarsting en een vlucht rond de spuwende vulkaan. Van de (potentiële) deelnemers werd ook flexibiliteit verwacht, zij dienden binnen enkele uren te beslissen om mee te gaan. Een reactie: één keer aan een impuls toegeven mag; bij thuiskomst nog nasidderend kan ik alleen maar concluderen: het was het waard!!!!!!!!!!

Praktisch

Bereikbaarheid

Op IJsland werkt een mobiele telefoon op veel plaatsen, zeker in en rond de bewoonde gebieden. In het binnenland werkt het meestal niet, maar het is zeker de moeite waard om een mobiel mee te nemen.  Wilt u vanuit IJsland vanaf een vaste telefoon naar Nederland bellen, dan toetst u zonder onderbreking 0031 (voor België 0032) in, gevolgd door het netnummer zonder eerste 0 en het betreffende abonneenummer. Wilt u collect-call bellen, dan toetst u 800 9031 in (voor Nederland), waarna een persoon of computer u te woord staat en u verder op weg helpt. Thuisblijvers die vanuit Nederland naar IJsland willen telefoneren, dienen eerst 00 354 in te toetsen.  

Daglicht

Over het hele jaar heeft IJsland net zo veel daglicht als Nederland. Echter in de maanden november tot en met februari zijn de dagen in IJsland korter. Het wordt ’s morgens pas laat licht en de zon gaat iets eerder onder dan bij ons. In maart, april en oktober zijn de dagen even lang en van mei tot en met september zijn de dagen in IJsland veel langer.

Tabel met daglicht

          Reykjavík                    Amsterdam

Jan    11.20-15.45 (4,5h)        08.50-16.35 (7,5h)
Feb   10.05-17.15 (7h)           08.20-17.30 (9h)
Mar   08.35-18.45 (10h)         07.25-18.20 (10,5h)
Apr   06.45-20.15 (13,5h)      07.15-20.15 (13h)
Mei   05.00-21.55 (16.5h)      06.10-21.05 (15h)
Juni   03.20-23.30 (20h)         05.25-21.50 (16,5h)
Juli    03.10-23.55 (20,5h)      05.25-22.05 (16,5h)
Aug   04.35-22.30 (18h)         06.00-21.30 (15,5h)
Sep   06.10-20.45 (14,5h)      06.50-20.30 (13,5h)
Okt   07.35-18.55 (11,5h)      07.40-19.20 (11,5h)
Nov   09.10-17.10 (8h)          07.35-17.10 (9,5h)
Dec  10.45-15.50 (5h)          08.25-16.30 (8h)

Feestdagen en evenementen

Behalve de gebruikelijke feestdagen zijn er enkele nationale en lokale feestdagen.

Feestdagen in 2015
1 januari: Nieuwjaarsdag
6 januari: Driekoningen en Threttándi, de dertiende dag; laatste dag van de IJslandse Kerstmis
eind januari wordt de oude gecombineerde januari/februarimaand Thorri gevierd, het Thorrablót
2 april: Witte Donderdag
3 april: Goede Vrijdag
5 en 6 april: Pasen
23 april: Eerste dag van de zomer
1 mei: Dag van de arbeid
14 mei: Hemelvaartsdag
24 en 25 mei: Pinksteren 
17 juni: nationale feestdag, ter gelegenheid van het feit dat IJsland op 17 juni 1944 een republiek werd
3 augustus: Bankholiday (algemene vrije dag)
24 (vanaf 12 uur), 25 en 26 december: Kerstmis
31 december (vanaf 12 uur): Oudejaarsdag

Feestdagen in 2016
1 januari: Nieuwjaarsdag
6 januari: Driekoningen en Threttándi, de dertiende dag; laatste dag van de IJslandse Kerstmis
eind januari wordt de oude gecombineerde januari/februarimaand Thorri gevierd, het Thorrablót
24 maart: Witte Donderdag
25 maart: Goede Vrijdag
27 en 28 maart: Pasen
21 april: Eerste dag van de zomer
1 mei: Dag van de arbeid
5 mei: Hemelvaartsdag
15 en 16 mei: Pinksteren 
17 juni: nationale feestdag, ter gelegenheid van het feit dat IJsland op 17 juni 1944 een republiek werd
1 augustus: Bankholiday (algemene vrije dag)
24 (vanaf 12 uur), 25 en 26 december: Kerstmis
31 december (vanaf 12 uur): Oudejaarsdag

Fotografie

Gaat u ervan uit dat u veel meer foto’s zult nemen dan u van plan bent. IJsland is zeer fotogeniek en door het wisselende weer ziet het land er steeds weer anders uit.

Het is dan ook handig om reservebatterijen en –accu’s bij u te hebben. Een winkel is meestal ver uit de buurt als plotseling blijkt dat de batterij van uw toestel leeg is. In Reykjavík is ook digitale opslagmedia te koop, maar u betaalt relatief veel. Buiten de hoofdstad is de beschikbaarheid zeer beperkt. 
Wilt u de batterijen van uw digitale camera opladen, houdt er dan rekening mee dat er niet overal een stopcontact bij de hand is. De spanning is in IJsland dezelfde als bij ons: 220 Volt/50 Hz. Ook de stopcontacten zijn overal hetzelfde (met uitzondering van enkele oude IJslandse gebouwen). Indien noodzakelijk is vaak bij de receptie een omzetkabeltje aanwezig.
Vulkanisch zand is fijn en scherp. Een stofkwastje met blaasbalgje is dan ook een nuttig attribuut. Wees voorzichtig in de buurt van hete bronnen, waar de zwaveldampen niet bevorderlijk zijn voor de kwaliteit van de lens.

Geldzaken

Op IJsland wordt betaald met IJslandse kronen. De koers van de IJslandse Kroon is ongeveer 141 ISK voor 1 euro (oktober 2015). Vanwege de hoge kosten is het af te raden om al in Nederland of België IJslandse kronen aan te schaffen. U kunt euro’s omwisselen bij de IJslandse banken, die in de meeste grotere plaatsen aanwezig zijn. In de grotere plaatsen zijn pinautomaten en met een creditcard kunt u bijna overal in IJsland betalen. Het levensonderhoud in IJsland is gemiddeld duurder dan in Nederland. Alcohol is nog duurder

Gezondheid

IJslanders zijn omringd door een schone omgeving: een opmerkelijk zuivere lucht en schoon water, dat bijna overal veilig te drinken is. In de steden en dorpen zijn er kwalitatief hoogstaande ziekenhuizen, medische hulpposten en apotheken, die echter soms ver uit elkaar liggen. Mocht u (speciale) medicijnen gebruiken, dan is het raadzaam om deze vanuit Nederland in voldoende mate mee te nemen.

Reistijd en klimaat

IJsland kan het hele jaar door bezocht worden, maar klimaat, wegencondities en specifieke natuurverschijnselen bepalen wat er in elke periode gedaan kan worden.

In juni, juli en augustus bloeien de meeste bloemen en vanaf mei tot begin augustus zijn er veel zeevogels op het eiland te bewonderen.
De laatste onverharde bergwegen in het binnenland gaan pas begin juli open, maar dan ligt ook geheel IJsland aan uw voeten. Het wordt nauwelijks donker en men kan tot in de late uurtjes fotograferen of wandelen. 
Steeds meer mensen ontdekken de schoonheid van IJsland in het voor- en najaar: het ontluikende groen en de eerste trekvogels of de schitterende herfstkleuren en kans om het Noorderlicht te zien. Bovendien zijn er weinig toeristen en is het aanzienlijk voordeliger. Het binnenland is in deze tijd van het jaar weliswaar onbegaanbaar, maar de kuststreken en de iets minder dan 1400 kilometer lange ringweg zijn goed bereisbaar. 

IJsland houdt zeker geen winterslaap: in en rondom Reykjavík is er van alles te zien en te doen. De dagen zijn weliswaar kort maar er is een grote kans om in het donker het schitterende Noorderlicht te zien.

IJsland ligt op de Midatlantische rug net ten zuiden van de poolcirkel. In tegenstelling tot wat de ligging en naam doen vermoeden is het in IJsland warmer dan vaak wordt gedacht. Dankzij een uitloper van de Warme Golfstroom ligt in de zomer de temperatuur gemiddeld rond de 12˚C, enkele graden hoger dan op deze breedte normaal is. Een paar dagen per jaar beleven de eilandbewoners hun eigen hittegolf: de temperatuur overschrijdt dan de 20˚C.
Tijdens de zomernachten daalt de temperatuur tot 5˚C. In het binnenland kan er gemakkelijk nachtvorst optreden.

Aangezien IJsland op een overgangsgebied ligt van koude en warmere lucht- en waterstromingen, waait het bijna altijd op het eiland. Dit draagt ertoe bij dat het IJslandse weer gemakkelijk binnen het uur kan veranderen, en dat een dag die met druilerig weer begint niet zelden eindigt in een stralende middag en avond. Als de wind naar zee waait, is het meestal goed weer. Zeewinden, en met name westen- en zuidenwinden, zorgen juist voor een aanvoer van vochtige oceaanlucht. In het zuiden en westen valt jaarlijks tot circa 20% meer neerslag dan in Nederland. Meer noordwaarts, achter IJslands grote ijskappen, is het aanzienlijk droger. De ijskappen functioneren als een soort regenvanger, waardoor er in Centraal- en Noordoost IJsland slechts zo'n 400 tot 600 mm neerslag per jaar valt, beduidend minder dan bij ons.

Reisdocumenten

Voor IJsland dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort of Europees identiteitsbewijs. Dit dient na uw vertrek vanuit IJsland nog drie maanden geldig te zijn. Vanaf 26 juni 2012 heeft iedereen, dus ook kinderen jonger dan 16 jaar, een eigen reisdocument nodig voor reizen naar het buitenland. Het vervallen van de kinderbijschrijving heeft geen gevolgen voor de geldigheid van uw paspoort. U hoeft dus geen nieuw paspoort voor uzelf aan te vragen.

Tijdsverschil

In IJsland is het twee uur vroeger dan in Nederland. Alleen als wij in Nederland wintertijd hebben is het in IJsland nog maar één uur vroeger.

Voorwaarden autohuur

Verhuurstations
Reykjavík, Reykjavík luchthaven, Keflavík internationale luchthaven en Akureyri luchthaven

Let op: voor het huren van een auto dient u in het bezit te zijn van een creditcard! De creditcard moet op naam staan van de hoofdbestuurder van de auto. Een print van uw creditcard dient als borg en de creditcard wordt gebruikt om extra kosten af te rekenen.

Algemene Voorwaarden 
- Minimum leeftijd: 20 jaar voor cat. A, N, O, B, L, E, C en M. Minimum leeftijd 23 jaar voor cat. D, I, F, P, H, J, K, XP en XO. Minimum leeftijd 25 jaar voor cat. G, XE, XG, XF en XH. Op aanvraag en tegen een toeslag is een uitzondering voor jonge bestuurders mogelijk. U dient minimaal 1 jaar in het bezit te zijn van een Nederlands rijbewijs.

- Voor auto's met 9 passagiers of meer heeft u een rijbewijs D nodig of een rijbewijs B die voor 1989 is uitgegeven.  

- Milieubelasting à ISK 650 (ca. € 4,50) is niet in de prijs ingebrepen. Dit betaald u ter plaatse met uw credit card.

- Met 2WD auto’s mag u niet op F-gemarkeerde wegen, de Kjölur nr. 35 en de Kaldidalur nr. 550 rijden

- De vertrekdatum is bepalend voor het seizoenstarief. Een dag autohuur is 24 uur, geteld vanaf het moment dat u de auto ophaalt. 

- CDW (Collission DamageWaiver) en TP (Theft Protection) zijn inbegrepen in de prijs. De CDW verzekering beperkt het eigen risico voor de categorieën A, N, O, B, L, E, C, M en D tot ISK 195.000 (ca. € 1390) en voor de overigen tot ISK 360.000 (ca. € 2570). 

U kunt bij boeking in Nederland de Auto Cascoverzekering afsluiten. Het is dan niet nodig om ter plaatse de SuperCDW af te sluiten, die het eigen risico vermindert. De Auto Cascoverzekering dekt het eigen risico geheel af en vergoedt bovendien schade aan ruiten, schade ontstaan bij achteruitrijden, schade door bevriezing/oververhitting leidingsysteem, schade aan interieur, dakschade door laaghangende objecten, schade aan onderzijde incl. banden/wielen en schade (alleen voor 4WD’s) bij rivierdoorsteken. De premie is € 5,65 per dag en € 6,50 poliskosten +  21% assurantiebelasting Indien u interesse heeft in de Auto Cascoverzekering belt u ons dan even en wij helpen u met de keuze. 

One-way toeslag 
als u de huurauto bij een andere locatie inlevert dan waar u de huurauto heeft opgehaald, wordt er een one way toeslag berekend. Deze toeslagen zijn als volgt:
• ophalen in Reykjavík en inleveren in Keflavík: ISK 4.500 (ca. € 32)
• ophalen in Keflavík en inleveren in Reykjavík: geen toeslag
• autohuur tussen alle andere locaties: ISK 18.000 (ca. € 129)

Onderstaande kunt u ter plaatse bij Avis afsluiten en afrekenen:
• airport surcharge indien u de auto ophaalt op de luchthaven Keflavík à ISK 5.400 (ca. € 39)
• toeslag per extra bestuurder ISK 900 (ca. € 6,50) per dag, met een maximum van ISK 6.300 (ca. € 45) per huurperiode
• super CDW à ISK 2.300 (ca. € 17) p.d. voor auto’s A, N, O, B, L, C, E,  D, I en M en à ISK 2.900 (ca. € 21) p.d. voor overige auto’s (indien u in Nederland een auto casco verzekering heeft afgesloten hoeft u geen super CDW af te sluiten). 

Extra’s te reserveren bij boeking bij Askja Reizen, af te rekenen bij Avis ter plaatse:
• GPS, gebaseerd op een zeer gedetailleerde kaart van IJsland, zodat u gemakkelijk de weg vindt, met een kleurenscherm, stemsturing en informatie over de omgeving waar u rijdt à ISK 2.200 (ca. € 16) per dag, met een maximum van ISK 15.400 (ca. € 110)
• kinderzitje voor baby’s (tot 1 jaar) of voor kinderen van 0-13 kg (tot 4 jaar) ISK 4.500 (ca. € 32) per huurperiode en voor kinderen van 9-25 kg (vanaf 5 jaar) ISK 2.000 (ca. € 14) per huurperiode

Tip:
Iedereen die zowel autohuur als vliegtickets bij ons boekt, ontvangt de Dominicus reisgids IJsland en een goede wegenkaart 1:500.000 (één per auto).

inbegrepen: onbeperkt aantal kilometers; CDW en TP; vervoer van één persoon accommodatie Reykjavík - verhuurbedrijf bij ophalen en inleveren; autohulpdienst bij pech tussen 08.00-24.00 uur; uitgebreid informatiepakket, w.o. de Dominicus reisgids IJsland en een goede wegenkaart (bij boeking inclusief vlucht, één per auto)

niet inbegrepen: IJslandse belasting; brandstof; milieubelasting à ISK 650 (ca. € 4,50) per huurperiode en eventuele extra’s die u ter plaatse bij Avis afrekent